Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kyselina hyaluronová: Vše, co byste o ní měli vědět

( Komerční prezentace | přečteno: 641x )

V těle jí máte tolik, že by vahou vydala za křepelčí vajíčko. Přečtěte si, co je kyselina hyaluronová, proč je pro váš organismus tak důležitá a jak můžete její přirozený úbytek v těle nahradit.

shutterstock.com

Co je kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je látka, která se přirozeně nachází i ve vašem těle. Největší množství najdete v očích, v kloubech, v kůži a v pojivové tkáni. V chemii byste se mohli setkat i s označením glykosaminoglykan nebo hyaluronan. V běžné řeči se ale popisuje jednoduše jako všestranná molekula, díky které je například vaše pleť krásně vypnutá a klouby pružné.
TIP: Zajímají vás další podrobnosti, třeba jaké jsou různé typy kyseliny hyaluronové? Přečtěte si článek Co je kyselina hyaluronová.

Jak funguje kyselina hyaluronová a proč ji někteří nazývají elixírem mládí

Kyselina hyaluronová zajišťuje hydrataci a pevnost pleti. Jedna její molekula na sebe dokáže navázat ohromné množství vody – až 10 litrů na gram. To nedokáže žádný jiný polymer. Díky tomu zabraňuje vysušování pleti a udržuje její pružný vzhled.
Víte, že…
Česká republika patří ke světovým lídrům ve výrobě kyseliny hyaluronové? Specializované firmy v tuzemsku ji získávají například z buněčných stěn bakterií. K dalšímu zpracování ji pak dodávají ve formě prášku, nanovláken nebo hydrogelu.
Hyaluronan nemusí vznikat jen uvnitř vás. Můžete ho dodat i zvnějšku nebo stimulovat jeho syntézupřímo v těle. Existují jak doplňky stravy s touto látkou, tak i různé krémy, séra, gely, oční kapky nebo injekce.
Výzkumy prokázaly, že pleťové přípravky s kyselinou hyaluronovou zlepšují hydrataci a plnost pleti, oddalují viditelné známky jejího stárnutí a zmírňují výskyt vrásek.

Příklady použití kyseliny hyaluronové

  • V medicíně – urychluje hojení ran a snižuje riziko infekce, zvyšuje pohyblivost kloubů, pomáhá proti jejich bolesti, ulevuje od pocitu suchých očí.
  • V plastické chirurgii – vyplňuje vrásky, zajišťuje plnější rty, pozvedá kontury obličeje a zastavuje pokles tváří.
  • V kosmetice – hydratuje pleť, redukuje hloubku vrásek, působí proti škodlivým volným radikálům, zajišťuje pevný vzhled pleti.
  • Ve výzkumu – zkoumají se možnosti jejího využití například v tkáňovém inženýrství nebo v boji proti rakovině.

Velký zázrak v malém balení. Pro vaši pokožku je hyaluronan doslova požehnáním

Průměrná 70kg osoba má v těle přibližně 15 gramů kyseliny hyaluronové. Asi polovina je přitom v kůži, zejména v její svrchní části – v pokožce. Její množství ale postupem času ubývá. Mohou za to kromě rostoucího věku také vlivy vnějšího prostředí, stres nebo tabákový kouř. Pokud je vám více než 20 let, měli byste popřemýšlet o přípravcích s kyselinou hyaluronovou. Obzvlášť pokud je vaše pleť přirozeně suchá.
Víte, že…
Dříve se kyselina hyaluronová získávala například z očí tučňáků a hovězího dobytka, z kohoutích hřebínků nebo ze žraločí kůže? Moderní doba ale nahradila méně humánní postupy etičtější výrobou z geneticky modifikovaných bakterií, které se pěstují v laboratořích.
Pokud máte pocit, že vaše pokožka ztrácí pružnost, vitalitu a svěžest, existuje celá řada kosmetických produktů, které můžete vyzkoušet. Nemusíte se navíc bát, že svoji pleť ošetřujete „něčím umělým“. Hyaluronan je zcela přirozená a tělu vlastní molekula, která dokáže zadržet velké množství vody. Změkčuje a vyhlazuje pokožku, má antioxidační vlastnosti a dodává pleti mladistvý vzhled. Stačí si tak vybrat, jestli vsadíte na pleťový krém, sérum nebo masku. Na trhu už najdete také rozličné přípravky určené pro péči o vlasy a nehty.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce