Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

( Markéta Grosmanová | přečteno: 7535x )

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Pokud cestujete do zahraničí, je dobré si sjednat cestovní pojištění. Ani vstup do Evropské unie totiž nezajistí, že vás v zahraničí ošetří, aniž byste museli sáhnout hluboko do své peněženky. Horská turistika České zdravotní pojišťovny již sice svým klientům postupně vydávají Evropské průkazy zdravotního pojištění – největší česká zdravotní pojišťovny tak například vyměnila oranžové papírové kartičky za modré plastové, ale ty rozhodně nezajistí pokrytí náklady za spoluúčast a ani za převoz do vlasti. Spoluúčast je v jednotlivých zemích různě vysoká a například u zubaře se často platí většina sumy.

Další komplikací je, že ve většině zemí nemůžete navštívit kdejakého lékaře, tedy teoreticky můžete, ale budete muset zaplatit všechny náklady. Zdarma a jen poplatkem za spoluúčast vás na základě dohody zemí Evropské unie, ošetří jen lékaři, kteří mají smlouvu s pojišťovnou respektive jiným úřadem zastupujícím stát.

Velkým problémem se může stát to, že Evropský průkaz zdravotního pojištění neposkytuje asistenční službu. Ta má přitom výhodu v tom, že klient s její pomocí může řešit řadu problémů, které se v souvislosti s jeho pobytem v zahraničí vyskytnou. Nemusí přitom jít jenom o zdravotní potíže. Asistenční služba poskytuje konzultace a služby v mateřském jazyce a může také třeba zprostředkovat kontakt s rodinou či domluvit převoz do jiného zdravotnického zařízení či do Čech.

Pokud si u některé z pojišťoven sjednáte pojistku, měli byste se většině problémů vyhnout. Stát vás bude od zhruba 100 korun do téměř čtyř set na týden. Závisí to na tom, jak vysoké je pojistné plnění a co všechno smlouva zahrnuje. Při výběru pojistky myslete také na to, že pojistné plnění musí být dostatečně vysoké. Například v případě komplikované autonehody, nutné záchrany a případného neodkladného zákroku nemusí stačit ani milión korun. Peníze, které investujete do úhrad za spoluúčast, vám budou po návratu proplaceny.

Pokud počítáte s tím, že na cestách budete provozovat různé nebezpečné sporty, musíte mít na to pojištění, bude tak třikrát až pětkrát dražší. Některé extrémní druhy dokonce v Česku pojistit nelze.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce