Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přístup k informacím o vašem zdraví můžete zakázat i mamince

( Renata Vyšínová | přečteno: 8511x )

Zákon chrání vaši zdravotní dokumentaci stejně jako velký zámek, ke kterému máte klíč pouze vy a zdravotnický personál. Pokud ji chcete „pootevřít“ i někomu dalšímu, musíte k tomu dát písemný souhlas. Výjimkou jsou vaši nejbližší – například rodiče nebo manžel. Jak to udělat, aby lékař mohl o vašem zdraví informovat i přítele, ví advokát Mgr. Patrik Šorf.

shutterstock.com

K vaší zdravotní dokumentaci má ze zákona kromě vás přístup i zdravotnický personál. Stejně tak je vaším právem určit osoby, které mohou být o vašem zdraví informovány. „Souhlas a určení osob můžete dát při přijetí do péče nebo kdykoli poté, stejně tak ho můžete změnit nebo úplně zakázat, aby byl kdokoli informován. Se zdravotním stavem se ze zákona mohou seznámit osoby blízké – rodiče, potomci, sourozenci, manžel. Ale i ti jen za podmínky, že pacient nezakázal o svém stavu podávat informace,“ upřesňuje advokát. Pak mají právo znát jen taková fakta, která by byla důležitá pro zdraví jejich nebo například dětí – tedy choroby, které jste na ně mohli přenést infekcí nebo jsou dědičné. Nahlédnout do ní mohou i pracovníci, kteří to potřebují pro výkon své profese – jsou to například zaměstnanci krajského úřadu při vyřizování stížnosti na zdravotní péči, veřejný ochránce práv.

Ačkoli zákon mluví jasně, situace v ordinacích je mnohdy jiná. Momentálně populární konzultace pacientů s lékařem po telefonu jsou často přímo vzorovým únikem informací. Sestřička oznámí, že volá pan Karel Horáček z Bubenče, který potřebuje poradit a lékař před přítomným pacientem řeší problémy, které by cizí uši neměly slyšet. Mnohdy si k tomu vezme k ruce i kartu s viditelným jménem, datem narození a adresou, a tak je pro náhodného posluchače skládačka kompletní…

"Pokud jste svědky podobné situace, tak je vám jistě jasné, jak to asi lékař s ochranou i vašich citlivých dat myslí. Údaje o zdravotním stavu se obecně považují za výjimečně citlivé, takže pokud zjistíte, že je lékař nebo někdo ze zdravotníků sděluje i těm, které jste neoznačili, braňte se. V tomto případě doporučuji adresovat stížnost s přesným popisem situace, svědectvím a přesnou identifikací lékaře, na ředitele nemocnice, zřizovatele nemocnice, krajskému úřadu nebo Ministerstvo zdravotnictví ČR. V případě soukromého lékaře můžete stížnost podat České lékařské komoře nebo vaší zdravotní pojišťovně.,“ radí advokát.

Jak postupovat při podání žaloby na lékaře najdete zde, podrobnosti o svých pacientských právech se dočtete v tomto článku.

Vite o svých právech a dokážete je prosadit - to bychom velmi rádi zjistili v diskusi nebo prostřednictvím tohoto mailu.

V dalším díle se dočtete: Pacient má právo na léčbu i na smrt.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce