Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba chronické bolesti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20825x )

Mnozí z nás se domnívají, že bolest stejně jako nemoc zkrátka patří k životu a když přijde, musí se snášet. Není to však pravda. Na otázky, jak se s bolestí vypořádat odpovídal MUDr. Robert Rapčan, FIPP, certifikovaný specialista na léčbu bolesti pomocí intervenčních technik.

Otázky a odpovědi
shutterstock.com
MUDr.Rapčan1. Jaký je rozdíl mezi chronickou a akutní bolestí?

Akutní bolest je typická svým krátkým trváním většinou souvisejícím se zraněním nebo nemocí. V průběhu hojení by měla akutní bolest odeznívat spolu s dalšími příznaky původní příčiny.

Naproti tomu u chronické bolesti se jedná o pokračující stav, který přetrvává. Zejména v oblasti krční páteře, zad a hlavy, kde se setkáváme s chronickou bolestí nejčastěji, může být bolest způsobená poškozením nervů, poraněním pohybového aparátu nebo některou nemocí. Běžná léčba, která je účinná u léčby akutní bolesti, zde většinou nezabírá. Řešením pak mohou být moderní intervenční techniky léčby bolesti.

2. Už několik let mě trápí vyhřezlá ploténka. Ze začátku mě jen pobolívala záda např. při cvičení nebo v práci, ale nyní už se mi stává, že část těla skoro necítím nebo v ní mám nepříjemné mravenčení. Budu muset jít na operaci?

Je pravda, že ve většině případů se tento druh boleti vycházející z ploténky řeší takzvanou otevřenou chirurgií. To znamená, že pacient musí prodělat chirurgický zákrok, při kterém však mohou být svaly a tkáně mírně poškozeny.  

V současné době již existují moderní a mini-invazivní způsoby, jak se chronické bolesti zbavit. Velkou výhodou těchto výkonů je jejich časová nenáročnost a to, že pacient odchází ještě tentýž den po zákroku domů.

3. Necelý rok užívám léky na bolest. Jedná se o poměrně velké množství léků a sama pociťuji, že mi nedělají dobře na žaludek. Při jaterních testech mi navíc byly naměřeny mnohem vyšší hodnoty. Je možné příjem léků snížit, aniž by se snížila i jejich účinnost?

Bohužel v souvislosti s chronickými bolestmi jsou problémy s užíváním většího množství léků velmi časté. Provází je nespavost, nechutenství a celkové zhoršení kvality života. V současné době lze tento problém řešit inovativním podáváním léků přímo do nervové soustavy. Jedná se o  chirurgickou implantaci malé pumpy pod kůži v oblasti břišní dutiny. Ta zabezpečí přísun léků přímo do míšní tekutiny (mozkomíšního moku).

Tento způsob podávání léků umožňuje mnohem účinnější efekt tlumení bolesti při téměř stonásobně nižších dávkách účinné látky, než je tomu u klasického podávání léku ústy. Významné snížení dávky léčiva při tomto způsobu podávání léků vede k výraznému omezení výskytu vedlejších účinků spojených s běžným užíváním léků

4. Po lehké autonehodě, která mě zasáhla před několika měsíci, mě často pobolívá krk a především hlava v oblasti týlu. Občas mám také lehké závratě a skoro každý druhý den mi hučí v uších. Lékař mi sdělil, že to po nějaké době odezní. Existuje možnost, jak se těchto nepříjemných bolestí zbavit co nejdříve?

Tento problém bývá po autonehodách a podobných nepříjemných událostech, při kterých nastane tzv. „whiplash“ (úraz způsobený rychlým pohybem hlavy dopředu a dozadu). Současná moderní medicína již nabízí možnosti, jak se této bolesti šetrně zbavit.

Příkladem může být tzv. tepelná radiofrekvenční ablace (RF denervace). Při použití lokální anestezie se k tkáni (nejčastěji nervu) zavede vodící jehla, přes kterou je následně uložena speciální elektroda. Ta je propojená se zdrojem elektrické energie, která se přenáší do oblasti hrotu elektrody. Aplikací elektrického proudu a frekvencí rádiových vln do cílové oblasti dochází k tepelnému zničení nervu bez poškození okolních tkání. Tím se přeruší dráha vedení bolesti z místa zdroje bolesti do mozku. Pacient tak pocítí úlevu od bolesti.

5. Jak se vypořádat s dlouhodobými (chronickými) bolestmi např. zad nebo hlavy?

U každého člověka se alespoň jednou v životě vyskytne období, ve kterém pociťuje bolest. Bolest je subjektivní zkušenost a má různé příčiny. Nesprávně léčená bolest může vést u pacientů k fyzickým a psychickým následkům a ovlivňuje to i jejich rodiny. Pacientovi s chronickou bolestí může její zmírnění pomoci předejít pocitu odloučení a pomůže mu zachovat si pozitivní přístup k životu.

Moderní intervenční techniky léčby bolesti kladou důraz na preciznost v lokalizaci zdroje bolesti. Minimálně invazivní zákroky provedené pod rentgenem nebo ultrazvukem mají za cíl specificky diagnostikovat a léčit bolest a zároveň snížit užívání léků proti bolesti.

6. Jaké existují moderní metody léčby bolesti pro pacienty s rakovinou?

Bolest způsobená rakovinou je v dnešní době poměrně rozšířený a nesnadno řešitelný problém. Přes dodržování léčebných doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace) je kontrola této bolesti stále nedostatečná a to i při využití tzv. doplňkových analgetik. Nemožnost zvládat bolest nebo její příznaky nás medicínsky posouvá do čtvrté analgetické skupiny dle žebříčku WHO, jejíž součástí jsou pokročilé intervenční přístupy. Intervenční léčba se tak stává nepostradatelným spojencem v boji za snížení bolesti u onkologických pacientů trpících refrakterní bolestí.

Existuje celá řada technik používaných při léčbě bolesti. Obecně je lze rozdělit na postupy, které se týkají páteřního kanálu (např. intratekálního nebo epidurálního prostoru), označujeme je jako tzv. neuroaxiální techniky, dále pak techniky, které se zaměřují na jednotlivé nervy nebo nervové svazky, jež označujeme jako tzv. neurololytické techniky.

Přečtěte si také

Bolesti zad pomůže vyléčit správná matrace a polštář

Konec bolestivé menstruace?

Okénko odborníka na téma pneumokokové infekce

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Anna

Děkuji Dr.Ogunze Pomohl mi s rychlou léčbou fibroidu a jeho velikost byla 9,8 x 10,7 cm. Pak jsem začal léky užívat pouze jeden měsíc a teď jsem z toho úplně vyléčen. Dokázal jsem to udělat bez jakéhokoli chirurgického zákroku, nyní mohu žít jako každý normální člověk a mohu jíst jakékoliv jídlo dle mého výběru a teď jsem těhotná, takže pokud potřebujete takovou pomoc, kontaktujte jej přes whats-app +2348074122178 nebo mail: ([email protected]) nebo ([email protected]) Jsem šťastný a on může vyléčit následující nemoci {1} HIV a AIDS {2} Diabetes {3} epilepsie {4} Rakovina krve {5} HPV {6} ALS {7} Hepatitida {8} Kouzlo lásky {9} herpes virus {10} striže {11} byliny, které snižují tlusté břicho {12} slabá erekce a mnohem víc

Markéta

Dobrý den,přítel je doma 1rok a 7 měsíců vše začalo výhřezem plotýnky na operaci to není anploty já je prý zpět ale bolesti zůstávají a bylo nám doporučeno obrátit se někam na psychosomatiku ale vůbec nevím kam ho poslat potřebuje opravdu milého chápavého lékaře už to psychicky nezvlada a já už moc také ne máme nejblíže Prahu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce