Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kinesiotaping: Jak a kdy používat tejpy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1954x )

Trápí Vás nepříjemné a často i dlouhodobé bolesti šlach, svalů nebo kloubů? Pomoci Vám může populární a efektivní metoda tejpování. To se v posledních letech těší nebývalé oblibě, byť nejde o žádný výkřik moderní doby, nýbrž o ověřenou metodu, která pomáhá svalům i kloubům. Správně aplikovaná páska přináší úlevu okamžitě a po celou dobu, co je na kůži.

shutterstock.com

Kinesiotaping je moderní neinvazivní metoda, která ovlivňuje napětí svalů, šlach a vazů. Samolepicí textilní pásku zvanou kinesiotape fyzioterapeut určitým směrem napne a nalepí na kůži. Páska stimuluje receptory v kůži a nervový systém reaguje uvolněním nebo naopak zvýšením napětí měkkých tkání. Zvýší se také proudění krve do tkáně a zrychlí pohyb lymfy v mezibuněčném prostoru a to pomůže k rychlejší regeneraci tkání po zátěži nebo hojení po úrazu. V současné době se tejpování využívá ve sportu, při fyzioterapii, ale i v gynekologii a porodnictví.  

S názvem této moderní fyzioterapeutické techniky se můžete setkat v mnoha variacích: kinesiotaping, medical taping, maxtaping, funkční tape/taping, tejping, taping, tejpování apod.

Druhy tejpů

Existují dva druhy tejpů, pevné a pružné.

  • Pevné slouží k fixaci (většinou fixaci kloubu), v podstatě plní funkci ortézy, ale pomáhají i jako prevence před úrazem.
  • Pružné tejpy slouží k takzvanému kinesiologickému tejpování, které ovlivňuje činnost svalů. 

Šířka pásky je pak volena podle toho, na jakou část těla se aplikuje. Nejobvyklejší šíře je 5 cm. K mání jsou také pásky široké 7,5 cm. Volba je přímo úměrná velikosti ošetřované plochy. Barevná škála kinesiotapingových pásek může evokovat souvislost s jeho vlastnostmi. Pravda je, že všechna barevná provedení mají vlastnosti stejné a záleží pouze na vkusu nositele.

Tejpy se dají aplikovat téměř na celé tělo, namátkou například na ramena, krční pátěř, ruce, záda, kolena, břicho, stehna i chodidla. Tejp díky své elasticitě podporuje krevní oběh a lymfatický systém, není napuštěn žádnými chemickými či farmakologickými látkami. Tejp je vyroben z bavlny s obsahem elastických vláken a na těle drží několik dnů, i přes sprchování, plavání a běžnou denní aktivitu. Jeho odolnost je zajištěna lepidlem z lékařské pryskyřice, které díky přírodnímu původu eliminuje vznik alergických reakcí na kůži pacienta. Doba aplikace je vždy závislá na technice a kvalitě aplikovaného tejpu.

Při jakých problémech se využívá kineziotaping?

  • pro zlepšení průtoku krve a lymfy, redukci otoků
  • při léčbě bolestí zad a kloubů
  • preventivně před sportem k stabilizaci kloubu nebo stimulaci svalu
  • v těhotenství nebo pro lepší laktaci při kojení
  • při menstruačních bolestech
  • po úrazech a operacích
  • pro korekci vadného držení těla či postavení nohou u dětí i dospělých

Dobře aplikovaná tejpovací páska dokáže snížit riziko přetížení měkkých tkání nebo sportovního úrazu. V současnosti se používají jak v rekreačním, tak ve vrcholovém sportu. Kinesiotape může pomáhat i těhotným maminkám, kterým se páskou podepře těžké bříško, aby necítily velký tlak v bedrech a bříšku nebo aby váha miminka netlačila na močový měchýř či cévy vedoucí do dolních končetin.

Jak dlouho tejpy účinkují?

Obecně se doporučuje ponechat tejpovací pásku na kůži maximálně 7 dní. Na trhu se nachází široká škála pásek velmi různé kvality, nicméně po 4. dni se páska obvykle začíná samovolně odlepovat a její účinnost se snižuje. Trvanlivost úvazu je možné zvýšit správnou přípravou před aplikací (oholení, odmaštění a osušení pokožky).

Jak se připravit na tejpování

Před aplikací je důležité zbavit pokožku všech nečistot a mastnoty. Díky tomu dosáhnete maximální přilnavosti a trvanlivosti tejpovacího materiálu. Doporučuje se pokožku na ošetřovaném místě zbavit také ochlupení. Než se necháte zatejpovat, měli byste si být jistí, že kůže není porušená, odřená ani nemá vyrážku, zkrátka že je zdravá.

Pro koho není tejpování vhodné?

Tak jako každá léčebná metoda i kinesiotaping má své kontraindikace. V první řadě není vhodné aplikovat kinesiotape na kůži, která má porušenou integritu (nezhojené rány a jizvy). Dále není vhodné aplikovat pásku lidem, kteří mají alergii na akryl. Ačkoli jsou všechny pásky opatřené hypoalergenním lepidlem, může se u některých velmi citlivých jedinců objevit svědění pokožky, zarudnutí i vyrážka. V takovém případě je vhodné kinesiotape odlepit. Po odlepení pásky vyrážka většinou během několika dnů zcela odezní. Taping se nedoporučuje ani klientům s kožním onemocněním, jako je psoriáza, neurodermitida nebo tzv. pergamenová kůže.

Lze kinesiotaping provádět i doma?

Tejpy si zvládne nalepit každý doma, je však potřeba vědět, jak správně postupovat. Při lepení je nejdůležitější směr a síla tahu. I malé odchylky mohou mít zcela jiné až opačné účinky. Určitě je tedy vhodné nechat si vše vysvětlit od svého fyzioterapeuta, který všechno ukáže a naučí, doporučí postup. Po prvním domácím pokusu by měl všechno raději zkontrolovat. Špatně nalepený tejp může dobu regenerace spíš zpomalit například zvýšením napětí ve svalu, který bych chtěla naopak uvolňovat.

ZDROJ: fyzioklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce