Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jaký je váš typ pleti?

(Komer n prezentace Oriflame | přečteno: 5929x )

Když přijde řeč na péči o pleť, je nejdůležitější znát typ pleti, protože jedině pokud znáte svůj typ, můžete si vybrat ty správné výrobky pro pravidelnou péči. Když víte, na co se máte soustředit, není určení typu pleti vůbec těžké. Určujete-li typ pleti, sledujte zejména aktivitu mazových žláz na pleti, velikost pórů a strukturu pleti.

Jaký je váš typ pleti?

Když přijde řeč na péči o pleť, je nejdůležitější znát typ pleti, protože jedině pokud znáte svůj typ, můžete si vybrat ty správné výrobky pro pravidelnou péči. Když víte, na co se máte soustředit, není určení typu pleti vůbec těžké. Určujete-li typ pleti, sledujte zejména aktivitu mazových žláz na pleti, velikost pórů a strukturu pleti.

Normální pleť

S normální pletí se porovnávají všechny ostatní typy pleti. Mazové žlázy fungují normálně. Pleť je spíše suchá než mastná, jemná a hebká, řeklo by se "jako broskvička". Vždy je vypnutá, cítíte se v ní příjemně. Póry jsou normální, viditelné okem.

Suchá pleť

Jemná, čistá pleť s téměř neznatelnými póry, často cítíte "pnutí" pokožky, musíte používat větší množství hydratačních a zvláčňujících krémů, které se rychle do pokožky vstřebávají. Mazové žlázy vyvíjejí podprůměrnou činnost, a tak je v pleti cítit pnutí. Protože na povrchu pleti není žádná ochranná vrstva, vláha z pleti rychle vyprchává.

Pleť není nikdy mastná, naopak po čištění je vždy velmi suchá. Suchá pleť je většinou výsledkem přírody a vyžaduje velmi pozornou péči zejména v zimním období - suchý vzduch ve vytápěných místnostech jí totiž škodí nejvíce. Póry jsou téměř neviditelné, bez nečistot. Péče vyžaduje především znormalizovat tvorbu mazu, dodání hydratace a ochranu proti podráždění. Když je v pleti nedostatek mazu, je více vystavená škodlivým faktorům. Na suchou pleť používejte přípravky určené pro suchou pleť, které jsou hydratační a neobsahují alkohol či jiné adstringentní a antiseptické složky.

Mastná pleť

Mastná pleť je poměrně častým typem pleti. Obličej se často leskne, póry jsou zvětšené, otevřené a jsou lehce viditelné. Díky zvýšené aktivitě mazových žláz pleť se během dne leskne a nedrží na ní nalíčení. Bývá hrubší než normální pleť, je i pocitově hrubá a má našedlý nádech.

Na mastné pleti nikdy necítíte pnutí. Při péči o pleť je třeba se zaměřit na vyrovnání tvorby mazu. Mastná pleť je rozšířená hlavně mezi mladými lidmi, přesto se někdy objevuje i u dospělých. Mastná pleť se vždy nemusí vyznačovat nečistotami, ale díky nadměrné tvorbě mazu se mohou póry lehce zanést a vytvořit se vyrážky. Každopádně u mastné pleti se jen tak nevyskytují vrásky.

Smíšená pleť

Smíšená pleť je nejčastějším typem pleti. Skládá se ze dvou typů pokožky. Na čele, nose a bradě je mastná (tzv. T-zóna), zatímco tváře jsou normální až suché. Při péči o smíšenou pleť byste měly mít na vědomí fakt, že jde o dva odlišené typy pleti a tyto dvě různé oblasti respektovat. Během zimy se tváře stávají suššími a i mastné partie naopak získávají rovnováhu. V létě je to přesně naopak.

Citlivá pleť

Citlivá pleť reaguje okamžitě. Zčervená, pálí nebo štípe. Citlivost se většinou objevuje u suché pleti, ale není výjimkou ani u jiných typů. Citlivost pleti máme většinou zděděnou, ale způsobit ji mohou i jiné faktory jako jsou hormony, podnebí, strava, stres, nebo nemoc či roční období. Pokud máte citlivou pleť vyhněte se také prudkým změnám teploty.

Problematická pleť

Problematická pleť trápí hlavně mladší osoby. Nad 30 let by se problematická pleť vyskytovat neměla, pokud máte i v pozdějším věku na obličeji stále větší množství zanícených pupínků, je to spíše otázka pro kožního lékaře. Problematická pleť produkuje větší množství mazu, který ucpává póry a způsobuje nejrůznější podráždění a navíc se pleť leskne. Problematická pleť proto bývá stále mastná a zanícená s velkým množstvím různých druhů pupínků a boláčků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzanka

Mám citlivou pleť a nepoužívám na ni nic jiného, než přírodní krém s konopným olejem Cannaderm Regenerace. Je boží!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce