Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Není žloutenka jako žloutenka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9071x )

Infekční žloutenka je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Celkem existuje 5 hlavních typů viru žloutenky, které se označují písmeny A, B, C, D a E. Liší se způsobem přenosu viru, průběhem onemocnění i jeho možnými následky. Ochrana proti žloutenkám se různí. Očkování, jenž poskytuje dětem i dospělým účinnou ochranu, nabízí dnešní medicína pouze proti žloutence typu A a B, a to jak proti každému typu zvlášť, tak i prostřednictvím jedné kombinované vakcíny. Proti žloutence typu C v současné době očkování neexistuje.

shutterstock.com

Žloutenka typu A

Počet pacientů se žloutenkou typu A v posledních letech v ČR neustále roste. Je známá především kvůli častým regionálním výskytům, při kterých se mnohdy nemoc šíří naskrz populací, aniž by byl znám zdroj nákazy. Po virové žloutence typu C je u nás v současné době nejrozšířenějším typem žloutenky. Za rok 2015 jí onemocnělo celkem 723 lidí, přičemž toto číslo eviduje pouze případy nahlášené u Státního zdravotního úřadu (SZÚ). V roce 2014 se žloutenkou typu A nakazilo 673 osob, což byl nárůst případů tohoto onemocnění o 93 % oproti roku 2013.

Virus žloutenky A se vylučuje stolicí, je vysoce infekční a odolný. Při pokojové teplotě dokáže přežít několik týdnů, zmrazený dokonce až několik let. Nejčastěji se přenáší nepřímou cestou, např. pozřením kontaminovaného jídla či nápoje. V takových případech před nemocí nepomůže pečlivá hygiena, ale jedině očkování. To je velice účinné a poskytuje dlouhodobou až celoživotní ochranu. Pouze ve zvláštních případech, kdy dojde například ke kontaktu s infikovanou osobou, je možné zahájit očkování až po pravděpodobném kontaktu s virem. Toto očkování by se mělo zahájit co možná nejdříve. Některé země mají ve svých doporučeních očkovat maximálně do 14 dnů od expozice.

Čtěte také: Žloutenky prudce přibývá. O prázdninách hrozí víc než jindy.

Žloutenka typu B


Nejčastěji se tímto typem žloutenky lidé nakazí při nechráněném sexuálním styku. Přenáší se však všemi tělními tekutinami – krví, slinami, spermatem či vaginálním sekretem. Virus žloutenky typu B může přežívat například i na zubním kartáčku, ručníku či holicím strojku, proto by si lidé měli dávat pozor na sdílení osobních hygienických potřeb. Také zákroky jako manikúra, pedikúra či tetování představují riziko. K přenosu viru totiž stačí, dostane-li se mikroskopické množství infikované krve nepatrnou oděrkou do krevního oběhu nechráněné osoby, což se také může stát při úrazu či nehodě.

Proti tomuto typu žloutenky se u nás od roku 2001 očkuje povinně a také díky tomu se v posledních letech její výskyt v ČR snižuje. Loni žloutenkou typu B onemocnělo 90 lidí, ještě v letech 2005 – 2008 byl počet hlášených případů podle dat SZÚ více než trojnásobný.

Čtěte také: Žloutenka se může schovat pod prstýnkem

Žloutenka typu C


Předpokládá se však, že se u nás pohybuje až 50 tisíc „přenašečů“ žloutenky typu B, u nichž se sice onemocnění nijak neprojevilo, ale mohou ho šířit dál.Navíc se v některých případech může u chronických přenašečů žloutenka typu B vyvinout v cirhózu či rakovinu jater.

Virus žloutenky typu C vědci objevili relativně nedávno, až koncem osmdesátých let 20. století, kdy se začaly množit případy žloutenek u pacientů po krevní transfuzi. Nemoc se přenáší převážně nakaženou krví. Nejvíce ohroženi jsou v současnosti uživatelé nitrožilních drog, nebezpečí může představovat také tetování či piercing.

Čtěte také: Jana (40): po žloutence mám zřejmě i rakovinu jater

Přestože se oba typy žloutenky B i C přenáší v podstatě stejnou cestou, očkování existuje jen proti „béčku“. Výskyt žloutenky typu C je tak přirozeně vyšší. 

Další typy žloutenek


Virus žloutenky typu D je tzv. neúplným virem, to znamená, že sám o sobě nemůže člověka nakazit. K jeho přenosu je totiž potřebná současná přítomnost viru žloutenky typu B. Podobně jako tento typ žloutenky se i „déčko“ přenáší krví.

Naproti tomu žloutenka E se přenáší potravinami nebo vodou. Je nebezpečná především pro těhotné ženy, u nichž může způsobit závažné jaterní onemocnění a vést dokonce až k úmrtí.

V současné době jsou známy také viry žloutenky F a G, jejichž chování a vliv na zdraví se teprve zkoumá.

tabulka žloutenky

Žloutenka ve světě

Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) se v současnosti s infekcí žloutenky typu B a C celosvětově potýká 400 milionů lidí. Žloutenkou typu A onemocní 1,4 milionů osob ročně. Denně podlehne nějaké z forem virové žloutenky 4 000 lidí. Co se týče dalších typů žloutenky, typem D je nakaženo více než 10 milionů lidí na celém světě a 20 milionů lidí se každoročně infikuje typem E. 

Žloutenka a cestování

Často se říká, že žloutenka typu A ohrožuje především cestovatele v exotických zemích. Její virus se však vyskytuje i v Evropě a až 70 % Čechů se nakazí přímo u nás.Riziko nákazy se zvyšuje v situacích s omezeným dodržováním hygienických standardů či kontroly kvality potravin a pitné vody.

Přenos žloutenek typu B a C je zase možný např. při adrenalinových sportech, aktivní turistice nebo horolezectví, které jsou spojeny s vyšším výskytem úrazů.

Očkování kombinovanou vakcínou proti žloutence typu A a B platí za tzv. cestovatelský základ a poskytuje dlouhodobou ochranu proti oběma typům nemoci.

Očkování je vhodnou prevencí nejen pro děti

Osoby starší 25 let u nás nejsou na základě očkovacího kalendáře proočkovány proti žádnému typu žloutenek. V rámci tzv. očkování na vlastní žádost si mohou zájemci zvolit mezi kombinovanou nebo jednosložkovou vakcínou proti žloutence typu A a B, na které přispívá většina zdravotních pojišťoven.

Očkování proti žloutenkám má ve světě dlouhou tradici. Jeho počátek sahá již do roku 1981 a v některých zemích patří do povinného očkovacího kalendáře. U nás se začalo očkovat proti žloutence typu A v 90. letech a proti typu B se očkují rizikové skupiny populace od poloviny 80. let. Očkování proti „béčku“ pak bylo v roce 2001 zařazeno mezi povinná dětská očkování a očkuje se v rámci tzv. hexavakcíny.

Pro děti ve věku 1 až 15 let, které byly očkovány již proti žloutence typu B, je na českém trhu dostupná vakcína Havrix 720 Junior Monodose, která je chrání proti žloutence typu A. Pro starší děti a dospělé je pak určena vakcína Havrix 1440. Ochrana nastupuje asi 2 až 3 týdny od první dávky. Po aplikaci druhé dávky (ideálně v rozpětí od 6 do 12 měsíců po první dávce) vakcíny Havrix se předpokládá, že ochrana proti infekci bude zajištěna po dobu 30 až 40 let.

Proti hepatitidám typu A i B se lze očkovat kombinovanou vakcínou Twinrix, která dlouhodobě chrání proti oběma typům nemoci zároveň. Očkování je třídávkové a ochrana nastupuje v průběhu 2 až 4 týdnů po aplikaci vakcíny.

Vakcína proti žloutence typu C


Nechat se chránit očkováním proti tomuto typu žloutenky zatím není možné. Již od objevení viru žloutenky typu C však započaly snahy o vyvinutí vakcíny, která by pomohla předcházet nákaze touto infekcí. Od té doby byla realizována řada výzkumů, které testovaly mnoho potenciálních vakcín zatím pouze na zvířatech.

Zdroj: www.zloutenky.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce