Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ledvinová kolika

(MUDr. Tomáš Šebek | přečteno: 293133x )

Ledvinové kameny postihnou 4% z vás, muži na jsou na tom 2x až 3x hůře než ženy.

shutterstock.com

Jaká je příčina tvorby kamenů?

Na tvorbu kamenů je potřeba více chorobných mechanizmů Vašeho těla dohromady. Především je potřeba vylučovat dostatečné množství kamenotvorných látek. Dále by měla moč obsahovat nějaké základy (kamenotvorná jádra), na kterých se kameny začnou tvořit. Přidá-li se ještě snížení látek s účinky proti tvorbě kamenů, podaří se Vašemu tělu vytvořit první z řady nejrůznějších písků, kaménků a kamenů, které Vás začnou trápit.

Kameny mohou být různého původu a složení. Nejčastěji se vyskytnou kameny z vápenných či fosforečnanových solí. Jsou důsledkem práce bakterií ve Vašem těle. Nadměrný příjem vápníku nebo vitamínu D jejich tvorbu ještě umocňují. Tzv. cystinové kameny a kameny z kyseliny močové (urátové) má zase na svědomí nějaká z mnoha metabolických poruch Vašeho těla.

Jednoduše řečeno, kameny se tvoří, tvorbu některých ovlivníte, některých ne. Vzhledově vypadají různě. Některé jsou tvrdé, jiné by se Vám stiskem prstů drobili na dlaních. Některé jsou velké, jiné zase jako nepatrná zrnka písku. Barevně se také liší, záleží na chemickém složení. Jelikož jsou v moči, převládajícími barvami jsou odstíny žluté a hnědé.

Nejzajímavější jsou kameny pod mikroskopem, což je mimochodem jedna z původních diagnostických metod. Nikdy byste neřekli, že tak krásná psaníčka, hvězdičky, kosočtverce, jehlany, obdélníčky, pestrobarevné krystalky, jsou příčinou tak urputných bolestí při ledvinové kolice.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucinda
24x

Můj přítel před rokem prodělal ledvinovou koliku,dokonce měl kámen tak velký,že nešel rozbít ani ultrazvukem.Občas má bolesti už to na něm poznám,ale nechce jít k doktorovi,má strach že si ho tam nechají na delší dobu.Jak mu mohu pomoci?

Jarda

Ahoj.Prosim tě.Taky sem po zákroku, že mi kameny vydávali penisem, mám už 4mesice nějakou tu pl.trubicku v sobě.A do teďka mi nikdo mi do teď neřekl jestli tomu vadí masturbace nebo sex.

martin
62x

chci se zeptat jestli kdyz jsem po ledvinove kolice a mam zavedeny dren v ledvine jestli muzu mit sex.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 46. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce