Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak v létě snížit riziko gynekologických zánětů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1220x )

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít a jak případné gynekologické obtíže řešit?

Dobrá rada
shutterstock.com

Kvasinky nebo bakterie, případně obojí. Takoví jsou původci vaginálních zánětů, které bývají právě v teplých dnech častější než jindy. Jednou z příčin bývá koupání. Může vadit špinavá voda, používání společných ručníků anebo o sobě tímto způsobem dává vědět oslabený imunitní systém. Problémem jsou mokré plavky, které způsobí podchlazení pánve - to sníží její prokrvení a imunitní systém nedokáže v pochvě udržet rovnováhu bakterií. Jinými slovy: za pomnožení nežádoucích bakterií a kvasinek může úbytek mléčných bakterií neboli laktobacilů. Ten může být dále důsledkem užívání antibiotik, nedostatečné nebo naopak přehnané intimní hygieny, kvasinky se množí také, pokud žena nosí neprodyšné prádlo a jí množství sladkostí. Zmíněné potíže bývají také důsledkem stresu. 

Žena onemocnění pozná snadno, pochva svědí a pálí, zarudne. Objevuje se bolest při pohlavním styku i při močení a výtok. Infekce někdy souvisí s prázdninovým sexuálním dobrodružstvím, většinou ale je důvod jiný. Vysoké letní teploty ovlivňují i stav sliznic.

Riziko stoupá při koupání v přírodě i v bazénu

Gynekologické záněty jsou u žen v létě poměrně častým problémem a většinou souvisí právě s čistotou vody. Velkým rizikem je koupání ve vodních nádržích, kde je vydán zákaz koupání, protože tam mohou být přemnožené bakterie. Ty mohou způsobit celou řadu zdravotních obtíží, mezi které se řadí vaginální infekce či pánevní zánětlivé nemoci, ale může dojít také k celkové reakci organismu na toxické látky. Do takových nádrží, řek, rybníků nebo koupališť proto raději nevstupujte. Při výběru lokality na koupání je vhodné se informovat o čistotě dané vodní plochy. Kvalitu vody na území České republiky mapuje síť krajských hygienických stanic. Přehled aktuálního stavu koupališť lze najít na webu http://www.koupacivody.cz.

Riziko však nemusí hrozit jenom na přírodních vodních plochách, ale také v umělých koupalištích, kde může být problémem voda ošetřená chemickými látkami. Díky chloru, který snižuje pH pochvy, se opět zvyšuje riziko vnitřní nerovnováhy a rozvinutí zánětu. Ze zdravotního hlediska je zřejmě nejméně rizikové koupání v moři. 

Jak předejít gynekologickým zánětům?

  • Ke koupání využívejte pouze vodní plochy, kde je kvalita vody kontrolována. Po koupání se vždy osprchujte čistou vodou.
  • Mokré plavky přispívají k zapařování, pocení, mění pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. Schnoucí plavky svědčí kvasinkám, proto byste se měla po koupání vždy převléknout.
  • Ženy se sklonem k mykózám by měly v intimní hygieně vynechat parfémovaná mýdla a gely, byť jsou podle nápisu na obalu k tomu určené.
  • Je vhodné nosit volnější oblečení a dávat přednost spodnímu prádlu z bavlny.
  • Neméně důležité je průběžné posilování imunity, zdravý životní styl a dostatečná hydratace organismu. Pokud žena nedostatečně pije, nastává dehydratace, kvůli čemuž houstne poševní hlen a zároveň se zvyšuje koncentrace kvasinek.
  • K rozvoji zánětu také přispívá nadměrná konzumace sladkostí, proto by je ženy náchylné k mykózám měly omezit. Toto doporučení platí i pro ženy s nadváhou.
  • Pravidelně močte, důležité je pak vyprázdnit močový měchýř vždy po pohlavním styku.
  • Během menstruace měňte tampony či vložky pravidelně.

Pro snížení rizika vzniku kvasinkového zánětu lze použít po koupání výplachy nebo oplachy pochvy s vhodnou účinnou látkou, např. s benzydaminem hydrochloridem. Lze je použít i pro dlouhodobou léčbu přispívající ke stabilizaci poševní mikroflóry.

Léčba vaginálních mykóz

Pokud se u žen po letním koupání objeví potíže v podobě svědění, pálení nebo vaginálního výtoku, je vhodné mít s sebou na dovolenou přibalenou v kufru první pomoc. Užít můžete volně prodejné vaginální tablety nebo masti. Pomohou například preparáty Gyno-Pevaryl, Canesten (globule či mast) či Tantum Rosalgin nebo Rosalgin (přípravky pro výplachy). Jedná se o preparáty, na které není zapotřebí předpis od gynekologa a lze je volně zakoupit v lékárně.

Pokud obtíže trvají i při léčbě déle než tři dny a žena má bolesti při močení a pohlavním styku, rozhodně by měla vyhledat lékaře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Gynekologické potíže mohou způsobit i mokré plavky

Horší hygiena při cestování ale také mokré plavky – to jsou časté důvody, proč ženy v létě trpí gynekologický i potížemi.

Výtok z pochvy

Trpím velmi často na výtoky z pochvy,jedná se o tvarohovitý hlen, který občas svědí, občas zapáchá, svědění, někdy i pálení se objevuje hlavně po styku. Jaká je prevence či léčba?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce