Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Migréna trápí i malé děti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11991x )

Migréna u kojenců je velmi vzácná, u batolat a dětí předškolního věku se ale již vyskytuje. V tomto vývojovém období jsou na ni náchylnější chlapci, v období dospívání je migréna častější u dívek.

shutterstock.com

Migrénu charakterizují záchvatovité bolesti hlavy, které mohou být doprovázeny dalšími nepříjemnými průvodními projevy, mezi které patří intenzivní pocit nevolnosti i zvracení, světloplachost, přecitlivělost na hluk. U malých dětí může být projevem migrény i křečovitá bolest břicha spojená s nechutenstvím, připomínající náhlou příhodu břišní. Charakteristické jsou bolesti hlavy střední až vysoké intenzity, které dítě paralyzují v jeho běžné činnosti, takže je mrzuté, plačtivé, přecitlivělé, odmítá jídlo. Zvláště u menších dětí se úleva dostaví po poměrně masivním zvracení nebo když se dítěti podaří usnout.

Moderní medicína dosud nezná všechny příčiny migrény, mezi nejznámější, označované jako spouštěče, patří:

  • stres
  • hormonální změny (nalézáme souvislost mezi migrénou a menstruací u dospívajících děvčat)
  • změny atmosférického tlaku
  • narušení spánkové režimu
  • velká fyzická námaha
  • nepravidelnost ve stravování
  • potravinové spouštěče (čokoláda a kakao, citrusové plody, potraviny s obsahem glutamátu, sířené sušené ovoce, červené víno, zrající sýry, ořechy, rajčata)

Velmi důležité je dítě uložit do tmavé místnosti izolované od hluku a ulevit mu studeným obkladem na čelo. Můžeme v patřičných dávkách podat běžně dostupná analgetika typu paracetamolu nebo ibuprofenu. Tento postup stačí u mírnějšího průběhu záchvatu. U silnějších nasazujeme antimigrenózní léky. Pokud má dítě záchvaty často nebo dlouhotrvající, je třeba navštívit specialistu neurologa, který je odborně vyšetří a zajistí odpovídající léčbu.

Je dobré dítěti vysvětlit, co všechno může migrénu vyvolat. Když bude dodržovat určitá opatření a omezení, může tím vzniku tohoto velmi nepříjemného onemocnění předcházet.

Pomoci mohou také některé bylinky, např. máta peprná nebo zázvor, mohou pomoci zmírnit pocity nevolnosti. Při předcházení vzniku migrény může pomoci aromaterapie, např. masáže spánků levandulovým olejem, homeopatika z rukou zkušeného homeopata. Své místo má rozhodně i psychoterapie, zvláště u úzkostných a stresovaných jedinců.

Důležité je vyloučení rizikových faktorů, zdravý životní styl s pravidelnou stravou, spánkem a dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu. Výrazně pomáhá omezení přílišného sledování TV a počítačových her.

Předpokládá se určitý vliv dědičnosti. Pokud trpí migrénami některý z rodičů nebo blízkých příbuzných, lze očekávat, že alespoň jeden záchvat migrény v životě může prodělat i jejich dítě.

Přečtěte si také

Pozor na dětský růst!

Dětem, které pravidelně a kvalitně jedí, jde učení lépe

Sladkosti dětem – odměna, nebo trest?

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce