Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Močové kameny (litiáza)

(MUDr. Radovan Vrtal | přečteno: 50741x )

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

archiv FNO

Léčba

Velký počet kamenů odchází spontánně. V případě, že lékař očekává spontánní odchod kamene, doporučí zvýšit příjem tekutin a předepíše léky na tišení bolesti. Kameny z kyseliny močové a cystinové kameny mohou být podáváním léků rozpuštěny. Vyšetření látkové výměny (metabolické vyšetření) je důležité v prevenci vzniku nových kamenů a v prevenci růstu kamenů stávajících.

Některé kameny je potřeba odstranit. Je několik různých postupů vedoucích k odstranění. Metoda, která je doporučena lékařem závisí na typu kamene, velikosti, počtu a na jeho lokalizaci. Otevřené chirurgické operace ledvin s cílem odstranění kamene se již neprovádějí, nebo jen ve výjimečných případech. Dnes se používají hlavně následující techniky:

Perkutánní litotrypse

Představuje rozbíjení kamenů punkčně skrz kůži. Drobným kožním řezem zavede urolog do dutého systému ledviny nástroj s optikou, která mu dovoluje prohlédnout dutý systém ledviny a nalézt kámen. Některé kameny mohou být tímto nástrojem odstraněny v celku, jiné je třeba drtit na menší úlomky pomocí ultrazvukových vln či elektrické energie a pak tyto úlomky z ledviny extrahovat. Kožní řez se obvykle zahojí za několik málo dní. K provedení této metody je potřebná anestezie.

Drcení mimotělní rázovou vlnou (LERV)

Je nejčastější doporučovanou metodou odstraňování kamenů. Tato technika má nejširší použití na kameny v ledvinách i v močovodu. Nevyžaduje celkovou anestezii. Opakované rázové vlny jsou cíleny na ledvinový kámen a drtí jej na menší části. Tato procedura nevyžaduje žádný řez a tělesné tkáně nebývají postiženy. Vzniklá drť odchází z těla ven přirozenou cestou (močovodem a posléze močovou trubicí). Někdy může odcházející drť vyvolat koliku.

Ureteroskopie

Některé kameny v močovodu jsou příliš velké na to, aby samy odešly a bývají v močovodu zaklíněny. Většinu takových kamenů je možno odstranit pomocí nástroje, který se jmenuje ureteroskop. Je to tenký, dlouhý nástroj, který se zavádí skrz měchýř vzhůru do močovodu až do ledviny. Kámen může být odstraněn vcelku, popřípadě může být drcen na menší části a jednotlivé úlomky jsou pak odstraňovány. Celková anestezie pro tento výkon je nutná.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce