Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Můžou potravinové doplňky pomoci s výkyvy glykémie?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1250x )

Vitaminy, minerály a další potravinové doplňky se staly běžnou součástí našeho života a mají široké spektrum účinků. Mohou prokazatelně pomoci i diabetikům?

shutterstock.com

Obvykle si potravinové doplňky spojujeme hlavně s vitaminovými komplexy proti nachlazení nebo kolagenovými přípravky na klouby. Například vitamin D nebo hořčík ale mohou pomoci i se snížením hladiny krevního cukru u diabetiků druhého typu. Jak to funguje?

Čtěte také: Prediabetes je závažným varováním, že přijde cukrovka

Vitamin D

Je známý také jako „vitamin slunce“ a patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. V Česku se užívá většinou ve formě kapek nebo tablet s různě velkým dávkováním, často doplněných o další vitaminy. Má protizánětlivé účinky a stimuluje imunitu proti virům a bakteriím. Dostatek vitaminu D může snížit riziko rozvoje cukrovky druhého typu až o 70 %. Když u pacientů s prediabetem trpících nedostatkem „déčka“ výzkumníci zvýšili dávky tohoto vitaminu, zlepšila se citlivost jejich receptorů k inzulinu, a tím pádem měli nižší riziko, že se u nich rozvine diabetes. Nedostatek vitaminu naopak toto riziko zvyšuje. Podle kanadského výzkumu byla pravděpodobnost rozvoje diabetu téměř třikrát vyšší u lidí, u kterých klesla hladina vitaminu D pod hodnotu 50 nmol/l.

Dostatečná hladina vitaminu D (cca 100 nmol/l) přináší i další benefity. Pomáhá bránit rozvoji demence, osteoporózy nebo srdečních chorob a dalších chronických onemocnění, která často doprovázejí diabetes druhého typu. Vědci začali podrobněji zkoumat účinky tohoto vitaminu i v souvislosti s koronavirovou pandemií. Prokázalo se, že kromě tzv. jižanských národů, které mají přes rok dostatek slunečního záření, trpí zbytek Evropy hypovitaminózou – nedostatkem vitaminu D. Ten je přitom klíčovým faktorem v boji proti virům a výrazně zvyšuje protivirovou imunitu u běžné populace i diabetiků.

Čtěte také: Cukrovka 1. a 2. typu – příznaky, diagnostika a léčba

Vitamin C

Jinak také kyselina askorbová. Je důležitý pro správnou funkci bílých krvinek a rychlé hojení ran. U diabetiků dochází při hyperglykémiích kvůli častějšímu močení ke ztrátě vitaminu C, který se z těla vylučuje právě močí. Hyperglykémie navíc dále zvyšuje jeho potřebu, protože vitamin C jako antioxidant pomáhá chránit beta buňky slinivky.

Doporučená denní dávka pro diabetiky je 200 mg u nekuřáků a 250 mg u kuřáků. Nedostatek tohoto vitaminu se projeví v podobě snížené obranyschopnosti a zdlouhavého hojení. Nejbohatším přirozeným zdrojem vitaminu C je čerstvé ovoce a zelenina, hlavně černý rybíz, citrusy, kiwi, papriky, květák, brokolice a kapusta.

Hořčík

Hořčík (magnezium) je stěžejním prvkem pro správné fungování těla i mozku. Potřebujeme ho pro každodenní činnost svalů a nervů, stavbu kostí a také pro uvolňování energie z glukózy. Hořčík je zodpovědný i za aktivaci inzulinových receptorů. Diabetici i lidé s prediabetem nebo inzulinovou rezistencí často trpí jeho nedostatkem. Hladina hořčíku u diabetiků souvisí s délkou trvání nemoci a kvalitou kompenzace – čím déle pacient cukrovkou trpí a čím hůře je kompenzovaná, tím nižší je hladina hořčíku v těle. Za optimální je považována denní dávka ve výši 300 až 400 mg.

Čtěte také: Kontinuální monitorace glykémie usnadňuje život diabetikům

Ginkgo na paměť a kolagen na klouby

Jak je to s cukrovkou a populárními typy nebo značkami potravinových doplňků? Lékaři diabetikům obecně doporučují přípravky přípravky bez přidaných cukrů (včetně laktózy) a také upozorňují na to, že jejich efekt bývá často přeceňován. Většina obsažených účinných látek se totiž v těle vyskytuje přirozeně, včetně například kolagenu nebo omega 3 mastných kyselin. Ty mají prokazatelný pozitivní vliv na cévy, hodnotu cholesterolu, činnost mozku a udržují srdce v kondici. Na glykémie ale jednoznačný vliv nemají. Svým kloubům také prospějete spíše pravidelným pohybem a snížením váhy než drahými přípravky, jejichž účinek nebývá vždy prokázán. Nezapomínejte také užívání jakýchkoli doplňků stravy konzultovat s lékařem kvůli možným interakcím s léky.

Čtěte také: Diabetici, chraňte svůj zrak! Jaká rizika hrozí při cukrovce?

Doplňky jen jako pomocníci

Pokud nedržíte speciální dietu (například vegetariánskou nebo veganskou) a dodržujete zdravou životosprávu s pestrou stravou, neměly by vám žádné potřebné látky chybět. Obecně platí, že jakékoli potravinové doplňky plní pouze pomocnou funkci, nikdy nenahradí dodržování diety a zdravé životosprávy, a již vůbec ne plnohodnotnou antidiabetickou léčbu. Ti, kdo dávají přednost přírodním zdrojům, mohou využít třeba pozitivní účinky skořice a celé řady bylin.

Zdroj informací www.freestylelibre.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce