Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce

( Tisková zpráva | přečteno: 9681x )

Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných výrobků.

PHC

Jestliže například nepřijímáme dostatečné množství vitamínu B6, praskají nám často koutky. Nedostatek zinku v dětském věku může způsobit různé ekzémy či lupénku. „V posledních letech výrazně stoupá počet pacientů s atopickým ekzémem. Je prokázáno, že této nepříjemnosti můžeme předcházet, pokud konzumujeme probiotika, antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje dermatoložka Mudr. Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Probiotiky nejen na atopický ekzém

Probiotika jsou živé doplňky stravy, jež pozitivně ovlivňují mikrobiální střevní rovnováhu. „Řada studií dokázala, že zvyšují odolnost našeho organismu. Najdeme je především v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou například jogurty, zákysy, kefíry. Výzkumy dokonce prokázaly, že pokud užívají probiotika těhotné a kojící ženy, působí to coby prevence atopického ekzému u jejich dětí,“ konstatuje dr. Arenbergerová.

Proč zrovna probiotika, jak působí na náš organismu, jak zlepšují naši imunitu? „Na základě kontaktu probiotik se střevním epitelem dochází k uvolňování mediátorů (cytokinů) a aktivují se zároveň imunitní buňky. Tyto mediátory, části bakterií a buňky imunitního systému mohou být transportovány krví do ostatních orgánů, včetně kůže, kde mohou pozitivně ovlivňovat imunitní odpověď. Jedná se o tzv.  bio-indukci,“ objasňuje dr. Arenbergerová.

Probiotika kromě předcházení nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí zároveň obnovují střevní mikroflóru po užívání antibiotik, mají protinádorový účinek, nebo jsou prevencí respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí.

Přírodní „mléčná“ kosmetika

Mléko a mléčné výrobky jsou skvělé nejen k využití zevnitř organismu, ale i zvnějšku. „Odnepaměti se mléko a syrovátka používají ke koupelím. Představují totiž oblíbené suroviny přírodní kosmetiky. Jsou bohaté na vitamín B, proteiny a minerály. Naši pokožku příjemně zjemňují a zvláčňují, dodají ji lesk a jemnost.

Další z možností, jak využít produkty z mléka, jsou pleťové masky či vlasové zábaly. Není nic jednoduššího než smíchat bílý jogurt s trochou medu a žloutkem a aplikovat tuto masku na obličej. Vlasy skvěle vyživíme směsí mléka, žloutku, medu a olivového oleje.

            A co když se vám někdy spálí obličej od sluníčka? „Vyzkoušejte osvědčený recept jižanských zemí – bílý jogurt bohatý na probiotika. Nejenže chladí, ale posiluje i lokální imunitu kůže a urychluje hojení. Na spáleniny pomáhají i obklady z mléka či potření postiženého místa tvarohem,“ radí MUDr. Monika Arenbergerová (na snímku níže).

MUDr. Monika Arenbergerová

Další tipy na krásnou a zdravou pleť

Aby byla naše kůže zdravá, nesmíme zapomínat na:

  • vitamín A (žloutky, mrkev, játra, tuky v mléčných výrobcích a zelené potraviny)
  • esenciální mastné kyseliny (mandle, vlašské ořechy, ryby, klíčky)
  • zinek (ustřice, mrkev)
  • B-vitamíny
  • kyselinu listovou
  • dostatek neslazených tekutin

 

Pro krásu naší pokožky doplňujme:

  • Karotenoidy (mrkev)
  • Lykopen (rajče)
  • Izoflavonovidy (sója)
  • Vitamín C, E (citrusy)

 

Čemu bychom se měli raději vyhnout? Volným radikálům! Tedy:

  • UV záření
  • Alkoholu
  • Kouření
  • Nedostatku spánku
  • Smogu

 

„Je dokázáno, že kuřák, který se vystavuje denně pravidelně více než 2 hodiny slunci, má více než jedenáctkrát vyšší riziko vzniku vrásek než nekuřák, jenž pobývá na slunci sporadicky,“ varuje dermatoložka.

Přečtěte si také

Zde se otestujte, zda jste alergičtí na mléko. A víte, že stačí Jeden hrnek mléka denně a zhubnete?

Jaké jsou vaše zkušenosti?  Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

 

 

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce