Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se vyhnout kocovině

(30. prosince 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 329x )

Držíte se po celý silvestrovský večer na uzdě jenom kvůli obavám z rána? Tak je nemějte. Máme pro vás pár fíglů, díky kterým vám ráno bude hej.

Dobrá rada
shutterstock.com

V posledním období roku se tradičně pořádají rodinné oslavy, sešlosti přátel, plesy a další společenské radovánky, obvykle spojené s dobrou zábavou, vybraným jídlem i alkoholickými nápoji. Jen málokdo si dovede představit party bez sklenky alkoholu, obzvlášť na Vánoce nebo Silvestra. Co pít, abychom se nemuseli probouzet s bolestí hlavy, žaludkem na houpačce a dalšími příznaky kocoviny? 

Velmi záleží nejen na tom, kolik alkoholu během večera vypijete a jak jej budete kombinovat, ale i na jeho kvalitě. Svou roli hraje i vaše aktuální psychické rozpoložení.

Pokud jste naštvaní, vyčerpaní nebo u vás převládají pocity smutku a beznaděje, je výrazně pravděpodobnější, že to s alkoholem přeženete, a navíc se budete cítit ještě hůře. Alkohol totiž patří k nejsilnějším depresogenním látkám. To znamená, že zhoršuje a také často způsobuje depresivní a úzkostné stavy.

Naopak když se cítíte spokojení a trávíte silvestrovský večer v příjemné společnosti, je podle odborníků větší šance na to, že alkohol na vás bude působit lépe a vyhnete se nepříjemným stavům mysli. Nejlepší je setrvat na takové úrovni pití, která způsobuje mírné zlepšení nálady a člověk se cítí povzbuzený, ale přitom má nad situací i nad sebou přiměřenou kontrolu. 

Sytý, ale ne přejedený

Svou roli samozřejmě hraje, co během večera sníte a v jakém množství. „Pít nalačno je ,sebevražda‘, ale ani poučky typu „vyrovnej hladinku něčím mastným“ většinou nefungují. Velmi tučné jídlo jen oddálí působení alkoholu na vaše tělo, ale od kocoviny vás nezachrání. Nepřiměřené množství jídla, a to jak tučného, tak sladkého, v nejrůznějších kombinacích, může s vyšším příjmem alkoholu mít na žaludek přesně opačné účinky. Jednoduše vám bude ráno ještě více špatně.

Vhodnější je začít silvestrovský večer lehkou večeří, která bude obsahovat kvalitní bílkoviny a sacharidy, například v podobě libového masa s rýží, celozrnným pečivem nebo brambory, a během večera spíše uzobávat než se přejídat. Velmi důležité také je, kolik vody vypijete.

Míchání alkoholu

Vlastní pravidla má také míchání alkoholu. Zcela bezpečné je držet se pouze jednoho alkoholického nápoje a nevypít ho příliš. Ale i při rozumném způsobu kombinování se dá kocovina přinejmenším omezit. 
Platí ovšem, že čím více různých míchaných drinků, tím hůře. Vhodnější podle něj jsou krátké drinky ve stylu martini a také čisté lihoviny, které nejsou dobarvované ani doslazované, a tak po nich může být kocovina menší. Ale opět to neplatí absolutně - záleží na tom, jak právě váš žaludek bude konkrétní kombinaci alkoholu snášet. Velký vliv má kvalita alkoholu. Je velký rozdíl mezi nejlacinějším alkoholem a skutečně kvalitními originály. Poměrně nebezpečné je míchat nejen pivo a víno, ale i sladké alkoholické nápoje s těmi hořkými, a to zejména ve větším množství. Naopak kombinace bílého vína s červeným a případně šampaňským je poměrně bez rizik. Šumivá vína je ale také lepší pít opatrněji, protože rychleji „stoupají do hlavy“.

Každý panák zapít sklenicí vody

Klíčové pro klidné zvládnutí situace je dostatečné množství vody během celého večera. Alkohol organismus dehydratuje, takže panáky, koktejly a sklenky vína prokládejte vodou.  A dobré je dát si ještě jednu sklenici vody před spaním. Naopak káva stejně jako další nápoje s obsahem kofeinu organismus ještě více odvodňují a tím zhoršují zvládání nadměrného množství alkoholu.

První pomoc při kocovině

Kdo se nevzdá alkoholu a navíc nedodrží základní pravidla při jeho konzumaci, odměnou mu budou nepříjemné stavy, kterým se říká kocovina. Když na ni dojde, je dobré mít na paměti zásady první pomoci při kocovině:

Hned po probuzení si připravte vyprošťovák. Jedná se o šumivé tablety nebo sáčky, jejichž obsah rozpustíte ve vodě. Snižují kyselost žaludečních šťáv, uklidňují žaludek, pomáhají s trávením těžkého jídla a dodávají energii. Pokud si svou lékárničku zapomenete tímto vyprošťovákem vybavit, sáhněte po tom, co máte doma. Tady je pár babských rad na kocovinu:

  • Po ránu nepijte kávu, protože překyseluje žaludek a vůbec by vám nepomohla. Raději si dejte poctivý vývar. Doplníte tak vodu a důležité minerály a vitamíny.
  • Vymačkejte si do sklenice vody citrón a vypijte ji. Pomáhá i mátový čaj.
  • Tohle je sice pro otrlé, ale zkuste si dát sklenici mléka. Mléko totiž neutralizuje a zbaví vás překyselení. Pomáhá na pálení žáhy po alkoholu. Uvidíte, že vám bude lépe!
  • Odpočívejte. Pokud nevydržíte ležet, vydejte se na krátkou procházku. Čerstvý vzduch a chlad vám udělá dobře.

Trávíte silvestra raději doma, v klidu a po půlnoci jdete spát? Pak se vám určitě budou hodit špunty do uší. Ohňostroje, rachejtle a petardy vás už rušit nebudou.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce