Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nová naděje pro prevenci přenosu nemoci AIDS?

( | přečteno: 11240x )

Vypadá to, že přenosu HIV by mohl zabránit speciální vaginální gel.

shutterstock.com

Vědci, zabývající se studiem opic, objevili nový druh vaginálního gelu, který by mohl zamezit přenášení viru AIDS. Glycerol monolaurate (GML), obsažený ve vaginálním gelu, chrání před přenosem HIV. Složka GML byla již schválena americkou vládní agenturou pro správu léků a potravin FDA („Food and Drug Administration“). GML se využívá již delší dobu v kosmetice i medicíně. Výzkumní pracovníci zjistili,že GML může blokovat vir HIV. Antimikrobiální činitel, který je v tomto gelu obsažen, působí na imunitní odpovědi organismu a porušuje řetězec událostí, které způsobují roznášení viru HIV uvnitř lidského těla.

Na vině je šimpanz z Kamerunu

Existují dva typy virů lidského immunodeficitu – HIV1 a HIV2. Ten první se pravděpodobně mezi lidi dostal ze šimpanze. Stalo se tak v Kamerunu v důsledku konzumace šimpanzího masa. Ten druhý se obtížněji přenáší a trvá déle než se projeví nemoc AIDS (syndrom získaného selhání imunity). Patně se přenesl na člověka z opice a na přelomu 19. a 20. století virus HIV překročil v Africe mezidruhovou bariéru.

Zpátky „ke zdroji“

Vědci z předních amerických univerzit se shodují na tom, že v případě GML se jedná o velice povzbuzující výsledky. Poukazují na nové možnosti prevence sexuálně přenosných chorob, zejména nemoci AIDS. Základní myšlenkou je zablokovat přístup, systematické rozšiřování a expanzi HIV v těle. Je prokázáno, že složka GML popsané vlastnosti vykazuje. Experiment probíhal pod vedením profesora mikrobiologie Schlieverta a jeho kolegy Haase z Minesotské univerzity následujícím způsobem: vědci měli k dispozici 9 opic makaků. Pěti makakům byl podáván gel obsahující GML, poté jim bylo vaginálně aplikováno 200 nakažlivých dávek smrtelného viru SIV (jedná se o opičí verzi viru HIV). Ostaní zvířata dostávala gel bez GML a poté jim byl též vaginálně aplikován vir SIV. Čtyři opice, kterým nebyl podáván GML, byly okamžitě infikovány virem a dostaly AIDS. Opice, kterým byl podáván GML, neprokazovaly v krátkodobém horizontu žádné známky nákazy. Jedna z těchto pěti opic ovšem jevila známky nákazy o několik měsíců později. Vědci tvrdí, že účinnost léku by se zvýšila tím, že by GML byl zkombinován s více druhy anti-HIV činitelů. Příkladem může být například kombinace GML s dalším vaginálním mikrobicidem, jako je PRO 2000.

Kde se GML nachází?
GML je možné nalézt v mateřském mléce, je používán ve značném množství kosmetických výrobků a je též obsažen v rozličných lécích, které jsou podávány orálně nebo v podobě krému. Nedávné studie provedené profesorem Schlievertem prokázaly, že GML usmrcuje mnoho různých druhů baktérií včetně kvasinkové infekce a další sexuálně přenosné nemoci. Díky své schopnosti potlačení množení bakterií, včetně baktérie vyvolávající TSS (syndrom toxického šoku), se v poslední době zvažuje využití GML jako aditiva hygienických tampónů.

S přihlédnutím k budoucímu využití gelu i pro lidskou populaci byla složka GML smíchána s tzv. zahřívací tekutinou KY, která je volně dostupná v lékárnách jako lubrikační gel. Smícháním těchto dvou složek vznikl nový léčivý prostředek, který ovšem ještě nebyl otestován pro dlouhodobé využívání člověkem. Je třeba provést ještě spoustu testů na opicích než bude možné GML otestovat i na člověku. V každém případě se jedná o otevření zajímavé cesty k potlačení tak závažného onemocnění, které má tisíce bezejmenných obětí. Mezi ty význačné, o které se zajímají média, patřil například Freddy Mercury, zpěvák skupiny Queen.

Haase, Schlievert a tým sdělili výsledky jejich testů 4. března v on-line edici časopisu Nature.
Zdroj:http://www.webmd.com/hiv-aids/news/20090304/new-vaginal-gel-stops-aids-virus

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gonorrhoea - kapavka

Kapavka patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající legislativním opatřením. Je to akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí.

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce