Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krvácení z nosu - příčiny a první pomoc

( aktualizováno 7. září 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14965x )

Krvácení z nosu zažije během života 90% nemocných, ale jen zřídka se jedná o vážný stav. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc. Krvácení provokuje silnější smrkání, kýchání, mytí v horké vodě a větší fyzická aktivita.

shutterstock.com

Krvácení z nosu (epistaxe) vzniká nejčastěji v důsledku poranění v přední části nosu, kde se nachází bohatá cévní pleteň. Obvykle se jedná o velmi drobné krvácení, které zpravidla samo ustane a nebývá provázeno velikou krevní ztrátou.

Příčiny krvácení z nosu

Příčiny krvácení z nosu dělíme na místní a celkové.

Mezi místní příčiny patří:

  • poranění sliznice,
  • úrazy nosu,
  • krvácivý polyp,
  • perforace nosní přepážky,
  • záněty nosní sliznice,
  • vložení cizího předmětu do nosu nebo mechanické poškození nosní sliznice v důsledku „šťourání“ se v nose,
  • anatomické deformity nosní dutiny,
  • chemické dráždivé látky (např, kokain, průmyslové chemikálie),
  • nezhoubné a zhoubné nádory.

Většina z těchto příčin má za následek porušení ochranného hlenu, který kryje nosní sliznici, to vede k suchosti sliznice a posléze k vzniku prasklinek a defektů sliznice a tím ke krvácení.

Celkovými příčinami krvácení z nosu jsou:

  • vysoký krevní tlak a srdečně cévní onemocnění,
  • poruchy krevní srážlivosti,
  • akutní infekce horních dýchacích cest,
  • jaterní a krevní choroby,
  • vedlejší účinky některých léků (kyselina acetylsalicylová, léky omezující krevní srážlivost, nesteroidní antirevmatika),
  • gravidita a hormonální nerovnováha,
  • nedostatek vitamínu C.

První pomoc při krvácení z nosu

  1. Nepanikařte, zachovejte klid.
  2. Postiženého uklidněte, posaďte a hlavu mírně předkloňte dopředu mezi nohy. NIKDY hlavu nezaklánějte dozadu. Záklonem hlavy způsobíte, že krev začne samovolně stékat do krku a začne se hromadit v žaludku. To následně způsobí nevolnost, zvracení a průjem. Z tohoto důvodu je stejně nevhodná poloha vleže.
  3. Palcem a ukazováčkem vytvořte tlak na měkkou část nosu v místě přechodu mezi tvrdým kostním hřebenem a křídly nosu, tak aby jste nosní dírky zůstali volné. Stisk by měl trvat cca. 10 minut, pak je vhodné stisk na chvíli uvolnit.
  4. Přikládejte studenou mokrou žínku  či ručník na čelo, zátylek a kořen nosu.
  5. Krev nechte samovolně vytékat do ručníku nebo pleny, krev z úst vyplivovat, nepolykat (prevence zvracení).
  6. Nezvyšujte tlak snahou krevní sraženiny vysmrkat (jsou v nose nepříjemné, ale pomáhají krvácení rychleji zastavit).
  7. Do nosních průduchů můžeme vložit proužek Gelasponu ( sterilní, vstřebatelná želatinová houba, určená k lokální zástavě krvácení) a nechat ho působit.
  8. Pokud není krvácení příliš masivní, vyčkejte 15-20. Pokud se krvácení do té doby samo nezastaví, vyhledejte lékařskou pomoc (ORL ambulance). V případě velmi náhlého, masivního krvácení (především pokud se postižený léčí na vysoký krevní tlak či užívá léky na ředění krve) vyhledejte lékařskou pomoc dříve (ideálně již po max. pěti minutách krvácení). V takovém případě doporučuji si zavolat rychlou záchrannou službu.
  9. Jakmile se krvácení z nosu samovolně zastaví, snažte se, aby postižený zůstal ještě několik následujících hodin v klidu, nezvedal nic těžkého, nesmrkal a snažil se nekýchat.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

  • krvácení se nepodaří zastavit do 15-20 minut
  • opakované epizody krvácení
  • pokud je krvácení rychlé a ztráta krve je velká
  • pokud je krvácení způsobeno úrazem (poranění při pádu, úderu do nosu či obličeje atd.)
  • stavy slabosti, mdloby
  • pokud se postižený léčí z nemocí, které mohou krvácení z nosu zapříčinit (např. vysoký krevní tlak aj.)

Ošetření lékařem

Lékař bude nejdříve zjišťovat, zda je krvácení první nebo opakované, odhadne množství krevních ztrát a bude pátrat po příčině krvácení. Orientačně postiženého vyšetří, změří tlak a tepovou frekvenci. Může následovat vyšetření pomocí endoskopu, aby byl nalezen zdroj krvácení.

Poté následuje ošetření:

  • Menší krvácení – anemisace (vložení vatových smotků se Sanorinem do nosu), chemokoagulace (ošetření krvácejícího místa pomocí dusičnanu stříbrného), elektrokoagulace (ošetření pomocí kauteru).
  • Větší krvácení – odsátí krve z nosu, přední mastná tamponáda vazelínovými tampony na dobu dvou dnů, zadní balonková tamponáda na dva dny.
  • V případě, že je příčinou krvácení cizí těleso v nose, je nutné těleso nejdříve odstranit a pak řešit problémy, které těleso způsobilo.
  • Pokud je příčinou úraz (např.zlomenina nosní přepážky), je potřeba nejprve opravit zlomeniny.

Pokud je příčinou krvácení celkové onemocnění (např. vysoký krevní tlak) je potřeba provést laboratorní a interní vyšetření a následně upravit léčbu medikamenty. Pacienti užívající preparáty „na ředění krve“ (antitrombotika Anopyrin, Warfarin apod.) a léky na zlepšení prokrvení (vasoaktiva, vasodilatantia) mohou také častěji trpět epistaxí. Opatřením, jak toto krvácení pomoci zastavit, je vysazení léku na dobu minimálně dvou dnů, ale jen se souhlasem lékaře, který zmiňované léky pacientovi naordinoval.

Prevence krvácení z nosu

Prevence krvácení z nosu spočívá zejména v odstranění vyvolávacích příčin a zvýšení odolnosti sliznice a cév. Měli bychom se snažit vyvarovat zánětů horních cest dýchacích a včas je léčit. Bránit vysychání sliznice zvlhčováním vzduchu. Bránit zasychání hlenu a nosního sekretu na sliznicích užíváním nosních kapek s olejovým základem, gelu s obsahem vitaminu E nebo nosního spreje s dexpanthenolem.

Jak podpořit zdraví cév

Pro zdravý tonus cév a správnou krevní srážlivost je důležité mít ve stravě zastoupeny tyto složky:

  • vitamíny B
  • vitamín C jeho nedostatek je patrný zvláště u dětí, které nemají rády ovoce nebo zeleninu, můžete vhodně suplementovat doplňky s vitamínem C pro děti
  • železo - nedostatek železa se také může projevovat zvýšenou krvácivostí, pro jeho správné vstřebávání ze stravy je důležitý také právě dostatek vitamínu C
  • rutin - cévní stěnu spolehlivě zpevní flavonoidy z rutinu, které nacházíme v lécích na zpevnění cévní stěny jako je Ascorutin a dále doplňcích stravy s rutinem.
  • vitamín K1 hraje významnou roli ve srážení krve a jeho nedostatek se projevuje právě krvácením z nosu, horší srážlivostí krve a tvorbou modřin.
  • křemík

U dětí se osvědčuje dbát na vyšší vlhkost vzduchu za použití: 

V případě, že vás trápí další problémy, neváhejte se obrátit na lékárníky v Odborné poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce