Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kortikosteroidy pomáhají i škodí – je třeba to s nimi umět

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3595x )

Slovo „steroid“ si lidé spojí spíše s nafouklými svaly kulturistů a dopingem u sportovců. Kortikosteroidy jsou však v první řadě léky, které díky svému protizánětlivému účinku ročně ulevují stovkám tisíc pacientů s astmatem, revmatoidní artritidou či pomáhají při onkologické léčbě. Při jejich nasazení je však třeba myslet na další onemocnění pacientů, například když mají vysoký tlak, cukrovku nebo prodělali tuberkulózu.

shutterstock.com

„Příznivé léčebné efekty kortikosteroidů doprovází bohužel další účinky, které vyplývají z jejich podstaty hormonů napomáhajících zvládání stresových situací. Zvyšují krevní tlak, zadržují tekutiny a soli a podobně,“ popisuje prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství FN Brno. Když pacient bere kortikosteroidy krátce, objeví se tyto vedlejší účinky zřídka nebo jen přechodně. Hůře jsou na tom ti, kteří je musí brát dlouhodobě.
„Na vedlejší účinky by měli myslet lékaři pečující o pacienty s cukrovkou. Kortikosteroidy ovlivňují metabolismus cukrů, a zvyšují tak hodnoty cukru v krvi. Zároveň potlačují efekt léků na vysoký tlak. Mohou také zvýšit riziko rozvoje žaludečních vředů nebo vzestup hladiny cholesterolu v krvi,“ vysvětluje prof. Matějovská Kubešová.

Čtěte také: Revmatoidní artritida - příznaky které byste neměli ignorovat

Při léčbě kortikosteroidy si dejte pozor na infekce

Její slova potvrzuje i MUDr. Josef Štolfa, který má jako praktický lékař s léčbou kortikosteroidy dlouholeté zkušenosti.
„Vzhledem k možným vedlejším účinkům je vždy vhodné, aby pacienti jejich projevům věnovali pozornost a neotáleli s jejich léčením. Vcelku obyčejné nemoci jako virózy nebo plísně mohou totiž mít mnohem rychlejší průběh,“ říká. Kortikoidy totiž potlačují imunitu, proto se používají pro léčbu autoimunitních chorob. Při dlouhodobém užívání jsou pacienti vystaveni většímu riziku infekcí.
„Měli by se tak chovat jako při epidemiích – vyhýbat se pobytu v místech, jako jsou kina, divadla, čekárny zdravotnických zařízení. A vyhýbat se blízkému kontaktu s lidmi, kteří jsou akutně nemocní,“ varuje MUDr. Štolfa.

Čtěte také: První pomoc při astmatickém záchvatu

Pokožku pravidelně promazávejte

Lékaři často využívají kortikosteroidy pří léčbě kožních onemocnění. I zde ale dlouhodobé používání přináší rizika.
„Obrazem kožních změn při dlouhodobém podávání steroidů je pergamenová kůže, tedy tenká, většinou hnědě pigmentovaná, lesklá pokožka, která je mechanicky velmi zranitelná i při nepatrných podnětech,“ popisuje prof. Matějovská Kubešová. Jako prevenci by měli pacienti častěji promazávat kůži k udržení její výživy a pružnosti. Díky vývoji šetrnějších léčiv jsou již téměř bez vedlejších účinků například kortikosteroidy na léčbu astmatu.

Čtěte také: Spirometrie odhalí příčinu vašich potíží s dýcháním

Jak dobře budou kortikosteroidy účinkovat, závisí na dodržování pokynů lékaře

„Někteří více úzkostní nemocní, a zvláště pacienti s vysokoškolským vzděláním, mají po zjištění výčtu všech možných nežádoucích vedlejších účinků tendenci steroidy odmítat, což samozřejmě není řešení,“ dodává prof. Matějovská Kubešová. Klíčové je přínosy léčby pacientům vysvětlit a dohlížet na její správné plnění. V průběhu léčby by také lékaři měli u pacientů předcházet vedlejším účinkům například podáváním léků chránících žaludek, případně léků na ředění krve. Pacienti by také měli věnovat zvýšenou pozornost hodnotám krevního tlaku, diabetici pak hladině cukru v krvi a v případě problémů okamžitě kontaktovat svého lékaře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce