Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Marcela: Skoro neslyším, ale díky sluchadlu můžu normálně pracovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10007x )

Kvůli zánětům středního ucha skoro neslyší. Přesto pracuje v bance a komunikuje s klienty. Devětačtyřicetiletá Marcela Otýpková z Ostravy vůbec neslyší na pravé ucho a s tím levým je to horší a horší. Mohou za to častá onemocnění středního ucha, virózy a záněty v dětství.

shutterstock.com

Marcela se sice naučila odezírat, ale přece jen - dobrý sluch je pro ni prioritní. Pracuje totiž jako bankovní úřednice a denně jedná s klienty. Lékaři ORL kliniky ostravské fakultní nemocnice pro ni našli řešení. Byla první pacientkou, které voperovali takzvané BAHA sluchadlo.

„U tohoto sluchadla dochází k přenosu zvuku pomocí kosti, její vibrací. Používá se především u pacientů, kteří mají problém v oblasti středního ucha, trpí častými záněty nebo výtokem z ucha a není možné u nich řešit problém klasickými vzduchovodovými sluchadly nebo operací. BAHA sluchadlo je připevněno v lebce pomocí speciálního šroubu,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky ostravské fakultní nemocnice Pavel Komínek s tím, že tyto zákroky se v Česku doposud prováděly jen v pražském Motole.

Paní Marcela si BAHA sluchadlo před operací nejdříve nanečisto vyzkoušela – nemocnice jí ho půjčila, nosila ho na čelence, uprostřed čela. „Jen jsem na něm nesměla mít čepici, protože to pak moc vibrovalo,“ vzpomíná pacientka.

Po několika měsících od unikátní operace se cítí dobře a také se jí splnilo přání – pořádně slyší plakat čerstvě narozenou vnučku. O svoje zkušenosti se chodí do nemocnice dělit s dalšími adepty na implantaci této pomůcky. A povzbuzuje je.

„Slyším až moc dobře. Manžel z legrace říká, že by potřeboval dálkové ovládání BAHA sluchadla, aby mě občas mohl vypnout. I v práci mě museli kvůli hluku přesadit,“ směje se paní Otýpková. Jako většina špatně slyšících lidí se bez sluchadla těžce pohybovala a orientovala v prostoru. „Nejhorší bylo, když jsem šla třeba po chodníku, přes cestu, nevěděla jsem, odkud přijíždí auto. Když jsem s BAHA sluchadlem poprvé uslyšela sanitku, štěstím jsem se rozplakala,“ tvrdí paní Marcela.

Máte podobný příběh? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Stanislav

To by mě vážně zajímalo, kde bych si toto mohl vyzkoušet. Mám obě uši mínus 72% a prakticky se již nedomluvím s lidmi, kvůli tomu nemám práci a když už ji mám, tak se jedná o dřinu, která mi totálně devastuje tělo.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Otoskopie

Pro úplnost je třeba dodat, že existuje ještě vnitřní ucho složené z blanitého a kostěného hlemýždě.

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce