Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaké jsou příznaky děložního myomu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20170x )

Myomy jsou jedním z nejčastějších gynekologických problémů. V některých případech probíhají zcela bezpříznakově, žena o nich neví a k jejich diagnostice dojde náhodně během gynekologického vyšetření, kdy myom lékař objeví ultrazvukovým vyšetřením. U části žen však mohou být příčinou celé řady potíží.

shutterstock.com

Děložní myomy jsou nezhoubné nádory, vyrůstající z děložní svaloviny, které postihují až 40 procent žen v produktivním věku. Někdy nemusí způsobovat žádné potíže, jindy se ale projevují závažnými příznaky a mohou vést až k neplodnosti či anémii. Myomy jsou nezhoubné nádory, které vznikají v lidském těle v orgánech tvořených hladkou svalovinou. Nejčastěji se nacházejí v děloze. Postihují 20 - 30 % žen ve věku nad 35 let. Je známo, že jedna třetina žen s děložními myomy trpí menstruačními obtížemi. Příčina vzniku těchto nezhoubných děložních nádorů není zcela jasná. Zásadní roli při jejich vzniku hrají ženské pohlavní hormony, dědičné, rasové a geografické faktory.

Příznaky děložních myomů

Příznaky děložních myomů závisí mj. na jejich lokalizaci a velikosti.

Nepravidelná menstruace

O nepravidelné krvácení jde, je-li delší než sedm dní, přichází méně než tři týdny od začátku předchozí menstruace nebo se objevuje mezi jednotlivými menstruacemi či po pohlavním styku. Někdy se takto projevují myomy, které dráždí děložní sliznici (endometrium) a narušují reprodukční cyklus.

Silná menstruace

Silnější menstruační krvácení může vést k chudokrevnosti z nedostatku železa, k únavě a dušnosti.

Bolestivá menstruace

Myomy někdy způsobují obtížné nebo bolestivé krvácení během menstruace, protože dráždí dělohu (uterus) a zvětšují její velikost.

Bolesti v pánvi a pocit tlaku v žaludku

Tyto potíže způsobují zejména velké myomy, které mohou být příčinou bolesti či otoku v oblasti pánve, v dolní části zad a nohou.

Časté močení a zácpa

Pokud vás trápí časté a obtížné močení, může jít o důsledek myomů, které tlačí na močový měchýř.
Stejně tak mohou myomy tlačit na tlusté střevo a vést k zácpě, plynatosti a bolestem při pohybu střev.

Bolesti během pohlavního styku

Pokud myomy rostou v blízkosti vaginy nebo krčku dělohy, způsobují bolesti během pohlavního styku, což negativně ovlivňuje partnerské vztahy.

Kromě toho ale myomy mohou způsobovat srůsty, mohou deformovat dělohu a mohou být příčinou opakovaných potratů i toho, že žena nemůže otěhotnět,“ uvádí MUDr. Kateřina Veselá Ph.D., ředitelka centra Repromeda. Z pohledu plodnosti ženy je důležité uložení myomu, jeho velikost, případně četnost.
„Problémy s plodností souvisejí zejména s myomy, které se vyklenují do děložní dutiny,“ dodává lékařka.

Trpíte-li některým z uvedených příznaků a obáváte se, že je způsobuje myom, navštivte svého lékaře.

Diagnostika děložního myomu

Myomy zůstávají v mnoha případech nerozpoznány, protože jsou často bez příznaků. Někdy je lékař objeví při běžném gynekologickém vyšetření. Rychlé vyšetření případné přítomnosti myomů lze provést při tzv. bimanuálním vyšetření (vyšetření dvěma rukama), při kterém zasune lékař prsty jedné ruky do pochvy a přitom druhou rukou pohmatem zvenku přes dolní část břišní stěny tlačí dělohu k prstům ruky, které jsou v pochvě.

Pokud má lékař podezření na myomy, může provést přesnější vyšetření, pomocí kterých lze diagnózu potvrdit. Přítomnost myomu lze s jistotou potvrdit pomocí zobrazovacích vyšetřovacích metod, v dnešní době především ultrazvukem. U objemnějších myomů může ultrazvukové vyšetření být nepřesné, v těchto případech poskytuje detailnější popis magnetická rezonance. V praxi se však využívá málo pro svou vysokou cenu a horší dostupnost. Jen výjimečně je pak nutné k upřesnění nádoru provést endoskopické vyšetření dělohy (hysteroskopii).

Léčba děložního myomu

Pokud myomy nezpůsobují žádné obtíže a jejich velikost se nezvětšuje, stačí pouze docházet na pravidelné kontroly k obvodnímu gynekologovi. V opačném případě je nutno přistoupit k léčbě. Léčba děložních myomů závisí na mnoha faktorech, a to na jejich velikosti, uložení, na věku ženy a na tom, zda plánuje těhotenství či ne. Možnosti léčby byste měla probrat se svým lékařem nebo gynekologem.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce