Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lyofilizované ovoce - plody sušené mrazem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1495x )

Metoda lyofilizace obnáší velmi šetrný proces vakuového vymrazování. Takto usušené ovoce si zachovává 90 % původních vlastností: tvar, barvu, aroma a hlavně nejvyšší možný podíl vitamínů. Vhodné je do jogurtu, kaší, přesnídávek, ale i k přímé konzumaci. Využít jej můžete především v zimě, kdy není k dispozici dostatek čerstvých chutných plodů.

shutterstock.com

Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám dlouho nevydrží. Populární novinkou úpravy ovoce je tzv. lyofilizace neboli sušení mrazem, při které zůstanou veškeré vitamíny a minerály zachovány. Konzumace tohoto ovoce má spoustu výhod, nevýhodou může být jeho vysoká cena.

Sušení mrazem - lyofilizace

Samotný proces lyofilizace probíhá tak, že se ovoce nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 °C.  Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění díky nižšímu tlaku na páru. První sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní na 95 % vody. Druhé sušení již probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Sušení mrazem tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce pomáhá zachovat strukturu a tvar ovoce, jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a v neposlední řadě nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Velkou výhodou je, že kromě původní chuti a uchování cenných látek není potřeba přidávat žádné konzervanty, cukr nebo olej.

Lyofilizované ovoce má mnoho využití

Lyofilizované plody často bývají součástí různých snídaňových směsí, müsli, mohou se použít jako ozdoba moučníků nebo je lze přidávat do jogurtů, kaší či pudinků. Mrazem sušené ovoce stačí pouze namočit do vody a poté jej můžete používat obdobně, jako byste měli čerstvé ovoce. Skvělé jsou například lyofilizované jahody neboli jahody sušené mrazem, ze kterých rovněž můžete připravit vynikající mléčný jahodový koktejl. Toto ovoce můžete také křoupat jen coby ovocnou svačinku. 

Prodejci doporučují zakoupené ovoce přechovávat v dobře uzavíratelné nádobě, protože může snadno navlhnout, což zcela změní jeho strukturu a dojde k narušení procesu dlouhodobého uchování. 

Je-li pro vás důležitá zdravá výživa, sušené ovoce lyofilizované je rozhodně správnou volbou. Jedná se totiž o 100 % přírodní produkt, který neobsahuje žádný přidaný cukr. Nezapomeňte však, že sušené ovoce ztrácí oproti čerstvému ovoci na hmotnosti, nicméně jeho nutriční hodnoty jsou zachovány. Při stejném množství tak do těla dostanete mnohonásobně větší množství živin, a to včetně cukru. Dejte si proto pozor především tehdy, snažíte-li se hlídat svou linii či hladinu cukru v krvi.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce