Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Křeče nohou - jaké mají příčiny a jak je zastavit

( aktualizováno 25. září 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17018x )

Svalové křeče dolních končetin jsou poměrně častým zdravotním problémem. Mohou zasáhnout v těch nejnevhodnějších možných okamžicích; ať už ležíte v posteli v noci nebo sportujete, objeví se ostrá bodavá bolest, která vás může naprosto paralyzovat. Svalové křeče mohou mít různé příčiny. Jaké to jsou a jak jim lze předcházet?

archiv Bílé plus

Svalová křeč je bezděčné, vůlí neovladatelné a velmi bolestivé napnutí až ztuhnutí svalu nebo celých svalových skupin. Může se projevit jen přechodně nebo záchvatovitě. Většinou přetrvává několik desítek vteřin, někdy i minuty. Nástup křeče bývá předem signalizován zvláštním pocitem ve svalu, který bude postižen. Někteří lidé jej popisují jako výstražné bodnutí, nebo píchnutí. Je-li příslušný sval ještě dále namáhán, dostaví se ochromující bolest, která jej vyřadí z činnosti. Tyto náhlé, nedobrovolné svalové kontrakce jsou běžné a obvykle neškodné, ale mohou být nesnesitelně bolestivé. Pokud se jedná o svaly dolních končetin a křeče, pak jde nejčastěji o svaly v oblasti lýtek, v menší míře svaly stehen, zejména na zadní straně, což často souvisí s jejich zkrácením a různými svalovými nerovnováhami. Svalové křeče ovlivňuje celá řada faktorů, např. únava, chlad, poruchy výživy aj.

Primární křeče

U primárních, tzv. idiopatických křečí, není přesná příčina většinou známá. Ke křečím může docházet, je-li sval zkrácený. Primární křeče se objevují často u mladých lidí, sportovců v důsledku nesprávného zatížení určité svalové skupiny. Křeče se nejčastěji projevují na lýtkových svalech. Vhodnou prevencí jsou protahovací cviky, které snižují frekvenci a intenzitu svalových křečí.

Sekundární křeče

Sekundární křeče mohou mít mnoho příčin. Patří mezi ně nejčastěji nadměrná svalová námaha, užívání léků (např. diuretika), dehydratace, diabetes mellitus, těhotenství a změny v bilanci minerálů v organismu, hypofunkce štítné žlázy, ischemická choroba dolních končetin, chronická žilní nedostatečnost, křečové žíly dolních končetin, neurologická onemocnění, nadměrný příjem alkoholu aj.

Příčiny vzniku křečí

Z nezávažných příčin je často způsobuje svalové přetížení – ať už akutní nebo chronické. Také mohou vzniknout na podkladě minerální nerovnováhy (zejména hořčíku, vápníku, draslíku a sodíku), při nedostatečném pitném režimu, v chladu, při nedostatku některých vitamínů skupiny B, zejm. B6. Může se však jednat i o projev některých onemocnění (například ischemické choroby dolních končetin, křečových žil, žilní nedostatečnosti, neurologických onemocnění, snížené funkce štítné žlázy..) či nežádoucí účinek některých léků (na odvodnění, některých neurologických léků či léků na tlak). Celkové křeče pak mohou být projevem vysoké teploty (například tzv. febrilní křeče u dětí, při chřipce), epilepsie, mozkových infekcí, intoxikací alkoholem, návykovými látkami a dalšími.

Dehydratace

Jednou z klasických příčin křečí v nohou je dehydratace. Svaly, aby správě pracovaly, potřebují vodu. Pak tedy ještě také glukózu, hořčík a draslík. Potom totiž proteiny ve svalech dokáží vyvinout dostatečnou kontrakci. Proto je důležité hodně pít a to nejen při sportu, ale i v létě, když jsou horké dny a vy se potíte více než normálně, tudíž z těla odchází tekutiny. 

Minerální nedostatečnost  deficit minerálů

Když z těla odchází voda, bere s sebou minerály a elektrolyty. Nejdůležitější minerály, jejichž zásobu byste v těle měli stále mít, jsou sodík, vápník, hořčík a draslík. Pokud vás čeká namáhavější sportovní výkon, vezměte si s sebou iontové sportovní nápoje, které vám pomohou udržet hladinu elektrolytů a minerálů v normálních hodnotách. Stejně tak si můžete pořídit speciální tablety rozpustné ve vodě, které vám doplní ztracené minerály.

Důraz klademe na hořčík ve formě bisglycinátu, který je vhodný jako prevence svalových křečí. Tento hořčík se užívá v odpoledních hodinách nebo po tréninku. Potraviny bohaté na hořčík - čokoláda, cizrna, čočka, mandle a dýňová semínka. Hořčík lze do těla snadno vstřebat také přes kůži a to formou magnesiového oleje nebo koupele v epsomské soli. Což je také vhodná forma pro těhotné ženy a děti.

V sortimentu Lékárna.cz najdete hořčík v podobě kapslí, šumivých tablet a prášků. 

Dále může být příčinou nedostatek vitamínu D, který je dobré pravidelně doplňovat. Vhodná ke kombinace D3 s vitamínem K2. Vitamín K2 zajišťuje, aby se vápník ukládal do správných míst v těle (kosti, zuby).

Těhotenství

Křeče v nohou (v lýtkách) se obvykle objevují až v pokročilejších fázích těhotenství. Projevují se jako velmi bolestivé stažení svalu v lýtku, a to nejčastěji v noci. Ve většině případ je příčinou křečí nadměrné zatížení nohou při denním pohybu a útlak žil a nervů v pánvi zvětšující se dělohou. Méně častou příčinou může být nedostatek některých minerálů, zejména hořčíku nebo sodíku. Nedostatečný příjem hořčíku může způsobit stahy dělohy, které mohou vyvolat předčasný porod. Proto není křeče v končetinách dobré podceňovat, mohou být považovány za určité varování.

Nadměrná zátěž

Pokud se rozhodnete začít sportovat a zvýšíte bez rozmyslu svoji pohybovou aktivitu na maximum, pravděpodobně se budete muset vypořádat s křečemi. Pokud na to totiž svaly nejsou zvyklé, dávají vám tím najevo, že už je to na ně přespříliš. To samé platí i pro sportovce, kteří nemají dostatek odpočinku. Odpočinek a protahování je v těchto situacích mimořádně důležité.

Únava

Pokud jste unaveni, jste více náchylní k výskytu křečí nohou. Příčinou může být nekvalitní strava, nedostatek tekutin, nebo pokud vaše tělo nemá dostatek času, aby se správně zotavilo z vašeho posledního cvičení. Unavený sval ztrácí více živin, než používá, a proto nefunguje tak, jak má. Únava je také častou příčinou křečí svalů v noci, kterými trpí více jak polovina dospělých.

Dlouhé stání nebo sezení

Svaly jsou stvořeny k tomu, aby se hýbaly. Pokud někdo dlouho jen stojí nebo sedí, tak se tím unavují a jsou mnohem náchylnější ke křečím. Když je sval "zapnutý" a nemůže se uvolnit, nakonec se dostane do křeče. Dopřejte jim tedy odpočinek, ale i dostatek pohybu. Dělejte si proto pravidelné přestávky, jděte se vždy trochu projít, a je-li to možné, pár minut si zacvičte. Choďte například střídavě po patách a po špičkách, přenášejte postupně váhu ze špiček na paty a zpátky, nebo chvíli našlapujte střídavě po vnitřních a vnějších hranách chodidla.

Léky

Pokud není žádná zřejmá příčina křečí v nohách, pak se zkuste zamyslet, jestli jste v poslední době nezačaly brát nové léky. Diuretika, třída léků užívaných ke snížení krevního tlaku, může vyvolat křeče, protože odvádí z těla tekutiny a soli. Mezi další léky, které mohou způsobit křeče v nohách, patří léky na osteoporózu, k léčbě anémie, léky na astma a některé léky na bolest. Kontaktujte tedy svého lékaře, pokud máte dojem, že by to spolu mohlo souviset.

Roztroušená skleróza

Křeče v nohou mohou být také příznakem některé nemoci. Často jsou spojovány třeba s roztroušenou sklerózou. Při ní dochází k poruše nervového systému, se kterou se pojí třeba spasticita, která může zahrnovat řadu svalových křečí a záchvatů stejně jako křeče v lýtkách.

Osteoartróza

Osteoartróza, nejčastější typ artritidy, je obvykle kategorizována ztuhlými a bolestivými klouby. Lidé s tímto bolestivým onemocněním mohou také zaznamenat svalové křeče a křeče v nohou. Tyto křeče na nohou jsou obvykle spojeny s osteoartritidou páteře, která by mohla vést až k poškození nebo zduření nervů.

Diabetická periferní neuropatie

Vysoká hladina cukru v krvi u lidí s diabetes typu 2 může vést k poškození nervů v nohách, pažích a rukou nazývaných diabetická periferní neuropatie. Toto poškození nervů často vede k pocitu necitlivosti nebo brnění, ale může také způsobit záchvaty svalů a křeče v nohou, když nervy v nohách nefungují správně. Léčba diabetu může pomoci odstranit tyto potíže, ale lékař může doporučit i léky proti bolesti nebo antikonvulzivní léky, které by tyto křeče omezily.

Problémy se štítnou žlázou

Křeče v nohách ale mohou také být příznakem snížené funkce štítné žlázy. Pokud tato žláza neprodukuje dostatek hormonů, může docházet k poškození nervů, které zajišťují spojení mezi mozkem a končetinami, proto lidé s hypotyreózou mohou občas cítit brnění končetin nebo dokonce i křeče.

Křečové žíly

Křečové žíly vznikají postupně a v začátku svého vzniku nejsou ani příliš nápadné. Pacienti mohou mít zpočátku pocit těžkých nohou. V této fázi mohou být žíly mírně znatelné a prosvítají kůží. Tíha nohou se však postupně mění v bolest a křeče, které se nejčastěji objevují v klidu nebo ve spánku.

Léky na křečové žíly najdete v e-shopu Lekarna.cz.

Co dělat, když se křeč objeví

Pokud ucítíte nastupující křeč, jednejte okamžitě. Natáhněte nohu, vystrčte patu dopředu a nárt (palce na nohou) naopak tlačte směrem k tělu. I když je tento postup nepříjemný, může zkrátit dobu trvání křeče a omezit bolest svalu. I silný tlak nohou proti podlaze poskytne úlevu. Vhodné je také promasírovat danou část končetiny nebo přiložení teplého ručníku podpoří uvolnění křeče a rozšíří krevní cévy, čímž se stimuluje krevní oběh.

K masážím končetin je vhodné používat chladivé gely s kaštanem koňským, mentolem, eukalyptem nebo arnikový gel. Pomáhají zlepšit prokrvení v končetinách, ulevují od napětí a zmírní riziko rozvoje křečí.

A na závěr jedna velmi důležitá rada: až křeč odezní, nevracejte nohy do původní polohy, v níž jste křeč chytli. S největší pravděpodobností by se okamžitě vrátila.

Kdy zajít k lékaři

Křeč může trvat poměrně dlouho, ale ani to není důvod k návštěvě lékaře. Toho je třeba vyhledat v případě, kdy:

  • je noha je oteklá, napjatá nebo zarudlá,
  • bolest neustupuje,
  • máte problémy s chůzí,
  • se křeče opakovaně vracejí.

Prevence svalových křečí

Základem prevence svalových křečí obecně je přiměřená pohybová aktivita (vhodná je chůze, jízda na kole, plavání), snížení nadváhy, dietní opatření (omezení nadměrného příjmu alkoholu, kávy, kouření), dále dostatečný pitný režim a doplnění chybějících minerálů. V případě zkrácení svalů na dolních končetinách pak jejich protahování. Vhodné je také podologické vyšetření, které posoudí nožní klenbu, jež může být také jednou z příčin svalových křečí dolních končetin. V případě, že nic z těchto opatření nepomůže, pak je vhodné se obrátit na lékaře – praktického lékaře, cévní, chirurgickou či neurologickou ambulanci. Svalové křeče doprovázející některá onemocnění se pak léčí dle příčiny.

Zdroj: www.health.com, www.agel.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce