Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Muži versus ženy aneb každý stůně jinak

( Redakce | přečteno: 3490x )

To, že se léky dávkují podle věku a váhy, ví asi každý. Ale že by při polykání pilulek záleželo i na pohlaví?

Muž a žena

To, že se léky dávkují podle věku a váhy, ví asi každý. Ale že by při polykání pilulek nebo jiné léčbě záleželo i na pohlaví? A přitom to tak je. Muži i ženy totiž stůňou odlišně. Nejen, že je trápí odlišné problémy, ale i stejné nemoci se u nich objevují v jiném věku a navíc probíhají jinak.

„Snad u každé nemoci se najde mezi muži a ženami rozdíl, ať už jde o příznaky choroby, její průběh, léčbu nebo o prognózu,“ říká fyziolog profesor Richard Rokyta, přednosta pražského Ústavu lékařské fyziologie. Příkladem budiž léčba kardiovaskulárních chorob. „Léčebné postupy se v našem oboru příliš neliší. Avšak k ženám často přistupujeme s větším respektem, už jen proto, že mají o poznání tenčí cévy,“ říká kardiolog profesor Petr Widimský.

Svou roli ve vývoji zdravotního stavu obou pohlaví hraje už fakt, že muži se v průměru dožívají kratšího života než ženy. V Česku činí tento rozdíl zhruba šest let, 72 mužů oproti 78 letům žen. A to přesto, že během života bývají ženy podle statistik nemocné častěji. Důvod delšího života žen? Jejich povícero: jedním z nich je větší zodpovědnost žen a z ní plynoucí větší péče o vlastní zdraví, která se projevuje třeba větším zájmem o prevenci. "Asi si silněji uvědomují, že nežijí na světě samy a že se musí chránit i kvůli své rodině,“ soudí onkolog profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti. Je fér přiznat, že ženám do jisté míry vychází vstříc i příroda a životní styl - jejich pohlavní hormony je totiž dlouho chrání před rozvojem kardiovaskulárních chorob a muži navíc v průměru častěji véce těžce fyzicky pracují, což se rovněž projevuje na opotřebení jejich organismu.

Na druhou stranu ženy často samy od sebe preferují zdravější životní styl, méně pijí alkohol, jedí zdravěji. Na druhou stranu se ukazuje, že prudce přibývá kuřaček a tak fakt, že ženy se možná častěji než muži přejídají, když jídlem řeší své psychické problémy. A ona častější nemocnost žen? Spíše půjde o to, že ženy si spíše své potíže přiznají a častěji s nimi přijdou k lékaři. I to ostatně může hrát roli, protože u mnoha chorob má včas započatá léčba mnohem větší šanci na úspěch. Nicméně, všechno má své meze. "Bývá těžší ženy přesvědčit, že je nezbytný pobyt v nemocnici, už jen proto, že ne vždy vědí, kdo se jim postará o rodinu," říká psychiatr Martin Anders z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Muži a ženy se liší i ve vnímání bolesti - ženy mívají většinou nižší práh bolestivosti a vnímají bolest intenzivněji, na druhou stranu se s ní většinou lépe vyrovnají.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce