Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ranní bolest hlavy má různé důvody

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12660x )

Vzbudit se ráno s bolestí hlavy není zrovna ideální start do nového dne. Abyste takovému stavu mohli v budoucnu předejít, měli byste vědět, co může být jeho příčinou.

shutterstock.com

Obecně rozdělujeme bolesti hlavy na primární a sekundární. Ta první větší část (asi 75 %) se vyskytuje většinou sama o sobě a na jejím vzniku se nepodílí žádné jiné onemocnění. Mezi nejznámější patří migréna a pak také tzv. tenzní bolesti hlavy. Tou druhou, závažnější a někdy i život ohrožující skupinou, jsou bolesti sekundární, které jsou doprovodným jevem jiného onemocnění. Zde může být příčinou závažný zdravotní problém, úraz nebo i méně závažné stavy vyvolané stresem či nesprávnou polohou během spánku. Mezi sekundárních bolesti hlavy se řadí i ranní bolesti hlavy z krční páteře nebo vysokého tlaku. 

Čtěte také: Bolí vás hlava? Veďte si deník

Příčiny bolestí hlav a jak si pomoci

Dehydratace 

Pokud jste předchozí den vypili jen velmi málo tekutin, vaše tělo na to může odpovědět nepříjemnou ranní bolestí hlavy. Riziko se zvyšuje zejména v horkých letních měsících, kdy z těla odchází hodně vody prostřednictvím pocení, a to nejen přes den, ale i v noci. V takovém případě nejlépe uděláte, když se hned po probuzení pořádně napijete. Vhodným nápojem bude čistá nebublinková voda, můžete do ní přidat trochu citronové šťávy. Vypijte alespoň jeden plný hrnek a za půlhodinu další. Pokud byla na příčině dehydratace, je velmi pravděpodobné, že se vám uleví.

Alkohol 

To, že večerní alkohol může za ranní bolesti hlavy, nemusíme nijak zvlášť zdůrazňovat. Po požití alkoholu dochází k odvodnění, v důsledku čehož se zpomalí krevní oběh, což vyvolá bolest hlavy. Alkohol nemá ani dobrý vliv na kvalitu spánku. Přestože s jeho pomocí můžete rychleji usnout, váš spánek rozhodně nebude kvalitnější. Tělo potřebuje alkohol rozložit pomocí alkoholdehydrogenázy, což ho výrazně zatěžuje, takže určitě nebude odpočívat a regenerovat se. Chcete-li následky večerní skleničky zmírnit, dopřejte si větší množství vlažné vody a dávku vitamínu C, který podpoří činnost jater.

Špatné spánkové návyky

Poruchy spánku jednoznačně vedou k únavě, celkovému narušení systému, a také k ranním bolestem hlavy. Lidé, kteří buď spí velmi málo, nebo nekvalitně, přerušovaně, k nim mají mnohem blíž než ostatní.  Navíc platí, že ti, kteří leží v polohách, které správně nepodporují krk nebo páteř, mají ztuhlé krční svaly. A to opět bolestem hlavy nahrává.

Nedostatek spánku: Většina odborníků doporučuje spát 8 hodin denně, ale tento počet je třeba samozřejmě přizpůsobit individuálním potřebám jednotlivce. Jisté je ale to, že pokud spíte méně než 6 hodin denně, nejenže tím snižujete svůj pracovní výkon, ale ohrožujete tak i své zdraví. Ranní bolest hlavy vyvolaná nedostatkem spánku se nejlépe odstraní tak, že tělu dopřejete to, co mu právě chybí – spánek. Pokud to však z různých důvodů není možné, můžete na momentální stav použít volně prodejné léky proti bolesti. Do budoucna se však vyvarujte častého ponocování a raději si jděte lehnout dříve.

Příliš mnoho spánku: Nedostatek spánku tělu rozhodně neprospívá, nadměrné množství hodin strávených v posteli však také není to pravé ořechové. Spánek delší než devět hodin za noc byl v několika studiích spojen se snížením hladiny hormonu serotoninu v mozku. A nízké hladiny serotoninu mohou snížit průtok krve do mozku a vyvolat bolesti hlavy.

Tyto druhy bolesti hlavy mají často tendenci útočit o víkendech, kdy se zvyšuje pravděpodobnost, že si déle pospíte. Dlouhý spánek je sice sladký, ale jen do té doby, než se z něj proberete. Pak se můžete naopak cítit rozmrzele, paradoxně více unaveně a navíc vás může přepadnout nepříjemná bolest hlavy. Řešením je lék na bolest hlavy, ovšem lepší samozřejmě je snažit se bolesti způsobené nadbytkem spánku předejít. Proto je vhodné nastavit si budík o víkendu na přibližně stejnou dobu, v jakou jste zvyklí vstávat i ve všední den.

Čtěte také: Únava, obezita, ale i vyšší riziko nehod. To vše způsobuje nedostatek spánku

Paradoxně málo kávy

Pokud patříte mezi milovníky kávy a z ničeho nic se probudíte s bolestí hlavy, možná může jít o abstinenční příznak z nedostatku kofeinu. Přirozeně vás pak ranní šálek kávy bolesti hlavy zbaví, ale vy se tak dostanete do začarovaného kruhu, kdy budete muset neustále doplňovat dávky kofeinu do těla. Pokud trpíte bolestmi hlavy jen o víkendech a o svátcích, může to být způsobené právě snížením dávek kávy, jelikož v pracovní dny si kofeinu dopřejete více.

Náhlé vysazení kofeinu vede k rozšíření cév v mozku, čímž do vašeho mozku proudí více krve a vyvíjí se tak větší tlak. Ten pak způsobuje bolesti hlavy. Nejlepším způsobem, jak této bolesti hlavy po ránu předejít, je postupné snižování dávky kofeinu. Pokud se snažíte kávu ze svého životní stylu vyloučit, je vhodné tak činit postupně, v rozmezí jednoho až dvou týdnů, nikoli najednou.

Nevhodná matrace nebo polštář

Ranní bolesti hlavy mohou pocházet i ze ztuhlé krční páteře. Nejčastěji jsou způsobeny nevhodnou polohou při spánku, v němž má člověk nepřirozeně položenou hlavu nebo vykroucený krk a také stresem, který způsobuje stažení krčních svalů. Příčinou může být i proleželý polštář nebo matrace. Jako okamžité řešení se doporučuje účinná masáž krku balzámem nebo olejem s obsahem uvolňujících a relaxačních extraktů z bylin. Stažené svaly uvolníte i pomocí horké sprchy nebo teplého obkladu přiloženého na šíji. Z dlouhodobějšího hlediska zvažte koupě anatomického polštáře, případně si vyberte novou matraci, která bude lépe vyhovovat vašim potřebám.

Čtěte také: Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

Deprese a úzkosti

Bolest hlavy související s depresí a úzkostnými stavy se může objevit kdykoliv během dne. Deprese je obvykle spojována se sníženými hladiny hormonu serotoninu. Je však velmi pravděpodobné, že bolest hlavy vyvolaná depresí udeří právě po ránu. Deprese totiž může narušit váš spánkový cyklus, a jak už jsme zmínili výše, příliš málo nebo naopak příliš mnoho spánku může vést k bolesti hlavy. Bolest pak dále negativně ovlivňuje náladu a vytváří se tak začarovaný kruh deprese. Pomoci opět mohou volně prodejné léky na bolest hlavy, ovšem příčinu to z dlouhodobého hlediska neřeší. V případě depresí a dlouhodobého smutku je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Terapie nebo antidepresiva vám mohou pomoci vrátit se do normálu a vyřešit tak i problémy, které vedou k bolestem hlavy.

Čtěte také: Stres je nejčastějším spouštěčem migrény

Vysoký krevní tlak 

Ráno se mohou také objevovat bolesti hlavy spojené se závratěmi, nevolností, tlakem v uších či bolestmi na hrudi. Tento druh bolesti hlavy patří mezi sekundární. Vyskytuje se u lidí, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem, který vyvíjí větší tlak na vaši hlavu, což se projevuje právě bolestí hlavy, často po ránu. Spousta lidí, kteří mají vysoký krevní tlak, o tom ani neví, protože tento stav nemá mnoho zjevných příznaků. Kromě zmiňované bolesti hlavy, kterou však můžete spojit i s jinými viníky.

Pokud vás tedy trápí časté a nevysvětlitelné bolesti hlavy, bude vhodné se nechat vyšetřit lékařem. Ten vám v případě odhalení vysokého krevního tlaku nejspíš doporučí změny v životním stylu, jako je zdravější strava a pravidelné cvičení, nebo vám předepíše léky na krevní tlak.

Čtěte také: Mám vysoký krevní tlak. Co teď?

Jako okamžitá pomoc je vhodné vzít si prášky, které vám předepsal lékař, dopřát si dostatek tekutin a odpočinek na lůžku. Při zhoršení se doporučuje navštívit lékaře.

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Nela Sadeghi
1x

Dobrý den Chtěla bych se zeptat, každé ráno mě bolí hlava v místě čela a spánku. Trvá to tak několik dní, prášek na bolesti, mi bolesti hlavy utlumí. Žádné závratě nemám, ani nezvracim po ránu, prostě nic takového.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce