Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ledvinová kolika

(MUDr. Tomáš Šebek | přečteno: 293049x )

Ledvinové kameny postihnou 4% z vás, muži na jsou na tom 2x až 3x hůře než ženy.

shutterstock.com

U lékaře

Až budete u lékaře, mějte trpělivost, je-li to jenom trochu možné. Věřte, že lékař s Vámi musí nejprve sepsat fakta (anamnéza, dřívější onemocnění, nynější průběh). Ta Vám možná nepřipadají vůbec důležitá. Důležitá však jsou, spolurozhodují o Vašem dalším osudu.

Poté Vás lékař řádně klinicky vyšetří. Zaměří se především na oblast břicha a bederní krajinu. Kromě standardního vyšetření břicha (lékař pohlédne, pohmatá, poklepne a poslechne), vyzkouší několik testů přímo na ledviny. Pravděpodobně se pokusí "podat si" postiženou ledvinu zezadu do dlaně na břiše (Israeliho manévr). Dále Vám hranou dlaně poklepe v oblasti beder nad oběma ledvinami (tzv. tapottement). Bolet bude obojí, lékař se tím více ujistí, že se jedná o ledvinovou koliku.

Pak se pravděpodobně přesunete na oddělení, kde se začne s další baterií vyšetřovacích testů. Odeberou Vám krev a nechají Vás vymočit do skleničky. V mezidobí dostanete několik infuzí. Ty mají především funkci "promývací", zároveň však budou obsahovat i léky proti bolesti. Začnete sbírat moč do džbánku. Tím se zpětně kontroluje, zda nějaký kamínek samovolně neopustil Vaše tělo.

Váš ošetřující lékař Vám dále naordinuje některá z rentgenologických vyšetření. Může Vám nechat zrentgenovat břicho vestoje. Tím se orientačně zjistí přítomnost některých, především větších kaménků, případně hrubé změny na močovém ústrojí. Pokud se rozhodne jinak, nechají Vám vypít látku, pomocí níž se ledviny a močové cesty na rentgenu zobrazí výrazněji vůči okolním tkáním. Tomu se říká urografie. Zachycení kaménku nebo změny šíře močových cest je mnohem pravděpodobnější. Posledním testem tohoto charakteru je ultrazvuk. To je nebolestivé vyšetření s velkou výtěžností.

Následuje chvilka klidu. Čeká se, zda infuze pomohou. K léčbě samozřejmě patří i dieta. První den budete pít pouze čaj, později Vás přes šetřící dietu lékaři opět převedou na normální jídlo.

Vše dosud udělané nezabralo? Pak nezbývá než provést některý z operativních zákroků. Jednou možností je zavedení tzv. nefroskopu. To je vlastně kamera, pomocí níž se dá kámen pod kontrolou zraku vytáhnout, rozdrtit či rozpustit. Nefroskop se zavádí přes kůži vpichem, úspěšnost této metody je téměř 100%. Poslední možností je otevřená operace, kdy se kameny vyjmou přímo z močových cest.

Alternativou je LERV. S použitím silných ultrazvukových vln se lékař pokusí kámen rozdrtit a ten samovolně odejde přes zbylou část močových cest. Nevýhodou je poměrně dlouhá doba tohoto zákroku, je potřeba, aby se lékař až 3.500krát "trefil" do kamene, aby jej dokonale rozdrtil. Na druhou stranu je to nebolestivé a není potřeba otevřené operace.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucinda
24x

Můj přítel před rokem prodělal ledvinovou koliku,dokonce měl kámen tak velký,že nešel rozbít ani ultrazvukem.Občas má bolesti už to na něm poznám,ale nechce jít k doktorovi,má strach že si ho tam nechají na delší dobu.Jak mu mohu pomoci?

Jarda

Ahoj.Prosim tě.Taky sem po zákroku, že mi kameny vydávali penisem, mám už 4mesice nějakou tu pl.trubicku v sobě.A do teďka mi nikdo mi do teď neřekl jestli tomu vadí masturbace nebo sex.

martin
62x

chci se zeptat jestli kdyz jsem po ledvinove kolice a mam zavedeny dren v ledvine jestli muzu mit sex.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 46. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce