Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lupy z pohledu dermatologa

(MUDr. Nina Benáková | přečteno: 17052x )

Je mi 47let a po otci jsem "zdědil" tvorbu lupů ve vlasech. Stav se postupem času zhoršuje. Po několika různých léčebných pokusech, spočívajících většinou ve změnách značky vlasového šampónu, se stav nelepší - spíše naopak. Dle vyjádření kadeřnice se můj stav údajně blíži lupénce. Z postižených míst mi vypadávají vlasy, ve vlasech se tvoří jakoby stroupky, které se odlupují i s vlasy a navíc se mi objevil "jakýsi" ekzém na čele. Prosím , na koho se mám obrátit s určením diagnózy, popř. k určení léčebného postupu. Existuje pracoviště specializující se na tyto problémy? Petr

Dle Vašeho líčení by se mohlo jednat o těžší formu seboroické dermatitidy nebo seboroickou formu psoriázy. Obě diagnózy se léčí velmi obdobně, s tím , že první má lepší prognózu, druhá je úpornější.

Projevy lze přitlumit, často i kompletně zhojit. Nelze je ale definitivně vyléčit, tj. zabránit opětovnému vzniku po působení provokačních momentů. K disposic je místní léčba - šampony, roztoky, krémy a světloléčba - ozařování ultrafialovým světlem. Ta se provádí dle vybavenosti na kožních oddělení nemocnic či v denních ambulantních centrech. Pro světloléčbu kštice existují ozařovací "hřebeny".

V Praze tyto hřebeny mají jak na kožních klinikách, tak v centrech (Achillea, Libčická ulice, Praha 8 - Čimice, nebo Prosanum, Štěpánská 24, Praha 1 ). V centrech hřebeny zapůjčují za poplatek i k domácí léčbě. Světloléčba se obvykle provádí 5x týdně po dobu 8-12 ti týdnů. U těžkých případů je vhodná, alespoň na začátek hospitalizace, kdy lze použít i agresivnějších a náročnějších metod.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce