Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ječné zrno: Jak se ho zbavit a co naopak nedělat?

( aktualizováno 26. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4144x )

Ječné zrno patří k nejčastějším onemocněním oka. S akutním hnisavým zánětem očního víčka v podobě drobné bulky se během života setká téměř každý. Jak se ječného zrna zbavit a co naopak určitě nedělat?

Dobrá rada
shutterstock.com

Proč se objevuje ječné zrno

Ječné zrno se objevuje zejména při oslabení obranyschopnosti organismu, nedostatečné hygieně, při používání nevhodné kosmetiky nebo v souvislosti s hormonálními změnami či jinými onemocněními, jako je například cukrovka nebo kožní záněty, mezi které patří například seborea.
„Ječné zrno vzniká zanícením řasové cibulky a přilehlé žlázky ve víčku. Nejprve se projevuje pocitem svědění a napětí na okraji víčka nebo bolestí při mrkání. Poté se na okraji víčka objeví zduření a žluté zrnko, které vzniká nahromaděním hnisu postižené žlázky a řasové cibulky. Nejčastější původce je stafylokok,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Ječné zrno není pro zrak nebezpečné

„Ječné zrno často zmizí i samo, ale antibiotika v očních kapkách nebo masti urychlí hojení. Lze aplikovat i teplý obklad. Někdy se provádí epilace řasy se zanícenou cibulkou. Pokud je ječné zrno na okraji víčka pod kůží a ta se ztenčuje, udělá se drobný řez, kterým se uvolní obsah zanícené žlázky. Ječné zrno jako takové zrak neohrožuje. Vzácnou komplikací ječného zrna může být hlouběji se šířící zánět víčka (flegmóna), která by mohla zrak poškodit, pokud by se neléčila,“ popsala Zuzana Frisová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Ječné zrno je vysoce infekční

Onemocnění je infekční, proto je třeba při jeho výskytu dbát na zvýšenou hygienu.
„Lidé by si v průběhu onemocnění neměli půjčovat předměty osobní hygieny či kosmetiku, naopak je žádoucí často měnit ručníky. Nositelům kontaktních čoček doporučuji používat jednodenní čočky, nejlépe je po dobu nemoci nahradit brýlemi. Dobré je vyvarovat se pobytu v prašném prostředí a v klimatizovaném prostoru,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Po dobu, kdy vás trápí ječné zrno, se zcela vyhněte líčení očí a nejlépe i používání veškerého make-upu! Oční šminky mohou být nositelem infekce.

Existují způsoby, jak léčbu ječného zrna urychlit

„Co uleví velmi často je teplý obklad přiložený na postižené víčko. Na obklady očí lze použít odvar ze světlíku, měsíčku nebo heřmánku. Pomoci může i odvar ze světlíku lékařského, což je bylina, která dobře působí na oční choroby. Od svědění mohou pomoci také umělé slzy. Na trhu se dají sehnat i takové, které světlík lékařský obsahují (Ocuflash). Vhodné je zařadit také dezinfekční oční kapky a na noc lze aplikovat oční mast Ophtalmo-septonex. Ječné zrno by si člověk nikdy neměl snažit sám vymáčknout,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Na Lékárna.cz naleznete mnoho přípravků pro zdraví a výživu vašich očí.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud vaše potíže neodeznívají, případně se ještě horší, je nutné vyhledat lékaře. Ten jednak vyloučí jiné, často mnohem vážnější potíže, jako je například karcinom mazové žlázky a pak zpravidla předepíše antibiotickou mast na ječné zrno nebo zvolí jiný vhodný postup léčby.

Zdroj: gemini.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce