Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kašel není nemoc, ale pouze její projev. Kdy jít s kašlem k lékaři?

( aktualizováno 26. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11607x )

Kašel je náš základní obranný reflex, který pomáhá udržet průchozí dýchací cesty. A samozřejmě může být i příznakem mnoha více či méně závažných onemocnění.

shutterstock.com

Kašel v současném období provází velmi často různá infekční onemocnění a to jak horních, tak i dolních dýchacích cest. Jedná se o přirozený obranný reflex, jehož pomocí se tělo snaží zprůchodnit dýchací cesty a zbavit se tak cizorodých látek. Lékaři často zdůrazňují, že samotný kašel není nemoc, ale pouze její projev. Kašel ale může mít mnoho příčin: od zachycení potravy v dýchacích cestách přes infekci až po astma. Proto je důležité co nejdříve odhalit, proč a jak vlastně kašleme.

Proč kašleme

Kašel nejčastěji vzniká jako následek zánětu horních cest dýchacích, obvykle v důsledku virové infekce. Další příčinou kašle je dráždění dýchacích cest prachem, kouřem, plyny nebo hleny pronikajícími sem z nosu.

Jako příznak se může kašel vyskytovat i v souvislosti s alergií, s astmatem, s chronickou obstrukční plicní nemocí, s cystickou fibrózou, ale může být příznakem i plicní embolie. Kašel může být příznakem i některých onemocnění srdce, která jsou spojena s otokem plic. A samozřejmě k němu mu dochází také v rámci inhalace škodlivin, například při kouření.

Proto je potřeba dávat si pozor na tzv. rizikové příznaky, které mohou kašel doprovázet. Takovým rizikovým příznakem je třeba vykašlávání krve či hnisu, může to být i bolest na hrudi, dušnost.

Problémem může být, je-li kašel vázán na příjem potravy, na fyzickou námahu, jestliže se kašel objevuje spíše v poloze vleže. Vždy by měl být vyšetřen kašel u člověka, který kouří nebo je exponován nějakými škodlivinami například při výkonu povolání.

Zvýšená opatrnost při kašli je vždy na místě u těhotných a kojících žen, u starších lidí a u pacientů, kteří trpí chronickým onemocněním plic, srdce, cév, cukrovkou nebo poruchami imunity.

A zvýšená opatrnost je samozřejmě zapotřebí u dětí, kde bychom rozhodně nikdy neměli sami léčit kašel u dětí do šesti měsíců věku. Lépe se vždy před zahájením léčby poradit s lékařem i u dětí zhruba do tří let.

Druhy kašle

Obecně rozlišujeme dva druhy kašle – suchý (dráždivý) a vlhký, u kterého se v průduškách tvoří hlen. Dle lékařů je pro léčbu kašle primární rozhodnout se mezi tím, zda kašel tlumit nebo naopak vykašlávání hlenů podporovat. Zastavovat kašel se doporučuje, pokud je suchý, dráždivý či dávivý. Takový kašel dokáže být velmi nepříjemný a nemocného často vyčerpává. Objevuje se především v počátcích onemocnění. U vlhkého kašle je cílem naopak zvlhčení sliznic, čímž se usnadní odkašlávání a škodliviny tak vycházejí z těla pryč. V této fázi se nesmí podávat léky na tlumení kašle, aby nedocházelo k hromadění hlenu v dýchacích cestách. Vlhký kašel bychom měli léčit přípravky, které usnadňují uvolňování a vykašlávání hlenu.

Podle délky trvání dělíme kašel na:

  • akutní - trvá méně než tři týdny. Akutní kašel má obvykle svoji příčinu v onemocnění dýchacích cest. Nejčastěji je přítomen při virovém infektu horních cest dýchacích a trvá přibližně 2 týdny.
  • chronický - kašel trvající déle než osm týdnů. Dlouhodobý chronický kašel má negativní dopad na kvalitu života. Často je doprovázen bolestmi na hrudi, poruchami spánku, depresí, stresovou inkontinencí, zvracením. Ztěžuje společenský život, může snížit i pracovní uplatnění. Důležitým krokem pro další vyšetření pacienta je detailní anamnéza.

Utlumovat kašel léky není vždy správné. Zvláště nevhodné je potlačovat vlhký kašel, který je zdraví prospěšný. Vykašláváním se tělo zbavuje hlenu a jiných cizích látek v dýchacích cestách. Když nastoupí produktivní kašel, nemusíte ihned sahat po lécích. Stačí počkat, slabší kašel může ustoupit i spontánně. Pokud se rozhodnete léčit vlhký kašel bez lékaře, chybu můžete udělat už při koupi volně prodejných léků a jejich kombinování. Zatímco některé sirupy proti kašli zlepší hygienu dýchacích cest a pročistí je, jiné podrážděnou sliznici uklidní a tím kašel zmírní. Užívat je najednou je však nevhodné! Výsledkem může být hlen, který se vám nebude dařit vykašlat. Pokud máte pochybnosti, poraďte se o koupi vhodného přípravku s lékárníkem.

Léčba kašle

Léčbu volte podle typu kašle. Rozhodně by se neměly nikdy kombinovat léky, které kašel potlačují a které ho naopak uvolňují. Protože lék tlumící kašel, brání vykašlávání a potlačuje kašlací reflex. A v případě, že podáme léky uvolňující kašel, tak dochází k nahromadění hlenu, který zůstává v průduškách a zabráníme tomu, aby hleny šly ven.

Suchý kašel: pro léčbu tohoto typu kašle jsou vhodná antitusika, která kašel tlumí. K dispozici jsou volně prodejná kodeinová či nekodeinová. Kodeinová antitusika mají centrální mechanismus účinku – snižují citlivost centra pro kašel. Na suchý dráždivý kašel je možné použít Stoptussin, Robitussin, Sinecod nebo homeopatický sirup Drosetux Neo. Jejich dlouhodobé podávání ovšem může vést ke vzniku závislosti, a proto je potřeba dodržovat přesně dávkování a pokyny lékárníka.

Produktivní kašel: Léky na vlhký kašel je ambroxol, který najdeme v Ambroxol, Ambrobene, nebo léku Mucosolvan. Dále acetylcystein v léku ACC tablety, sirup nebo rozpustné šumivé tablety ACC long. Dále erdostein v léku Erdomed. Bylinné sirupy na odkašlání jako je Bronchipret, Hedelix, Prospan. Na vlhký i dráždivý kašel je možné použít kapky Kaloba, Prospan a homeopatický sirup Stodal.

Všechny tyto produkty zakoupíte z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Osvědčenými bylinkami proti kašli a nachlazení jsou jitrocel, heřmánek, lípa, tymián, máta, bazalka a eukalyptus. Výrazně větší koncentrace účinných látek z bylin než v čajích (Průdušková směs, Směs na nachlazení) je v medicinálních bylinných směsích ve formě sirupů, proto s nimi dosáhneme rychlejšího a většího léčebného efektu. Alternativou či doplněním klasické léčby může být i léčba homeopatická.

Další bylinkou, která velmi pomáhá od produktivního, ale i suchého kašle je lišejník islandský. Lišejník je vhodný i pro těhotné ženy a malé děti. Najdeme ho ve formě cucavých pastilek na kašel, v bylinných sirupech a čajích.

Bylinky při kašli mohou pomáhat také zevně. Kromě éterických olejíčků na inhalaci může pomoci i prsní balzám. Balzámy se aplikují na hruď dále i na záda, krk, čelo nebo spánky. Obsahují často aromatické silice jako je eukalyptová, borovicová, mátová nebo hřebíčková. Po aplikaci příjemně prohřívají a mají i aromaterapeutické účinky.

Pozor je potřeba dát u těchto přírodních prostředků na to, že nejsou vždy vhodné pro každého. Například ne všechny bylinné přípravky jsou bezpečné pro těhotné ženy. Ty by se rozhodně měly vyhnout při respiračních infekcích bylinám, jako echinacea, šalvěj, břečťan nebo lékořice. S opatrností mohou po omezenou dobu používat například lípu. Další byliny, které se při kašli běžně používají, by pro ně měly být bezpečné.

Inhalace

Pro zmírnění kašle je vhodná i inhalace, jelikož napomáhá k roztažení průdušnice a následnému vykašlávání. Inhalace velmi úspěšně zkracuje a urychluje léčbu kašle. A je vhodná pro všechny děti, těhotné ženy i seniory. K inhalaci můžete použít buď speciální inhalátory nebo hrnec s horkou vodou. Inhalovat je možné vodní páru, vodní páru s mořskou solí, Vincentku nebo éterické oleje z eukalyptu, máty, tymiánu, borovice nebo jedle.

Tipy, jak se zbavit kašle

  • Pijte dostatek vody, čaje, ovocné či zeleninové šťávy (ideální je, aby měly nápoje pokojovou teplotu). I polévka není špatná ke zředění hlenů.
  • Vyhněte se raději mléčným výrobkům (podporují tvorbu hlenů)
  • Užívejte bylinkové čaje nebo tinktury
  • Inhalujte 
  • Ulevit mohou i mentolové bonbony
  • Zvlhčujte vzduch v místnosti
  • Nepohybujte se v zakouřených místnostech a snažte se vyhnout kouření
  • Dbejte na hygienu - myjte si často ruce
  • Dejte si pozor na med - ten může ke kašli dráždit

Kdy je lepší navštívit lékaře?

Kašel je velice častý symptom běžných nachlazení. Nevyplatí se ho ale podceňovat. Kdy je lepší navštívit lékaře?

  • Pokud kašel trvá déle než tři týdny.
  • Je-li přítomna horečka vyšší než 39 °C (zejména u dětí a seniorů).
  • Pokud pacient obtížně dýchá. U dětí pískavý zvuk při dýchání.
  • Pokud pacient vykašlává krev (i nitky krve), hnisavý hlen.
  • Při bolesti na hrudi.
  • Silné noční pocení spojené s celkovou únavou.
  • V případě kašle u dětí mladších 3 let se na lékaře obraťte při nástupu prvních příznaků.

Samoléčba kašle je vhodná pouze u akutních onemocnění. Pokud je kašel chronický, musí ho vyšetřit lékař a najít jeho příčinu. Chronický produktivní kašel je například symptomem CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). Toto onemocnění často postihuje kuřáky a není léčitelné, je proto třeba co nejdříve zastavit jeho progresi.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce