Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nebezpečné potřeby pro domácnost

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 8358x )

Ministerstvo zdravotnictví stanoví jako nebezpečné tyto výrobky:

obracečkaObracečka NYLON KITCHEN WARE COLLECTION
Popis: Jedná se o černou nylonovou širokou obracečku s rukojetí v kombinaci kovu a plastu. Obracečka je připevněna na kartonu s nápisy: NYLON KITCHEN WARE COLLECTION, MADE IN CHINA a návodem a popisem výrobku v angličtině. Na zadní straně je nalepená papírová etiketa s kódem výrobku (ITEM NO), čarovým (EAN) kódem a uvedením země původu.

Odůvodnění:  Laboratorními rozbory byla ve výluhu zjištěna přítomnost primárních aromatických aminů. Výrobek pro tento obsah primárních aromatických aminů nesplňuje požadavky závazných předpisů, a to článku 10 nařízení Komise (EU) č. 10/2011, o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, ve spojení s odstavcem 2 přílohy II.  Bylo zjištěno, že se jedná o látku: 4,4´-diaminodifenylmethan (CAS No. 101-77-9) (s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus zejm. na játra a štítnou žlázu) v množství 0,34 a 0,18 mg/kg. Dále byla zjištěna přítomnost anilinu (CAS No. 62-53-3) v množství 0,036 a 0,016 mg/kg, rovněž karcinogenní látky s možnými účinky zejm. na močový měchýř. Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci.

Melaminová miska „misa“ NO:3004miska

Popis: Bílá melaminová miska na vnější straně s natištěným zlatomodrým ornamentem. Na dně je vylisován text: MELAMINE WARE, NO: 3004 a označení země původu (MADE IN CHINA). Přes tento text je nalepena etiketa s kódem ITEM NO: AH18286, označením výrobce, názvem výrobku a označením země původu („MISA, Výrobeno V Čině“), čarový (EAN) kód 6927833182861 a další kód (8X576).

Odůvodnění: Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů, a to článku 3 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, podle kterého výrobek musí být vyroben tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek neuvolňoval své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí. Laboratorními testy byla prokázána skutečnost, že výrobek za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd v množství 329,4 mg/kg simulantu. Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

mlýnekMlýnek na odšťavňování zn. Orion

Popis: Ruční mechanický mlýnek na zpracování měkkého ovoce a zeleniny s upevňovacím závitem z litiny s pocínovaným povrchem. Klika mlýnku je vybavena dřevěným madlem. Mlýnek je zabalen v kartonu s vyobrazením mlýnku a odšťavňovaného ovoce. Na kartonu je uveden název výrobku a návod k použití v českém a slovenském jazyce, adresa dodavatele pro Slovensko, logo firmy Orion, kód výrobku (131405), čarový kód, piktogram Zeleného bodu a výrobku určeného pro potraviny (symbol pohárku s vidličkou).

Odůvodnění:  Výrobek nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004, podle kterého materiály a předměty, určené pro styk s potravinami musí být vyrobeny tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí. Laboratorními testy bylo zjištěno, že při odšťavňování dochází k narušení povrchu mlýnku, přičemž v misce se získanou šťávou byly nalezeny drobné kousky kovu uvolněného při použití výrobku.  Uvolněné kovové částečky mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Velmi nebezpečné kousátko

Dětské vibrační kousátko ve tvaru včelky by mělo dětem ulevit, když se jim prořezávají zoubky. Ve chvíli, kdy se "zakousnou" do jeho tykadel, mělo by se jim dostat úlevné masáže. Bohužel se ukázalo, že intenzita vibrací je taková, že by mohla dítěti vážně poškodit zdraví.

Afrodisiakum Magic Power Coffee nečekaně snižuje tlak

Původně to mělo být zaručeně účinné přírodní afrodisiakum, ale odborníci prokázali, že to může být zabiják. Ve spojení s některými léky může totiž nečekaně a velmi zásadně snížit krevní tlak.

Z takových misek děti nekrmte!

Krmit děti z podobných misek je nebezpečné - uvolňuje se z nich velmi nebezpečný formaldehyd! Maminky by je měly rozhodně odstranit z dosahu dětí, protože vzhledem k barvám a tvarům je svádějí i k okusování!

Tenhle bryndák ohrožuje vaše dítě

Jestli jste pro své miminko koupili tenhle bryndák, tak ho vraťte do obchodu nebo vyhoďte. Kousátko, které je jeho součástí, uvolňuje do těla dítěte škodlivé ftaláty, které ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce