Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nachlazené dítě: jak na léčbu přírodní cestou?

( Komerční prezentace | přečteno: 941x )

Chladné počasí si vybírá daň nejen na dospělých, ale také na těch nejmenších. Dítě vám začíná kašlat a posmrkávat, projevuje se na něm únava – jak jej ochránit před nemocí? Zkuste imunitu svého dítěte povzbudit dary přírody.

erdoherbal.cz

Věřte v sílu bylinek, dokáží ulevit

Ne nadarmo se mnohé z bylinek honosí přívlastkem léčivý nebo lékařský, jedná se totiž o nejčastější zdroj přírodních léčiv. Dříve byly bylinky spojovány spíše s lidovým léčitelstvím, dnes je však najdeme i v moderní medicíně a mnozí si bez nich svoji lékárničku už neumí představit. Jaké nejčastěji užívané bylinky jsou vhodné pro děti a na které s užíváním opatrněji?

Heřmánek posílí imunitu a zlepší spánek

Matricaria chamomilla, heřmánek! Krtečkovi pomohl vyléčit myšku a pomůže i vašemu malému marodovi. Tato nenápadná bylinka, volně rostoucí na polích a lukách, dokáže velké divy. Má konejšivý účinek, zklidňuje mysl a zlepšuje kvalitu spánku. Díky tomu nejen posiluje imunitu, ale také napomáhá v boji proti chřipce a nachlazení. Dejte si však pozor – pokud kupujete čerstvé byliny, není dobré je zalévat horkou vodou, zkuste je raději vyluhovat ve studené vodě.

heřmánek

Tymián pomůže při dýchacích obtížích

Tymián obecný známe spíše z kuchyně, zdání však klame – v léčitelství se pro tuto bylinku používá spíše název mateřídouška. Tymián vás překvapí svými detoxikačními a protizánětlivými účinky, pomůže při dýchacích obtížích a bolesti v krku a udrží vaše prostředí v dutině ústí zdravé. Používá se také na zlepšení nálady.

tymián

V čisté podobě není vhodný pro malé děti do 18 měsíců, tehdy je jeho konzumace vhodnější ve zpracované podobě, například v sirupu Erdoherbal (doplněk stravy s medem a bylinkami).

Šalvěj lékařská má protizánětlivé účinky

Šalvej, salvie, salvare, samotné pojmenování této byliny pochází ze slova léčit. Není divu, pro tyto účely se používá už od starověku. Šalvěj zmírňuje kašel a pomáhá při bolesti krku a zubů. Kvůli hořké chuti není nejchutnější, proto je lepší ji kloktat. Pro děti do dvou let je příliš silná, starším však může ulevit. 

Proskurník lékařský usnadňuje odkašlávání

Častěji známý pod názvem ibišek, proskurník lékařský se jako ostatní byliny vyznačuje protizánětlivým účinkem. Usnadňuje odkašlávání a mírní dráždění sliznic, je tedy vhodným pomocníkem při celkovém nachlazení.Tepelnou úpravou se z něj ztrácí léčivé látky, nejvíce jich zachováte výluhem ve studené vodě.

Vitamíny by měly být součástí stravy

Některé vitamíny získáme z bylinek, je však třeba pamatovat na ty, které při nachlazení musíme doplňovat intenzivněji.

Vitamín C pro správné fungování imunitního systému

Vitamín C hraje důležitou roli při únavě a vyčerpání. Podporuje normální fungování imunitního systému při větší zátěži. A kde ho najdete? Skvělým zdrojem je ovoce a zelenina, u kterých nehrozí předávkování – velké množství vitamínu C najdete například v paprice, šípku nebo rakytníku. Pokud dáváte přednost tabletám, buďte opatrní, dávkování u dětí se rok od roku liší. 

vitamín C

Vitamín B3 pro podporu energetického metabolismu

Podobně jako vitamín C, vitamín B3 (neboli niacin) snižuje únavu a napomáhá fungování energetického metabolismu. Příznivě ovlivňuje také stav sliznic, které bývají během nachlazení často oteklé.

Med je elixírem mládí (a zdraví)

Tyto vitamíny obsahuje například med, který se v boji proti nachlazení používá už od nepaměti. Nejenže má zklidňující účinky a pomáhá proti dýchacím onemocněním a horečce, jeho sladkou chuť navíc ocení nejeden malý marod. Dbejte však, aby byl opravdu kvalitní a jeho složení čisté, bez dalších cukrů a éček. Dětem med jako zdravou pochoutku můžete podávat už od dosažení prvního roku, avšak postupně – do čaje, ve formě medového másla nebo v rámci jiných přípravků určených pro děti.

med

Dary přírody jsou skvělými pomocníky při nachlazení, pokud však nachlazení přetrvává, zajděte s dítětem raději k lékaři. Zapomínat byste neměli ani na odpočinek, a to jak během doby nachlazení, tak rekonvalescence.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské nemoci
Partner rubriky Dětské nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Jak správně léčit nachlazení u dětí

Podobnou situaci už zažil asi každý rodič. Dítě se vrátí ze školy či školky, je trochu malátné a stěžuje si na únavu nebo bolest hlavy. Potom si zaleze do postýlky a častokrát jej přemůže spánek. Když pak rodiče sáhnou dítěti na čelo, je jim vše jasnější. Zvýšená teplota nebo dokonce horečka bývá projevem virového onemocnění - nachlazení či chřipky.

Onemocnění ledvin u dětí nemusí provázet žádné typické příznaky

Nechutenství, bolesti hlavy, zpoždění v růstu nebo třeba zhoršení prospěchu, i tak mohou vypadat příznaky onemocnění ledvin u dětí. Na problémy s ledvinami tak nemusí upozornit typické potíže jako časté močení, slabý nebo přerušovaný proud moči, změna barvy moči či pomočování u starších dětí. I proto by rodiče měli mít alespoň základní povědomí o tom, že onemocnění ledvin se mohou vyskytnout i u jejich dítěte.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce