Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Podle nového zákona si můžete vybrat lékaře, ale také od něj dostat „padáka“

( Renata Vyšínová | přečteno: 8488x )

Od lékaře můžete dostat „padáka“, pokud nebudete brát léky, které vám předepsal, nebudete chodit na pravidelné kontroly, nebo budete jinak porušovat léčbu. I to říká jeden z reformních zákonů.

shutterstock.com

Od dubna mají pacienti díky novým zákonům víc šancí rozhodovat o tom, kde a jak se chtějí léčit, jaké zákroky chtějí i v budoucnu podstoupit. Zákon jim dává víc možností, ovšem také zodpovědnost. Zajímavé pasáže ze zákona komentuje advokát Mgr. Patrik Šorf.

Jako pacient můžete chtít vědět o svém stavu vše

  • Máte právo znát veškeré informace o svém zdravotním stavu a všech možnostech léčby. „Lékař by je měl pacientovi vysvětlit tak, aby měl šanci vše pochopit natolik, aby dokázal o své léčbě rozhodnout, pokud existuje víc variant. Musí to být dialog, pacient musí dostat prostor na to, aby se vyptal. Má právo znát klady i rizika jednotlivých léčebných postupů,“ říká advokát.
  • Dopředu ale můžete požádat o to, aby vám lékař naopak některé věci nesděloval. To souvisí i s novinkou, která může pacienty překvapit. Lékař, který vás podrobně a srozumitelně informoval o léčbě pak má právo vyřadit vás z péče, pokud tato doporučení neustále ignorujete a neřídíte se jimi.
  • Pokud se léčba, vyšetření a další zdravotní výkony týkají nezletilých dětí, pak k nim musí dát souhlas rodič. V případě úkonů, které mohou podstatným způsobem negativně ovlivnit další zdravotní stav, pak musí mít lékař souhlas od obou rodičů. „Tady vidím potíž v tom, kdo objektivně vyhodnotí, jaké úkony do této kategorie patří. Někteří rodiče za to považují i očkování. Možná to někdy dojde do situace, kdy rodiče souhlas nedají a zdravotníci se budou muset obrátit na soud, aby se domohli jeho souhlasu. Samozřejmě ve chvílích, kdy je zdravotní stav opravdu vážný, pak rozhodne lékař nebo zdravotní pracovník sám.“
  • Měli byste také být dopředu jednoznačně informováni o ceně poskytovaných služeb nehrazených nebo částečně hrazených pojišťovnou a případně i způsobu jejich úhrady.
  • Pacient by také měl znát jméno a příjmení lékařů a zdravotnických pracovníků, kteří se podílení na jeho léčbě či vyšetření. „Pacientovi se tedy dává možnost být adresný, pokud sby chtěl následně podat například stížnost,“ vysvětluje Patrik Šorf.
  • Zákon zároveň říká, že zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, nestanoví-li tento zákon jinak. „Pro lékaře je tedy lepší, aby jakýkoli zákrok či lékařský postup, potvrdil pacient podpisem. Pro případ, že by pacient chtěl posléze zpochybnit to, že byl o všem informován a mohl se svobodně rozhodnout,“ říká Patrik Šorf.
  • Máte také možnost jít si pro druhý názor k jinému odborníkovi – tuto konzultaci musí vaše pojišťovna zaplatit. Měli byste si tak potvrdit, že je vaše současná nebo navrhovaná léčba opravdu ta nejlepší.
  • Děti do osmnácti let mají právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, tedy rodičů, pěstouna nebo soudem určené osoby. Znamená to tedy, že s nimi mohou být po dobu hospitalizace, vyšetření a podobně. „Samozřejmě jen ve chvíli, kdy to nenaruší chod zdravotnického zařízení, mělo by se tak dít po dohodě se zdravotnickým zařízením,“ upozorňuje advokát.

V dalším díle se dozvíte víc o dalších novinkách - posunutí hranice umělého oplodnění, registrech pacientů, možnosti si stěžovat na lékaře a výběru nemocnice...

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lada

Podle nového zákona si můžete vybrat lékaře, ale také od něj dostat „padáka“ - podle zákona ano,ale praxe je jiná - Vy si vyberete lékaře a on Vás nepřijme z důvodu,že má plno,takže si můžeme vybírat mezi těmi co nejsou dobří.Nesouhlasím ani s tím,že mě lékař vyhodí pokud neuposlechnu jeho příkazy - mám tak špatnou zkušenost, že kdybych uposlechla jeho rady, dnes bych byla vdovou.Hipokratova přísaha zní jinak.Navíc dnes je moderní - kouříš - nebudu tě léčit a pacient má infekci zl. stafilokoka ,ale mohou za to cigarety - trochu hloupý názor.Nebo lékař doporučí operaci kyčlí -odmítnu a on mě vyhodí - no kde to jsme.Co zákon to perla fakt :-))

ajka
1x

Odešla jsem z nemocnice na reverz, protože jsem nehtěla pokračovat v jejich léčbě a být zbytečně déle v nemocnici. U toho doktora se už nechci léčit, byl i protivný a nepříjemný. Mám právo se jít léčit k jinému lékaři stejného oboru? bylo mi řečeno, že to nejde, protože to pojištovna neproplatí, dokud nedokončím léčbu u prvního. To jako člověk nemá právo si vybrat doktora u kterého se bude léčit?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce