Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nehty jsou obrazem vašeho zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 23837x )

Věděli jste, že nehty mohou odhalit vaše celkové zdraví? Prakticky všechny změny barvy, tvaru a struktury nehtu mohou být znakem nemoci.

shutterstock.com

Zdravý nehet je tvořen zcela zrohovatělými buňkami pokožky, takzvaným keratinem. Hlavní funkcí nehtů je chránit citlivé části posledního článku prstů rukou a nohou, ale nehty také zvyšují hmatové vjemy a usnadňují uchopování předmětů. Normální nehet má hladký povrch, bez rýh a žlábků, lesk, růžovou barvu a v jedné osmině měsíček.

Pokud v organismu vzniká deficit určitých látek nebo se objeví nějaký zdravotní problém, objeví se na nehtech zpravidla následující potíže:

Bledé nehty

Velmi bledé nehty mohou být někdy příznakem vážného onemocnění, jako je například nedostatek železa, chudokrevnost, městnavé srdeční selhání, onemocnění jater či podvýživu. Někdy se tak projevuje i plicní infekce.

Bílé skvrny na nehtech

Někdy se jedná o neškodné příznaky drobných úrazů nehtů, které za normálních okolností časem zmizí.

Dále se může jednat o nedostatek zinku, calcia, bílkovin nebo vitaminu B6.

Bílé skvrny může způsobit také onycholýza - částečné odloučení nehtu od nehtového lůžka. Dutina mezi nehtem a nehtovým lůžkem je vyplněna vzduchem, a tím toto místo může měnit barvu. Uvedené dutiny mohou být náchylné k infekci. Onycholysis je častým průvodním jevem nehtové psoriázy a onychomykózy. Může se jednat i o varování před kožními nemocemi, jako je lupénka nebo ekzém. Bílé skvrny bývají příznakem systémového onemocnění zvaného sarkoidóza, která postihuje kůži, plíce a další orgány. Pokud je nehet ještě měkčí než obvykle, může se jednat o příznak hypertyroidismu - zvýšená činnost štítné žlázy.

Čtěte také: Poruchy štítné žlázy. Jak je poznáme?

Bílé nehty

Bílé nehty mohou být příznakem nadměrného hromadění kyseliny močové v těle. Pokud je nehet takřka neprůhledný a má bílou barvu, může se jednat o příznak stárnutí, u mladších lidí upozorňuje na cirhózu jater, cukrovku, chronickou poruchu ledvin a vadu srdce.

Pokud jsou nehty téměř bílé s tmavšími okraji, může jít o jaterní onemocnění, například hepatitidu. Přechází-li bílé zbarvení ve žluté, možná hůře vstřebáváte vápník a železo, nebo jich máte nedostatek.

Žluté nehty

Jednou z nejčastějších příčin žlutých nehtů je plísňová infekce. Protože infekce se zpravidla zhoršuje, nehtové lůžko se může zatáhnout, a nehty může zahustit a hroutit. Ve vzácných případech mohou žluté nehty signalizovat závažnější onemocnění, jako je onemocnění štítné žlázy, plic, cukrovku nebo lupénku. Podobně jako v případě očí a kůže se může jednat o žloutenku, někdy o příznak AIDS.

Čtěte také: Plíseň nehtů trápí čtvrtinu Čechů. Nakazit se můžete i přes ponožky

Namodralé nehty

Nehty s modravým nádechem mohou znamenat, že tělo nemá dostatek kyslíku. To by mohlo znamenat problém plic, jako je emfyzém. Také některé srdeční problémy mohou být spojeny s namodralými nehty. Velmi jemný namodralý nádech signalizuje některá stadia cukrovky. Modré nehty bývají i reakcí na některé léky, např. přípravky proti virům a antibiotikum tetracyklin.

Podélné rýhy

Podélné rýhy avizují celkově oslabený organismus a špatné vstřebávání živin v trávicím traktu. Objevují se se stoupajícím věkem, často u pacientů s revmatoidní artritidou, poruchou periferní cirkulace či psoriázou (lupénka).

Příčné rýhy

Odkazují na dlouhotrvající nemoc, dnu, vyšší obsah zplodin v organismu, infekci, nedostačující výživu bez vitaminů a minerálů nebo špatnou dietu.

Nepravidelné rýhy

Máte-li povrch nehtů zbrázděn rýhami a prohlubněmi, jde možná o jeden z časných příznaků lupénky nebo zánětlivé artritidy. Časté jsou v tomto případě i barevné skvrny na nehtech. Lupénka totiž zhruba u deseti procent případů začíná právě na nehtech.

Tvar paliček

Pokud vaše nehty vyčnívají a mají kulovitý až paličkovitý tvar (na konci se rozšiřují), může to naznačovat slabost plic a srdce, tuberkulózu či onemocnění štítné žlázy. Pokud máte nehty lžičkovitě prohnuté, je v těle nedostatek železa.

Červená barva

Jsou-li vaše nehty až nepřirozeně červené, jde většinou o nadbytek červených krvinek.

Tmavý pruh pod nehtem

V tomto případě s návštěvou lékaře opravdu neváhejte! Tímto způsobem se často projevuje melanom, což je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže.

Vroubkování nehtu

Drobné vroubkování nehtu upozorňuje na psoriázu, objevuje se ale i u onemocnění kloubů, močového ústrojí a očí.

Křehké nehty

Křehkost nehtů je v podstatě srovnatelná se suchou pokožkou. Jednou z příčin tohoto problému může být neschopnost nehtů zadržovat vodu. Oproti vlasů a pokožky obsahují nehty jen velmi málo tuků a olejů. V některých případech mohou být křehké nehty známkou onemocnění. Nejčastěji se jedná o špatný krevní oběh, artritidu, onemocněním štítné žlázy, chudokrevnost nebo nesprávnou životosprávu. Také nedostatek železa v organismu vyvolává kromě jiného křehkost a lámavost nehtů. V případě, že železa chybí v organismu velké množství, mohou nehty změnit svůj tvar a prohýbat se. Deformace se může projevit na více nehtech současně. Důležitý je také obsah zinku, vitaminu A, B12 a calcia v organismu.

Lámavé či třepivé nehty

Může se jednat o zvýšené vápenatění cév. Třepení bývá často spojeno se sníženou činností štítné žlázy nebo může naznačovat zánět kdesi v organismu.

Okousané nehty


Kousání nehtů může být nic víc než starý zvyk, ale v některých případech je to znamení přetrvávající úzkosti, které by mohly mít prospěch z léčby. Kousání nehtů nebo sběr byla také spojena s obsedantně-kompulzivní poruchou. Pokud nemůžete přestat, stojí za to diskutovat se svým lékařem.

Záděry

Záděry bývají nepříjemné, bolestivé a mohou zachytávat za oblečení a kromě toho vypadají nevzhledně. Je nutné je  odstřihnout pomocí nůžek velice jemným způsobem. Výskytu záděru lze zamezit, ale nehtovou kůžičku nesmíme zastřihávat nýbrž po lázni zatlačíme manikúrní tyčinkou směrem do nehtového lůžka. Doporučuje se také minimálně jednou za týden nehty kartáčovat. Záděry se vyskytují častěji na suché pokožce, a proto se doporučuje ruce a nehty promazávat pomocí vhodného hydratačního krému.

Čtěte také: Trhání zarostlých nehtů je minulost. Vsaďte na nehtová rovnátka!

Ačkoli změny na nehtech mohou mít různé důvody, může se jednat o první znamení, že je něco v nepořádku. Na druhou stranu mnoho abnormalit nehtů bývá neškodných - ne každý člověk s bílými nehty má hepatitidu. Pokud máte obavy o vzhled nehtů, je vhodné navštívit dermatologa.

Zdroj: www.webmd.com

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce