Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Laktobacily v boji proti poševním zánětům

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 65497x )

Téměř 30% práce praktického gynekologa zabírá diagnostika a léčba gynekologických zánětů. V naprosté většině případů se jedná o...

Téměř 30% práce praktického gynekologa zabírá diagnostika a léčba gynekologických zánětů. V naprosté většině případů se jedná o zánět pochvy. Pacientky přicházejí s typickými příznaky. Dlouhodobé a pravidelně se opakující svědění a pálení ve vnější i vnitřní oblasti pochvy. Nepříjemné a úporné onemocnění, které se rádo vrací a i když ženu bezprostředně neohrožuje, snižuje kvalitu jejího života.

Jana trpěla opakovanými záněty několik let. Vystřídala všechny dostupné vaginálně aplikované léky. Léčbě vždy pomohla, ale do měsíce se její stav vrátil do starých kolejí. Vysadila antikoncepci, přestala jíst sladké, přestala chodit do bazénu, odložila kalhoty a krajkové spodní prádlo, používala výhradně prostředky určené pro intimní hygienu, navštívila léčitele. Nezabralo nic. Navíc začala mít potíže i v sexuálním životě. Pohlavní styk ji bolel a stal se pro ni nepříjemný. Je to i váš příběh?

Předpokladem vzniku zánětu pochvy je změna hodnoty kyselosti poševního prostředí. Tyto změny mají mnoho příčin. Nejdůležitější z nich je změna normálního poměru mikroorganizmů užitečných a škodlivých, které se vyskytují v pochvě i za normálních okolností. Tato změna je vždy na úkor užitečných laktobacilů, zajišťujících právě přirozenou kyselost v pochvě.

Popsáno bylo více jak 200 podtypů této velice zajímavé skupiny mikroorganismů. Praktický význam má ovšem pouze 5 druhů, které především tvoří kyselinu mléčnou, peroxid vodíku a jiné látky. Laktobacily můžeme přirovnat k policejní jednotce , která hlídá a brání přemnožení škodlivých bakterií v pochvě. Patří mezi ně Lactobacilus acidophillus, L. bifidus, L. bulgaricus, v menší míře ještě L. rhamnozus a L. caucasicus. Laktobacily mají zcela nezastupitelnou roli v udržování zdravého poševního prostředí a tím v předcházení vzniku zánětů pochvy i dalších gynekologických potíží.

Za normálních okolností je počet mikroorganizmů v 1 ml poševního hlenu přibližně 107 a poměr potřebných bakterií ke škodlivým 2:1. V zánětlivě změněném hlenu poševním (výtok z rodidel) je počet těchto mikroorganizmů 1011 až 1012 a poměr potřebných ke škodlivým se změní z hodnoty 2:1 na hodnotu 1:100 až 1:1000 v prospěch škodících bakterií.

Prakticky stejný poměr a počet bakterií je také v tlustém střevě. Dlouhodobým užíváním přípravků s laktobacily dochází k příznivé změně tohoto poměru a k výrazné redukci počtu škodlivých bakterií.Tato změna významně pomáhá i při obnově zánětem poškozeného poševního prostředí. Pravidelná preventivní konzumace symbiotických laktobacilů je užitečná i v době, kdy je člověk zcela bez potíží.

Alergie na některé složky potravy a nedostatečná imunita také velmi výrazně zasahují do přirozeného střevního i poševního prostředí. V těhotenství dochází běžně k poměrně důležitým změnám hlenotvorby jako ve střevě tak i v pochvě, a zde je prevence dvojnásobně důležitá, protože toxické produkty bakterií mohou mít vliv na prostředí ve kterém se vyvíjí plod. V období klimakteria, kdy se prohlubuje nedostatek hormonů se také významně snižuje obranyschopnost sliznic (v pochvě i ve střevě). I zde je preventivní péče o fyziologické trávení velice důležitá.

V léčbě gynekologických zánětů se doporučuje kombinace vnitřně podávaného preparátu a přípravku k intimní hygieně s obsahem laktobacilů. Potravních doplňků s laktobacily je na trhu mnoho a svým složením se liší. Jedním z nejkvalitnějších na trhu je Symbi-lakt®. Obsahuje totiž přesně specifikované symbiotické laktobacily, které velmi účinně působí na hubení škodlivých bakterií. Při užívání jakéhokoliv přípravku s laktobacily, a nejen tehdy, je třeba dbát na dodržování pitného režimu.

Stejné složení symbiotických laktobacilů má i Gyn-lakt®. Ten je určen především k intimní hygieně ženy v péči o genitál. Omezuje přístup mikroorganismům do pochvy a udržuje v ní přirozeně kyselé pH.

Laktobacily lze samozřejmě užívat při potížích, ovšem preventivní, dlouhodobé užívání v doporučených dávkách, může významně snížit pravděpodobnost vzniku střevních potíží a druhotně také vznik velmi nepříjemných gynekologických zánětů.

MUDr. Julius Török – gynekolog
Připraveno ve spolupráci s http://www.kcrulc.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jitule
2x

Kvasinky se vrací, příčin je spousta, jak změna partnera, tak přehnaná hygiena, hodně sladkého, materiál spodního prádla…prostě vše, co narušuje vyrovnanost PH. Já kvůli tomu nechodila ani na bazén, protože stačilo pár hodin v mokrých plavkách a za pár dní jsem si šla pro recept. Gynekolog mi doporučil Laktobacily Imunit, beru je preventivně a mám opravdu už dlouho klid.

Hanka

Jsem ráda, že se k tomu někdo vyjádřil. Mám totiž stejný problém s vracejícíma se kvasinkami a lítám co půl roku na gyndu pro prášky, nebo krémy, ať mám do zásoby. Vyzkouším, snad taky zaberou

Věrka
1x

Dobrý den, tak přehnenou hygienu bych za příčinu nepovažovala spíše naopak, pokud to někdo zanedbává, může mít potíže, ale sím ostatním musím souhlasit... Co se týká veřejných koupališť tak už naštěstí nechodíme vůbec, protože jsme si předloni vybudovali vlastní bazén a je to super!!! A já dokonce někde četla, že se vtírá bílý jogurt pro vznik laktobacilů. Osobně dávám přednost, užívání preventivně Biopronu a při potížích uravalu manosa, ale ten už jsem dlouho nepotřebovala...Biopron bude asi podobný jako ten váš imudon...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kandidóza

Již delší dobu se potýkám s výtokem z pochvy spojeným se svěděním. Po přeléčení na kvasinky se mi neustále výtok objevuje, bez žádných jiných problémů. Chtěla bych se zeptat, existují nějaké preparáty, které by zničily kvasinky a nezničily můj rodinný rozpočet ? Verunka

Plísňová onemocnění

Lze pomocí homeopatie ovlivnit náchylnost ke kožním chorobám na nohou - dědictví z vojenských kanad? Luboš

Plísňové choroby nehtů

Plísňové afekce nehtových plotének (onychomykózy) jsou infekční onemocnění, která tvoří asi 12 procent všech kožních nemocí. Nejnovější pozorování prokázala, že jen chorobami nehtů na dolních končetinách trpí u nás 40 procent osob. Přičteme-li k tomu ještě plísňová onemocnění na rukou , zjistíme, že tu jde o závažnou zdravotní problematiku s rozsáhlým postižením obyvatel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce