Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Neradi se loučíte se svými vlasy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4514x )

Padání vlasů je běžný fyziologický proces, denně člověku vypadne v rozmezí 60 – 100 vlasů, záleží na hustotě a kvalitě porostu. Pokud je jich ale mnohem více a trvá to delší dobu, jedná se o nadměrné vypadávání vlasů. To může mít hned několik příčin.

Mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů u žen patří:

  • Nízká hladina železa: Nedostatek železa a anémie může způsobit vypadávání vlasů.Pro zjištění, zda se skutečně jedná o tento problém, je potřeba udělat krevní testy a až poté můžete sáhnout po nějakém suplementu (doplňku stravy). Konzultace s lékařem je však nutná, protože i příliš mnoho železa organizmu škodí. Stačí jíst potraviny bohaté na železo, jako například hovězí, vepřové, ryby, listová zelenina, obohacené cereálie, fazole a výhodou je doplnit i potraviny bohaté na vitamín C. Lékař může také doporučit užívat železo jako doplněk ve výživových tabletách.
  • Diety a strava: Kvalita výživy se projeví i na kvalitě vlasů. Např. pokud ze své stravy eliminujeme bílkoviny, povede to ke zpomalení růstu vlasů a zhoršení jejich vzhledu. Důležitý je každodenní přísun vitaminů a minerálů (vitaminy skupiny B, zinek, železo, křemík), které je vhodné dodat organismu ve formě multivitaminových preparátů. Důležité jsou i aminokyseliny, na které jsou bohaté především ořechy a slunečnicová nebo lněná semínka, ale i tučnější mořské ryby.

  • Problémy se štítnou žlázou:

    Ať už se jedná o sníženou či zvýšenou funkci štítné žlázy, v obou případech má tato porucha za následek padání vlasů, při zvýšené funkci jsou navíc vlasy jemnější a slábnou. Pokud se po vyšetření onemocnění potvrdí, bude následovat léčka, která by měla padání vlasů zastavit.

  • Nízká hladina estrogenu: Mnoho žen zaznamenává problémy s padáním vlasů v období menopauzy a po ní, kdy hladina tohoto hormonu výrazně klesá. Je mnoho doplňků stravy, které období menopauzy pomáhají lépe zvládnout, ale i v tomto případě je vhodná návštěva lékaře. Pomůže také změna životního stylu a jídelníčku.
  • Hormonální změny v těhotenství: 

    Těhotenství je jedním z příkladů fyzického stresu organismu, při němž dochází k plešatění. Na vině jsou samozřejmě i rozkolísané hladiny hormonů. Ztráta vlasů se projevuje spíše po porodu než během těhotenství. Nemusíte se ale bát, stav vlasů se během pár měsíců po porodu zlepší. Současně vydatná a zdravá strava urychlí proces regenerace.

  • Stres: Tento jev vysvětluje mnohé náhlé ztráty vlasů. Vypadávání vlasů se objevuje zhruba dva až tři měsíce po překonání silného stresu, a to i následkem operace, nemoci atd. Rovněž sem můžeme počítat i „stres“ organizmu po porodu.
  • Užívání léků: Vedlejším účinkem mnohých léků může být vypadávání vlasů. Pokud se tak děje, konzultujte jejich užívání u svého lékaře, příp. požádejte o alternativu.
  • Předávkování vitaminem A nebo selenem: Nedostatek vitaminu A nebo selenu může způsobit vypadávání vlasů rovněž i jejich nadbytek způsobené předávkováním. Buďte proto opatrní při užívaní multivitamínových preparátů. Vitamin A i selen jsou ve větším množství toxické.

Zajímavost: kouření a padání vlasů

Několik studií prokázalo souvislost mezi kouřením a padáním vlasů u mužů, kdy kouření zvyšuje pravděpodobnost plešatění. Žádná podobná studie prokazující tuto souvislost u žen však zatím neexistuje. Bez ohledu na tento fakt je důležité si uvědomit, že kouření je škodlivé z mnoha důvodů bez ohledu na to, zda vypadávání vlasů patří mezi ně. Jak postupovat při padání vlasů? Nejlepším řešením je vyhledat odborného lékaře a požádat o vyšetření. Z krevních testů se zjišťuje hladina želena, zinku, funkce štítné žlázy a hladina hormonů estrogenu. Pokud se příčina nezjistí, pak je další možností genetická predispozice, špatná péče či životospráva.

Co pro své vlasy udělat?

Nezbytná je změna životního stylu a jídelníčku, který by měl obsahovat hlavně konzumaci ryb, rýže, luštěnin, zeleniny a ovoce. Denně přidejte do jídelního „programu“ semínka: lněná, sezam, dýňová semínka, slunečnici a vlašské ořechy, protože jsou obsahem různých minerálních látek, stopových prvků a nenasycených mastných kyselin. Předtím než se rozhodnete pro lék, vyzkoušejte některý z volně dostupných přípravků ve formě doplňku stravy. Pro externí aplikaci doporučujeme výrobky s obsahem látky Aminexil, který zabraňuje tvrdnutí kolagenu a vápníkových solí kolem vlasového váčku. Prodlužuje fázi růstu vlasů a zvyšuje hustotu vlasů. Derivát Omega 6 stimuluje aktivitu vlasového folikulu. Vitamíny B3, B5 a B6 poskytují vlasové pokožce potřebnou výživu.

Zde naleznete nabídků Lékárna.cz proti padání vlasů.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce