Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdy s osteoporózou do lázní

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9069x )

Používá se lázeňská léčba při osteoporóze? Kdo a za jakých podmínek by ji mohl předepsat?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Lázeňská léčebně rehabilitační péče může být z veřejného zdravotního pojištění hrazena jen u osteoporózy s komplikacemi, pokud soustavná ambulantní rehabilitační péče delší než 3 měsíce není efektivní, nebo v návaznosti na hospitalizaci pro komplikaci osteoporózy. Jedná se o indikační skupinu v rámci nemocí pohybové soustavy (VII/5). Ostatní případy osteoporózy nejsou indikací k lázeňské léčbě.

Čtěte také: Zlomeniny krčku kosti stehenní - častou příčinou je osteoporóza

Měli bychom připomenout, že lázeňskou léčebně rehabilitační péči lze hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění jako nezbytnou součást léčebného procesu, pokud jsou naplněny podmínky stanovené pro poskytování lázeňské péče zákonem o veřejném zdravotním pojištění a vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR o stanovení odborných kritérií a dalších náležitostí pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče. Přímo zákon stanoví nemoci a stavy, u nichž lze lázeňskou péči poskytnout, a zároveň i způsoby poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče samostatně pro jednotlivé indikace, délku základního a opakovaného léčebného pobytu, četnost a interval opakování léčebných pobytů, lhůtu pro nástup léčebného pobytu (je-li důvodné ji stanovit z hlediska léčebného efektu), možnost prodloužení pobytu podle jednotlivých indikací, způsob poskytování péče (komplexní, příspěvková) a další odborná kritéria. Podmínky a odborná kritéria vztahující se ke konkrétním indikacím jsou přitom nastaveny na základě odborného názoru a vyjádření odborné lékařské společnosti daného oboru zdravotní péče.

U osteoporózy tak lze komplexní lázeňskou léčebně rehabilitační péči hradit v návaznosti na hospitalizaci po patologické fraktuře páteře v bezprostřední návaznosti na ukončení imobilizace na lůžku nebo sejmutí korzetu. Délka pobytu je stanovena na 21 dnů. Do 24 měsíců od začátku základního pobytu lze hradit i opakovaný pobyt, opět jako komplexní lázeňskou péči.

Čtěte také:Řídnutí kostní hmoty není radno podceňovat

Příspěvkovou lázeňskou léčebně rehabilitační péči je možno jedenkrát (ne opakovaně) uhradit v ostatních případech osteoporózy s komplikacemi, kdy soustavná ambulantní rehabilitační péče delší než 3 měsíce není efektivní. I zde je délka pobytu 21 dnů.

Lázeňskou léčebně rehabilitační péči musí vždy doporučit ošetřující lékař a potvrdit revizní lékař pojišťovny; návrh vystavuje na formuláři zdravotní pojišťovny registrující praktický lékař nebo přímo ošetřující lékař při hospitalizaci. Lázeňskou léčbu ve zmíněné indikační skupině doporučuje lékař odbornosti revmatologie, endokrinologie a diabetologie, vnitřní lékařství, klinická osteologie, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, pracovní lékařství, rehabilitační a fyzikální medicína.

Čtěte také: Význam pohybové aktivity v prevenci a léčbě osteoporózy

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Osteoporóza

Osteoporóza je závažným problémem vyššího věku, se zvýšeným rizikem zlomenin.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce