Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Budu vás žalovat, doktore

( Renata Vyšínová | přečteno: 21172x )

I když pacient podepíše souhlas s vyšetřením či léčbou, může se stát, že není spokojen. Může mít výhrady proti postupu lékaře, může mít pocit, že někdo během jeho léčení pochybil. Pak může podat stížnost, nebo se obrátit s žalobou na soud. Jak správně postupovat vám poradí advokát Mgr. Patrik Šorf.

shutterstock.com

Abyste mohli se svou stížností nebo s žalobou uspět, měli byste shromáždit co nejvíc informací, sehnat svědky, kteří vám případně potvrdí podpisem popis předmětné situace či postupu. „Ten, kdo žaluje nebo si stěžuje, by měl předložit co nejvíc informací a údajů, které jeho verzi podpoří. Může se stát, že se nepovede operace nebo léčba. Pak se pokuste najít jiného lékaře, který vše posoudí a sepíše tak, aby bylo zřejmé pochybení,“ radí advokát.

V případě stížnosti patří tyto doklady a informace do rukou vedoucímu zdravotnického zařízení, jehož je lékař zaměstnancem – tedy například řediteli nemocnice. Můžete je předat i zřizovateli nemocnice, krajskému úřadu nebo na Ministerstvo zdravotnictví ČR. V případě soukromého lékaře můžete stížnost podat České lékařské komoře nebo vaší zdravotní pojišťovně.

 „Jestliže chcete lékaře zažalovat, pak je vždy lepší se poradit o sepsání žaloby s právníkem. Ten vám pomůže shromáždit potřebné doklady, důkazní materiál, svědectví. Dokáže posoudit, jestli situace odpovídá tomu požadovat i odškodnění v penězích, tedy jestli důkazy stačí na prokázání toho, že vám z chybného postupu, léčby nebo pochybení někdo způsobil škodu na zdraví,“ upozorňuje advokát.

Případné odškodnění stanovuje soud jako součet částek za bolestné, za snížení společenského uplatnění, přihlíží se k nákladům na léčbu, ztrátě na výdělku a dalších hledisek. „Výsledná částka je součtem mnoha položek a soud rozporuje a prověřuje každou z nich zvlášť. Chybu by ale udělal ten, kdo by podobný soud bral jako příležitost si „vydělat“ na lékaři,“ varuje právník. Má na mysli soudní poplatek, který musíte složit do tří dnů od podání žaloby. Jde většinou o 4 % žalované částky. „Ve výjimečných případech může soud poplatek odpustit. Například když je žalující bez práce a je bez prostředků, což doloží. Pak si lze také požádat o určení právního zástupce zdarma,“ upozorňuje Patrik Šorf.

Soudní řízení je běh na dlouhou trať, soud rozhodnout musí, ale není stanoven termín do kdy. Až do vydání rozsudku se mohou obě strany dohodnout. V rámci dohody se ale musíte s protistranou domluvit i o výši odškodného a nákladů na řízení.

Vite o svých právech a dokážete je prosadit - to bychom velmi rádi zjistili v diskusi nebo prostřednictvím tohoto mailu.

Předchozí díl: O své léčbě máte právo rozhodnout .

Další díl: Postup podání žaloby.

Diskuse k článku
Božena
5x

To, že pacient má práva je hezky řečené, ale moje vlastní zkušenost říká pravý opak. 6 let vedu soudní spor o náhradu škody za pškozené zdraví s následkem choroby z povolání. Onemocněla jsem při výkonu práce v laboratoři.Nadřízení byly lékaři, proto se nemohu domoci svého práva a stále je moje žaloba u OS.

jindřich
4x

stižnost na ortopeda. dne 15.03. 2010 jsem měl uraz ramene,kdy po zvednutí břemene mě zabolelo v rameni,dne 16.03 2010 jsem se dostavil k ortopedovi. vyličil jsem mu co se stalo.ortoped mě odeslal na rtg.po prozkoumani snimku mi zdělil že kost neni zlomena.zdělil mi že zraněni je čerstve na aplikaci injekce depo-medrol s mesocainem dalši navštěvu určil za tři tydny.aplikoval celkem čtyři krat injekci ve čtrnasti denich intervalech.rameno po všech injekcich bylo pořad ve stejnem stavu.postoupil jsem dvou mesični rehabilitace a vysledek byl stale stejný.po konzultaci s ortopedem mi bylo zdeleno že mam 58 let tak at jdu do duchodu.s tim nesouhlasila moje obvodni lekařka a odeslala mě na fak.nemocnici to byl listopad a po navštevě ortopeda ktery mi konečně provedl sono ramene mi zdělil že je vrameni vše potrhane.určil termin oparace na 15.02.2011.podstoupil jsem operaci provedena artroskopie s parcialni synovektomii glenohumeralniho kloubu,Neerovuakromioplastikou a extirpacisubakromialni burzy.Prosim poradte mi jak postupovat při podani žaloby Děkuji

Ilona
2x

Dobrý den, mám takový problém. Můj přítel ponocoval skoro dva dny. V pátek stoupl na židli a jak natáhl ruce nahoru, tak upadl. Těžko říci co se stalo. Ránu slyšel můj bratr, našel partnera ležet na zemi lapat po dechu a házet rukama.Zavolal otce a sanitku. Ta se dostavila po 30 minutách, partner už byl v pořádku, komunikoval jen ho bolela hlava. Saniťák hned napsal do papíru epileptický záchvat. Partnera hospitalizovali, udělali mu EEG a posléze i MR. Nic mu nenašli. Mimochodem má fyzicky náročné povolání a nikdy neměl žádný epileptický záchvat ani tomu nic nenasvědčovali. Ale jelikož saniťák diagnostikoval epilepsii, tak partnrovi sebrali řidčský průkaz a to B i C. A napsali mu do papírů zdravotní klasifikaci C. Prý je to dáno zákonem. Řeknou jednou danou diagnozu nezměníme.Takže s prácí musí zkončit a jen tak někde ho nezaměstnají. Přitom mu nic neprokázali. Co teď s tím? Myslíte, že by nám pomohlo toho saniťáka zažalovat za poškození?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 12. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce