Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak si uchovat zdravé oči?

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 22406x )

Oči nám zprostředkovávají nejtěsnější kontakt s okolím. Pro člověka je zrak tak tím nejcennějším smyslem a jeho poškození nebo ztráta pro nás znamená podstatné omezení kvality života. Proto bychom měli svůj zrak chránit...

Oči nám zprostředkovávají nejtěsnější kontakt s okolím. Pro člověka je zrak tak tím nejcennějším smyslem a jeho poškození nebo ztráta pro nás znamená podstatné omezení kvality života. Proto bychom měli svůj zrak chránit.

Jak oko vypadá a jak funguje ?

Lidské oko je velmi důmyslný orgán. Jeho funkční částí je čočka, která zajišťuje lom světelných paprsků, procházejících oční rohovkou tak, aby dopadly správně na sítnici. Dopadem takto "upravených" světelných paprsků se podráždí světločivné struktury na sítnicí a vzruch je přenášen do mozku. Pokud čočka funguje dobře, světelné paprsky se protnou přesně na sítnici a výsledkem je ostrý obraz pozorovaného objektu. Pokud čočka funguje špatně, světelné paprsky se protnou před nebo za sítnicí. Důsledkem je rozmazaný obraz, neostré vidění. Ke korekci těchto vad oční čočky (tzv. refrakční vady) se pak musí použít brýle, kontaktní čočky, případně operace.

Oční čočka je velmi citlivý orgán s neobvyklou strukturou. Její neobvyklost spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních lidských orgánů, není protkána krevními vlásečnicemi, které by ji zásobovaly živinami a odváděly toxické zplodiny. Má tedy velmi omezenou schopnost regenerace. Na rozdíl od ostatních orgánů, které rychle odstraňují poškozené buňky a nežádoucí molekuly, má čočka tuto schopnost jen v mládí. Později je velmi náchylná k nežádoucímu působení různých vlivů, a tento stav může vyústit až v její poškození.

Co ohrožuje naše oči?

Oči ohrožuje řada negativních jevů, některé ovlivnit a omezit můžeme, jiné nikoliv. Mezi největší nepřátele zraku patří:

  • UV záření - oči před ním musíme chránit brýlemi s UV filtrem. Naprostou nezbytností jsou na horách a v jižněji položených krajích. Neustálé mhouření očí před sluníčkem způsobí nejen vrásky v obličeji, ale nadměrné UV záření může nenapravitelně poškodit oční čočku a sítnici.
  • znečištěné ovzduší -- smog, cigaretový kouř, průmyslové exhalace. Tyto látky jsou zdrojem volných radikálů, částic, které poškozují nejen oči, ale mohou negativně ovlivnit také celkový zdravotní stav.
  • nadměrné namáhání očí -- např. čtení při nedostatečném nebo nevhodném osvětlení, dlouhodobé sledování televize, dlouhodobá práce na počítači a pod.
  • nevhodná strava, která organismu neposkytuje dostatek antioxidačních látek, potřebných k regulaci volných radikálů.

Může strava ovlivnit zdraví našich očí?

Vědecké studie naznačují, že pro zdraví očí může hrát významnou roli dostatečný a vyvážený příjem některých vitaminů, karotenoidů a minerálních a dalších látek. Tyto látky musí být přijímány stravou, organismus si je sám nedovede "vyrobit". Dalším užitečným zdrojem mohou být potraviny, obohacené vitaminy nebo multivitaminové tablety s minerálními látkami. Vitaminy a stopové prvky jsou nezbytné pro dobré vidění a pro zachování zdravých očí od dětství až do dospělosti.

Některé vitaminy, karotenoidy a minerální látky chrání oči tím, že:

  • "bojují" proti volným radikálům a tím chrání především oči před oxidativním poškozením
  • udržují funkci očního nervu
  • snižují riziko šerosleposti

Jak si uchovat zdravé oči

Zdravé oči nejsou pouze "dar osudu", ve velké míře je jejich stav v našich rukou.

Zdravé oči pomáhá udržovat:

  • Konzumace vyvážené stravy, bohaté na ovoce a zeleninu.
  • Případné doplnění stravy potravinami, které jsou obohaceny o vitaminy a minerální látky nebo použití vitaminových suplementů.
  • Ochrana očí před sluncem, intenzivním světlem a nadměrnou námahou.
banner_ks_poradna.jpg

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Monika
1x

Mám dotaz, kolik hodin denně můžu strávit na počítači a televizi aby se mi oči nekazily? Děkuji za odpověd!

Lucka

Já si myslím, že je to individuální, tak jako někdo pracuje denně s počítačem a oči má zdravé a někdo očim ničim neškodí a je to naopak. Já mám problém s očima, často jsem je mívala unavené a slzely mi i v normálním prostředí, co teprv v restauraci, kde se kouřilo. Lékař mi doporučil oční výživu, tak jsem si koupila v lékárně ocutein brillant a mé oči jsou daleko odolnější, i se mi zdá že lépe vidím.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce