Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékařské fórum: Chřipka patří do postele, nestačí jen zahnat bolest

( Redakce | přečteno: 14294x )

Kdo si myslí, že chřipka je běžné, nezáludné onemocnění, které nepotřebuje vyležet, dělá tu největší chybu. Odborníci v našem lékařském fóru se shodli, že právě na ni mohou pacienti nejvíc doplatit.

shutterstock.com

„Pacienti nejvíc chybují, když vstávají z lůžka dřív, než je to žádoucí, nedodržují klid a terapeutický režim,“ říká doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. MUDr. Jiří Šoukal, lékařský ředitel Moje ambulance, a.s., zdůrazňuje: „Nemoc nás má zastavit, protože jsme svoje tělo dlouho ignorovali a ignorovali jsme jeho méně hlasité projevy. Ignorací chřipky jako relativně vážné choroby si přivoláváme choroby vážnější.“

„Moderní člověk toto nechápe, věří, že nemůže být nemocný, i když už dávno je. Naláduje se léky proti bolesti, proti horečce, vypije energetický nápoj a do ucpaného nosu si šplíchne kapky. A jde pokračovat v nesmyslném tempu moderního konzumu,“ konstatuje Jiří Šoukal. A kardiolog MUDr. Jaromil Gillár z Liberce dodává: „Největší chybou pacientů je, že chřipku přecházejí. Měli by ležet, hodně pít a doplňovat vitamíny.“ "Neléčí se, respektive nezůstanou doma, chodí dále do práce, šíří infekci a své příznaky potlačí léky," doplňuje internista Lukáš Burda. V takovém případě se nemocný obejde i bez návštěvy lékaře, pokud ale podle docenta Jana Plzáka z pražské FN v Motole dodrží fyzický klid, bude dostaatečně pít, dodávat tělu vitamíny, analgetika a antipyretika.

Poznáte chřipku?

Osmdesát procent pacientů si je jistých, že pozná chřipku. MUDr. Jiří Šoukal se ale domnívá, že ji nepoznají, pouze ji „tipují“ podle typických příznaků a epidemiologické situace. „Každá chřipka je viróza (jde o virové onemocnění virem chřipky), ale ne každá viróza je chřipka,“ říká. Před možnými komplikacemi varuje i docent Opletal, který si myslím, že chřipku dnes pozná díky mediální pozornosti každý. Ale možná právě proto by nemocný mohl lehce přehlédnout hrozící komplikace, například zápal plic. „Dlouhodobé přecházení nemocí (s mazáním jejich přirozených projevů a neléčbou) může vést  prakticky k jakémukoliv vážnému onemocnění,“ konstatuje Jiří Šoukal.

Odborníci se shodují, že pacienty nejvíc obtěžuje teplota a zemdlenost. „Relativně vysoká teplota (39-40 stupňů Celsia) je známkou dobré reakce organismu na prudkou infekci. Bolest a rozlámanost těla nás nemocné má udržet v posteli, abychom se vymarodili a neroznášeli infekci po okolí. Nechutenství nám šetří energii na boj s infekcí, místo aby ji spotřebovávalo na trávení jídla, kterým se normálně přecpáváme. Ospalost a apatie nás má zase udržet v posteli a opět nám má šetřit energii pro boj s infekcí,“ vysvětluje Jiří Šoukal. Podle jeho mínění má lidské tělo téměř nekonečné samouzdravovací schopnosti, proto se dá chřipka zvládnout i bez návštěvy lékaře. Lubomír Opletal k tomu dodává, že bez lékaře se dá zvládnout jakákoli nemoc, i když je otázka, s jakým výsledkem. Jan Plzák upozorňuje, že přechozená chřipka může vést až k zánětu dýchacích cest včetně penumonie a hrozí i srdeční postižení, Lukáš Burda dodává: "Přechozená chřipka nemusí mít následky žádné, ale může skončit i poškozením srdce, nasedající bakteriální infekcí, například zápalem plic či jinou infekcí při oslabení organismu."

Dávkování je v rukou pacienta

Právě kvůli nepříjemným, obtěžujícím vnějším projevům chřipky si pacienti oblíbili přípravky, které je potlačují (tzv. multisymptomatické přípravky). Kupuje si je každý třetí nemocný.  Otázkou zůstává, zda je užívají ve vhodných dávkách. Ptali jsme se tedy, jaká dávka je vhodná pro dospělého, 70 kilogramů vážícího člověka (uvádí se 1000 miligramů). Jiří Šoukal: „Pro ty, kteří jinak nemohou, říkám jednu tabletu 500mg jednorázově. Varuji před užitím vyšší dávky než 3000mg denně a ne více než 1000mg jednorázově.“

Aby si pacienti neublížili zbytečně velkými dávkami volně prodejných léků, to už zůstává jejich starostí. Poradit se musí v lékárně nebo číst příbalové informace.  Příbalové informace přípravků na předpis i k volnému prodeji registrovaných v ČR najdete zde. Dozvíte se,  zda je lék volně prodejný nebo jaká je jeho maximální cena. Příbalový leták je informace o přípravku, kterou poskytuje výrobce léku pacientům.

Přečtěte si také

Celé znění odpovědí odborníků v Lékařském fóru najdete zde´

Názory pacientů na téma chřipka (jak a čím ji léčí) v článku Češi chřipku podceňují, vyleží ji jen každý třetí.

Jak jste na tom s léčbou chřipky vy, co se vám osvědčilo? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Luca

Kromě ležení v posteli mám vyzkoušené pití zázvorového čaje a k tomu echinaceu v podobě kapkek s ženšenem a hlívou,díky tomuhle složení je účinost opravdu rychlá, postavím se na nohy za pár dní ani nevím že jsem chřipku měla :-)

Alča

Kde jsem přišla a byl někdo nachlazený, měl chřipku, do rána jsem ji měla taky. Byla jsem náchylná na všechny nemoci. Kamarádka mi doporučila užívat hlívu s bylinkami, že ji to hodně pomáhá.. Tak jsem zkusila a je to pro mě jak zázrak, moje imunita je! Myslela jsem, že žádnou nemám, moc děkuji za tak skvělý výrobek 

Tereza

A nemáte nějaký tip, jak se chřipce úplně vyhnout?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 166. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce