Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Je pravda, že jsou testovány všechny těhotné ženy na AIDS?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9628x )

Ano, všechny těhotné ženy jsou povinně testovány na HIV pozitivitu, a to v rámci vyšetření, která se provádějí během vstupní prohlídky v těhotenské poradně. Tato povinnost je ukotvena v českém právním řádu v zákoně o ochraně veřejného zdraví.

shutterstock.com

Je to nutné jak s ohledem na bezpečnost zdravotníků zejména při porodu, který většinou probíhá císařským řezem, tak s ohledem na matku a dítě. Těhotná žena nakažená virem HIV může infekci přenést na své dítě buď už během těhotenství, nebo během porodu a pak při kojení. Dnešní medicína může ale při včasné a správné léčbě výrazně snížit riziko nákazy pro dítě a snížit nebezpečí zdravotní zátěže pro matku.

Test na HIV je v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví možno provést u těhotných žen i bez jejich souhlasu. Sérologické vyšetření HIV se podle zásad dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství, což je doporučený postup České gynekologické a porodnické společnosti, dělá plošně do 14. týdne těhotenství, výběrově ho lze zopakovat cca kolem 30. týdne těhotenství. Pokud je výsledek testu na HIV pozitivní, může žena samozřejmě zažádat o umělé přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je hrazena diagnostika HIV prováděná ve zdravotnických zařízeních poskytovatelů preventivní péče v případech léčebně preventivních postupů (což je i případ těhotných) a diagnostika HIV u dárců krve, tkání, orgánů a pohlavních buněk. U dárců krve, tkání, orgánů a spermatu se provádí povinné vyšetřování na HIV při každém darování, jen u dárkyň mateřského mléka jednorázově, před započetím dárcovství. Bez testu na HIV není darování přípustné.

Z veřejného zdravotního pojištění je také hrazeno testování na HIV v případech, kdy si to vyšetřovaný pojištěnec vyžádal. Nehrazená jsou ale vyžádaná anonymní vyšetření a vyšetření při soukromých a pracovních cestách do zahraničí. Rovněž nehrazená jsou vyšetření provedená ve Státním zdravotním ústavu a jiných zdravotních ústavech na žádost pojištěnce nebo v případech anonymních žádostí (viz zákon o veřejném zdravotním pojištění – § 30).

Pokud si chcete nechat udělat příslušné diagnostické vyšetření, nezapomeňte, že protilátky proti HIV se vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze. Takže aby byl výsledek testu skutečně spolehlivý, musí uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. O vyšetření byste měli požádat svého ošetřujícího lékaře.

Přečtěte si také

Na jaká vyšetření máte jako těhotná nárok?

Hemoroidy v těhotenství potrápí nejednu ženu

V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce