Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jaro klepe na dveře a kila letí dolů

( Redakce | přečteno: 4128x )

Jaro je výzva ke změně. Měníme šatník, vznikají nová přátelství, není nám zatěžko podstoupit jindy odkládaná rozhodnutí. Totéž se týká i kil navíc, která byla pod vrstvou zimního oblečení umně schována.

shutterstock.com
S blížícím se jarem rovněž snad není časopis, který by pár svých stran nevěnoval hubnoucí tématice a neuveřejnil nějakou tu "zaručenou" dietu. A´t se doporučované a celebritami vyzkoušené zázraky nazývají různě, vždy se jedná o časově omezený postup, kdy zavedeme určitou změnu a hubneme. Toto období je obvykle vystřídáno tím, že se vracíme k původnímu způsobu života a tak těžce shozené kilogramy zase naskakují zpět. Propadáme depresi a sbíráme sílu a odvahu k dalšímu pokusu. Po každém neúpěšném hubnutí si naše tělo pamatuje období strádání a snaží se něco si nastřádat na "zlé časy", které jej opět čekají při další dietě. Pohybujeme se po spirále a naše váha průběžně stoupá.

Přitom platí stále stejné pravidlo. Hubnutí je běh na dlouhou trať, žádný sprint! Pokud se rozhodnu zhubnout, musí můj příjem energie být nižší než výdej. Cest jak toho dosáhnout je nepřeberné množství. Ne všechny jsou však rozumné a z dlouhodobého pohledu efektivní. Při některých dietách si můžeme přivodit i zdravotní problémy a poškodit své zdraví. A tak pro připomenutí "zlaté destero" úspěšného rozumného snižování hmotnosti
  1. Jíst pravidelně 4 až 5 menších porcí denně, nejlépe v intervalu 2,5 - 3 hodin (nezapomínat na snídani).
  2. Dodržovat pitný režim, nejméně 2 - 3 litry neslazených tekutin denně.
  3. Sestavovat si co nejpestřejší jídelníček, který nás bude uspokojovat.
  4. Omezit příjem jednoduchých cukrů (sladkosti apod.), tuků (zejména živočišných) a potravin s vysokým podílem tuku (tučná masa, uzeniny). Při přípravě jídel omezit smažení a fritování, dát přednost přírodním způsoby přípravy - pečení na teflonu, dušení, grilování.
  5. Denně sníst nejméně 400 g zeleniny a ovoce, přičemž čím více zeleniny, tím lépe (vláknina zvyšuje sytost a pomáhá pročištění organismu).
  6. Omezit konzumaci uzenin a tučných mléčných výrobků. Vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině a jogurty do 2 % tuku a ostatní mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.
  7. Stanovit si reálný a dosažitelný cíl, hubnout pozvolna; optimální úbytek hmotnosti je 0,5 až 1 kg týdně.
  8. Snižování hmotnosti provázat se zvýšením pohybové aktivity ( chceme odbourávat nadbytečný tuk ne svalovou hmotu).
  9. Naučit se řešit stresové situace jinak než jídlem.
  10. Udržet si získanou váhu dlouhodobě lze pouze trvalou změnou životního stylu. V opačném případě hrozí jo-jo efekt.
Ale pozor, zapomeňte na hladovění! Půst rozhodně nemůžeme nikomu doporučit. Od čtvrtého dne se i u zdravého člověka snižuje imunita, uniká vápník z kostí a viditelně se zhoršuje kvalita pleti a vlasů. U obézních lidí může dojít i k hypoglykemickým stavům, které se mohou projevit třesem, poruchou vědomí a kómatem. Při opakovaném delším půstu dojde k aktivaci "šetřicího genu" a zpomalení metabolismu. To trvá i v době návratu k běžnému jídelníčku a tělo si pak jen tvoří další tukové zásoby i při příjmu menšího množství energie.

Vše záleží jen a jen na nás samých. Je to vaše tělo a vaše rozhodnutí. S prvními jarními paprsky do těla vstupuje nová míza a energie, kterou bychom měli využít. A pokud pro začátek cítíte, že potřebujete pomoc či podporu, nestyďte se o ni požádat odborníka či lékaře.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce