Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vrátit lék zpátky do lékárny nejde

( Renata Vyšínová | přečteno: 28256x )

V lékárně není problém "nechat" pár set korun a tak se samozřejmě zajímáme i to, zda se nevyužité balení může právě do lékárny vrátit a získat peníze zpět. Není to ale tak jednoduché. Jaké možnosti máte, se Ordinace.cz ptala na České lékárnické komoře. Na otázky odpovídal Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLnK.

shutterstock.com

Může se stát, že si domů donesu balení léků, ale než ho stačím otevřít, lékař mi změní medikaci a předepíše něco jiného. Mohu původní, nenačaté balení léků na předpis vrátit do lékárny?

"Ne, to možné není. Chápu, že to může pacientům připadat nespravedlivé, ale zacházení s léky má svá přísná pravidla. Pokud opustí balení lékárnu, pak už ho lékárník nemůže vzít zpět a znovu prodávat. Neměl nad ním dohled, neví, jak bylo skladováno, jak se s ním zacházelo. Prostě by už za něj nemohl ručit. Léky tedy od vás vzít může, ale jen bezplatně k likvidaci."

Co tedy doporučujete?

"Vyzvednout si jen tolik léků, kolik potřebuji. U nových přípravků se omezit jen na jedno balení pro případ, že mi lék nebude vyhovovat nebo lékař později změní léčbu. Jiná možnost bohužel není."

Mnohé by napadlo, že tedy pacient zkusí štěstí na inernetu a prodá přebytečný lék tam… Jak se vůbec díváte na prodej léků na předpis na internetu?

"Zákon to neumožňuje, přesto se s tím lze setkat. Takové případy pak zajímají Státní ústav pro kontrolu léčiv, který internetový prodej dozoruje. Tam byste se měli obrátit, pokud zjistíte, že někdo léky na předpis na internetu prodává – ať již to je soukromá osoba, nebo firma."

Vraťme se do kamenné lékárny. Jak je to s povinností lékárníka nabídnou pacientovi levnější alternativu léku, který mu byl předepsán?

"Je-li k dispozici lék s nižším doplatkem, stejnou léčivou látkou, lékovou formou a cestou podání, má pacient právo žádat o záměnu předepsaného léku. Lékárník by ho měl o této možnosti informovat. Je pak na něm, zda zůstane u léku předepsaného, nebo si vezme ten doporučený."

Proč lékař nepředepíše ihned levnější lék?

"Důvodů může být více – je přesvědčen, že tento bude pro pacienta lepší, nemusí také vědět, že existuje levnější varianta s podobným složením, může se držet tradice… to je různé."

Řekl jste, že léky k likvidaci – tedy například ty prošlé – do lékárny přinést lze. Jak se likvidují, kde končí?

"Lékárny prošlé léky předávají odborným firmám. Samotná likvidace nevyužitých léků tak probíhá mimo lékárny."

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
DagmarFarbárová
1x

Je pravdou že lékař napíše lék který pacient nesnáší a my už musíme platit návštěvu u lékaře 30kčs,položka léku 30kčs a doplatek,lék nesedí,kolotoč dokola,jak k tomu příjde pacient? To né jednou,nyní máme velký výběr léků ,ovšem my oba s manželem vždy chytnem plno nežádoucích účinků,navíc jsme oba dijabetici na inzulínu,jiné potíže,nyní aby se člověk bál zavolat pohotovost,kdyby naše důchody se rovnali jako v jiných zemí ,by to určitě nevadilo,ovšem za takových to našich podmínek nikdy nemůžem souhlasit platit zdravotní pohledávky,ať si je platí pánové co na to mají, těm to rozhodně nevadí,kdyby náš pán premiér Nečas, všichni nynější pravičáci včetně našeho prezidenta co je ve všem podporuje,brali ty naše žebračenky a platili vše co platíme my průměrní lidé! Hamba jim všem!!!

Petr Volný
3x

Vážená paní Farbárová, podle obsahu Vašeho příspěvku, ale i podle úrovně Vaší češtiny mi je jasné, že jste volička komunistů popř. socanů. Vašich zdravotních problémů je mi samozřejmě líto, ale proč nadáváte Pravici a viníte její představitele za Váš nízký důchod? Zkuste se zamyslet. Proč mají na západě vyšší důchody? Protože si na to naspořili - ať už v soukromých fondech nebo ve státním systému. Náš stát dává lidem takové důchody, na jaké má - resp. ještě trochu více, protože náš systém je deficitní. A dává to z toho, co vybere od pracujících, protože nic uspořeno nemá. A proč nemá? Protože se tady žilo poněkud nad poměry - ti co nám vládli (zejména v letech 1938 až 1989 - tedy převážně komunisti), byli tak "schopní", že nejen nic neušetřili, ale projedli/rozdali/rozkradli i rezervy vytvořené za 1. republiky. A kdopak je celou dobu volil a volí?

pamětník
1x

Pane, kdyby byla zachována metodika výpočtu důchodu a rovněž daňový systém, tak by nemohlo dojít k ubývání peněz na důchody. Něco podobného neustále navrhují lidovci. Při bývalém systému v podstatě děti živili své rodiče. Pokud neměl někdo děti, tak ten musel platit na bezdětné důchodce. Je to sice velmi zjednodušeně vysvětlené, ale snad to pochopíš.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce