Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chyby, které často děláme při měření krevního tlaku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4356x )

Nejčastější chybou domácího měření krevního tlaku je ta, že měříme buď moc často anebo naopak málo. Naopak nejvíce informací nám podá průměr nejméně ze tří a lépe ze sedmi dní, kdy měříme ráno a večer, vždy dvakrát za sebou.

botticelli.cz

Měření ve stresu, po cvičení nebo po kafíčku a cigárku

Mnoho pacientů si myslí, že, když se změří v situaci, kdy jim není dobře nebo je něco bolí, bude tato informace pro lékaře směrodatná. Podle takových měření ale nelze upravovat léčbu, protože nelze říct, jestli krevní tlak stoupl kvůli tělesné nepohodě, nebo tělesná nepohoda vznikla na základě vysokého tlaku. Tlak totiž reaguje na mnoho faktorů, jako je stres, bolest, plnost žaludku, teplota a další okolnosti. Proto by mělo měření probíhat za podmínek, které tyto vlivy vylučují. Ranní i večerní měření má probíhat před jídlem, nemá předcházet cvičení, pití kávy ani kouření. Co naopak předcházet musí, je pětiminutový klid před započetím měření.

Změna polohy ovlivňuje tlak aneb Nedávejte si nohy křížem

Možná jste nevěděli, že poloha těla krevní tlak velmi ovlivňuje. Vleže budeme mít tlak vyšší než vsedě a vsedě vyšší než vestoje. Stejně tak poloha paže, pokud bude svěšená pod úrovní srdce, naměříme více, a kdybychom ji vzpažili, naměříme méně. Také překřížené nohy mohou způsobit zvýšení krevního tlaku o několik milimetrů rtuti. Aby byla měření porovnatelná, má měření probíhat vždy vsedě, s podloženou rukou tak, aby manžeta byla ve výši srdce, záda opřená a nohy na podlaze.

Měření lacinými přístroji bez validace

Nevhodným výběrem přístroje se dá snaha o vlastní zdraví znehodnotit. Přístroj má být ověřený, tedy validovaný. Na našem trhu je mnoho tonometrů, které lákají ke koupi cenou nebo dostupností, ale validovaný je jen každý desátý. Dejte proto při výběru na doporučení lékaře nebo lékárníka anebo si přístroj před koupí prověřte na stránkách www.stridebp.org. Obecně doporučuji přístroje s automatickým nafukováním (např. Omron s manžetou Intellisense), ty které mají manžetu na paži, u kterých si můžete v případě potřeby přikoupit širší variantu (na širší paži) a které mají dostupný servis. Manžeta musí být na paži přiměřeně utažená, nesmí klouzat. Mnohokrát jsem v praxi viděla, že si pacienti manžetu vůbec na paži neupravují, prostě ji zapnutou navléknou jako náramek na paži a začnou měřit. To ale není správně, protože vznikne-li mezera mezi senzorem a paží, můžete naměřit vyšší hodnoty. Používaný přístroj musí mít vždy v pořádku zdroj - buď sítový adaptér nebo baterie s dostatečnou kapacitou.

Mudr.Eva KocianovaMUDr. Eva Kociánová, Ph.D., I. interní klinika - kardiologická, FN a LF UP Olomouc

Zdroj: krevnitlak.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce