Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Laxativa (projímadla)

(MUDr. Jan Martínek Ph.D. | přečteno: 46281x )

Mezi léky užívané pacienty při zácpě patří zejména laxativa čili léky, které různými způsoby vyvolávají stolici.

shutterstock.com

Každý pacient najde své oblíbené laxativum

Mezi léčiva užívaná u pacientů se zácpou patří laxativa čili léky, které různými způsoby vyvolávají stolici. Laxativ existuje celá řada. Pokud je někdo potřebuje čas od času, může si je bez nebezpečí koupit v lékárně, kde by mu měli s výběrem laxativa poradit. Rozlišujeme:


  • Objemová laxativa
  • Kontaktní laxativa
  • Osmotická laxativa

Objemová laxativa

Zvětšují objem stolice a tím usnadňují vyprazdňování. Nejsou příliš účinná u pacientů s těžšími formami zácpy. Nemají vážnější vedlejší účinky. Jsou volně prodejná v lékárnách, nejčastěji jako doplňky stravy.

Kontaktní laxativa

Jedná se o látky, které stimulují tlusté střevo k činnosti. Do této skupiny patří léky s léčivou látkou pikosulfát sodný (Guttalax, Laxygal, Regulax) a bisacodyl (Fenolax, Stadalax, Bisacodyl K). Lék se bere navečer a stolice (nikoliv průjmovitá) se dostaví ráno. S jejich používáním je spojeno mnoho mýtů. Tvrdí se (spíše lékaři pacientům tvrdí), že při jejich užívání vzniká závislost a že poškozují střevo. Z těchto důvodů nejsou tato laxativa doporučována k chronickému používání.

Jedná se však o velmi spornou otázku. Žádná relevantní studie neprokázala, že by tato skupina látek, s výjimkou antrachinonů, poškozovala v doporučených dávkách střevo. Rozhodně lze říci, že kontaktní laxativa v doporučených dávkách jsou bezpečná i k chronickému používání. Jejich indikaci by však měl schválit specialista – gastroenterolog. Tato laxativa by se neměla používat ve vyšších dávkách než doporučených a neměla by vyvolávat průjem.

V České republice je klasickým kontaktním laxativem pikosulfát sodný (Guttalax, Laxygal, Regulax). Používá se 10–20 kapek (1 gtt = 0,5 mg) u dospělých a poloviční dávka u dětí od 4 let. Guttalax je nově distribuován i v tabletové formě (1 tbl = 5 mg dospělí 1–2 tablety, děti ½–1 tableta denně).

Osmotická laxativa

Tato laxativa strhávají s sebou vodu a tím vyvolávají průjem. Mezi nejpoužívanější patří laktulóza (cukr), která změkčuje stolici. Jiné látky se používají také k vyčištění střeva před různými vyšetřeními nebo operacemi.

Každý pacient se zácpou, který je léčen laxativy, si během času "najde" své nejoblíbenější laxativum, které mu zabírá a které má nejméně nežádoucích účinků. Při chronickém používání je vhodná konzultace se specialistou.

Guttalax: Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Lék k vnitřnímu užití. Výdej léčivého přípravku možný i bez lékařského předpisu. Léčivá látka Pikosulfát sodný.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Zácpa, obstipace

Zácpa je obtížné vyprazdňování tuhé stolice, případně až nemožnost spontánního vyprazdňování. Počet stolic v průběhu týdne není tolik rozhodující. Pro někoho jsou ještě normou 3 stolice týdně, pro jiného je to již zácpa. V tom, co lidé označují za zácpu, je tedy značná subjektivní složka.

Zácpa

Její příčinou může být psychické vypětí, nepravidelný denní režim včetně příjmu potravy, málo pohybu, málo tekutin, špatné složení stravy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce