Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékař musí vědět o tom, že je pacientovi špatně po požití léku

( Renata Vyšínová | přečteno: 10071x )

Bolest hlavy, malátnost, vyrážka, zažívací potíže. To je jen několik vedlejších účinků, které mohou mít i ty nejběžnější léky. Je ale dobré o nich vědět. A pokud u sebe některý z nich pozorujete, nahlaste to svému ošetřujícímu lékaři.

shutterstock.com

Někdy je četba příbalového letáku u léků přímo hororovým čtením. Citlivější pacient by mohl dokonce dojít k závěru, že se raději obejde bez pilulky, než by riskoval, že pocítí některou z vypsaných potíží.

Podrobnosti o tom, proč číst příbalový leták, najdete i zde.

"S příbalovým letákem byste se ale seznámit měli. Pokud totiž některý z nežádoucích účinků zjistíte u sebe, měli byste informovat lékaře. Samozřejmě i v případě, že se zhorší váš zdravotní stav jinak. „Léky se velmi pečlivě a dlouho testují, takže výrobce má už při uvedení na trh poměrně jasnou představu o míře rizik a léčebných účinků. Přes to je nutné, aby věděl o tom, že se u některého z uživatelů projevil zdravotní problém,“ vysvětluje RNDr. Bohumil Zlámal, CSc. z firmy Celgene, s.r.o. Právě v jeho rukách se hlášení o vedlejších účincích léků shromažďují."

Některé léky mají v příbalovém letáku uvedeno tolik nežádoucích účinků, že člověka napadá, zda se je ještě vyplatí užívat. Jak se posuzuje míra rizika a schopnosti léčit?

"Při schvalování posuzuje státní orgán poměr rizika a přínosu léku pro dané onemocnění. Samozřejmě velmi záleží na tom, na jaké onemocnění má lék účinkovat. U banálních onemocnění jako např. viróza, jsou přípustné méně závažné nežádoucí účinky, než například u onkologických onemocnění. Speciálně u nádorového bujení je tolerována vyšší četnost a závažnost nežádoucích účinků v porovnání s přínosem léčby. Ostatně právě v případě rakoviny mnohdy nelze mluvit o vyléčení, ale o prodloužení života o měsíce či roky. Pokud přínos léku pro dané onemocnění převyšuje rizika spojená s jeho podáváním, pak lék splňuje daná kriteria a může být zaregistrován."

Má každý lék nežádoucí účinky?

„Ano, každý lék má bohužel i nežádoucí účinky. Všechny jeho známé nežádoucí účinky jsou uvedeny v příbalové informaci pro pacienta.“

Právě v příbalovém letáku jsou často rozlišeny „stupně“ rizika. Jak si je máme vyložit?

„Existuje mezinárodní stupnice frekvence výskytu nežádoucích příhod a účinků, které se vyskytly v průběhu klinických zkoušek:

  • Velmi časté, které se vyskytly u jednoho a více pacientů z deseti.
  • Časté, které se vyskytly u jednoho a více pacientů ze sta, ale u méně než jednoho pacienta z deseti.
  • Méně časté, které se vyskytly u jednoho a více pacientů z tisíce, ale u méně než jednoho pacienta ze sta.
  • Vzácné, které se vyskytly u jednoho a více pacientů z deseti tisíc, ale u méně než jednoho pacienta z  tisíce.
  • Velmi vzácné, které se vyskytly u méně než jednoho pacienta z deseti tisíc.“

Počet pacientů, u kterých se nežádoucí účinky vyskytly, výrobce zjistil při klinických testech?

„Dá se říct, že 99 procent hlášení nežádoucích účinků léků pochází z klinických studií. Pouze minimum z nich je hlášeno takzvaně spontánně, tedy při běžném užívání, ne v rámci klinické studie.“

Takže doporučujete hlásit, pokud mám po léku nějaké potíže? Jak vážné musí být?

„Lékař by měl vědět o všech nežádoucích účincích, které vás nějak omezují nebo obtěžují. Na něm pak je posouzení, zda je nahlásit SÚKL a výrobci. Každý zdravotnický pracovník, který se dověděl o podezření na ZÁVAŽNÝ nebo NEOČEKÁVANÝ nežádoucí účinek, má povinnost hlásit to na SÚKL podle zákona o léčivech. Farmaceutické firmy mají zájem zjistit pokud možno všechny případy, kdy se nežádoucí účinky vyskytnou. Bohužel je v ČR velká podhlášenost. Znamená to, že se SÚKL ani výrobci nedozvědí o všech nežádoucích účincích.“

Může se stát, že bude hlášení naopak tolik, že by byl lék dodatečně stažen z trhu?

„Může, a stává se, že po uvedení na trh se objeví nové nežádoucí účinky nebo vyšší četnost těch známých. Podle závažnosti a charakteru firma sama nebo regulační úřad zastaví dočasně používání léku do doby, než proběhne nová analýza. Během ní by měl výrobce získat dodatečné údaje k bezpečnosti a znovu provést vyhodnocení  poměru rizika a přínosu  léku. Může to trvat měsíce až roky. O výsledku je informována odborná veřejnost a lék buď zůstává na trhu, nebo se stáhne z trhu. Během klinických studií nelze odhalit všechny nežádoucí účinky, protože je lék podáván jen omezenému počtu a výběru pacientů. Není  možné ani vyzkoušet všechny možné kombinace pacientů s dalšími onemocněními, pacientů s doprovodnou léčbou dalšími léky atd. Navíc je každý člověk jiný, takže může jeho organismus reagovat odlišně.“

Hodil by se vám návod, jak správně užívat léky? Najdete ho zde.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce