Stačí málo – zmrzlina od egyptského prodavače, koktejl v thajském baru nebo jen nepropečený steak při grilování, a průjem je na světě. V létě jsou lidé průjmovým onemocněním vystaveni nejvíce – teplo nahrává množení bakterií jak ve vodě, tak v potravinách. Lidé cestují do exotických zemí s nižšími hygienickými standardy, mění svůj zaběhlý režim a stravovací návyky.
Nadýmání | |||||||
Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie. V žaludku se hromadí vzduch většinou proto, že je nasáván (spíše než polykán) při jídle nebo při neurotickém tiku (aerofagie). Jiným zdrojem plynu v žaludku mohou být nápoje sycené CO2, případně plyn vzniká chemickou reakcí HCl s jinými látkami (bikarbonáty). Více informací. Při nadýmání můžete využít léků, které ovolňují odchod plynů:
Nebo střevní plyny na sebe váží a zamezují tak jejich tvorbě léky:
|