Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Novoroční předsevzetí

( Komerční prezentace | přečteno: 18289x )

Od prvního ledna začnu cvičit, hubnout, starat se o své zdraví. Kolik z podobných předsevzetí přežije alespoň do února?

shutterstock.com

Historie očkování a GSK jako jednička na poli vakcín

Již po stovky let je známo, že lidé, kteří přežili nakažlivé onemocnění, jen velice zřídka onemocněli stejnou chorobou podruhé. Osoby, které pečovaly o nakažené morem, samy přežívaly. K prvním nesmělým pokusům o očkování docházelo ve staré Číně. V 18. století si anglický venkovský lékař Edward Jenner všiml, že dojičky, které prodělaly kravské neštovice, nikdy neonemocněly těmi pravými. V roce 1796 provedl velmi odvážný pokus: dvanáctiletého chlapce nakazil kravskými neštovicemi. Chlapec se uzdravil. Po vyléčení jej Jenner nechal nakazit virem pravých neštovic. Stal se „zázrak“ - chlapec neonemocněl!

I když byl tento postup v rozporu s dnešními klinickými studiemi, jeho význam pro další osud vakcín je nedozírný. Jennerův postup byl tehdy pojmenován vakcinace. Název pochází z latinského vacca, což je latinsky kráva. O zavedení variolizace (podle latinského variola, pravé neštovice) v západní Evropě se postarala manželka britského vyslance v Turecku lady Mary Wortley Montgauová. Vycházela ze svých zkušeností s očkováním v Istanbulu. Výhody očkování nejprve pocítili vězni. Kromě toho, že dostali očkování, byla jim navíc udělena milost.

Vakcinace od té doby zaznamenala obrovský úspěch: díky celoplošnému očkování prakticky vymizely pravé neštovice. Díky očkování proti dětské obrně se u nás od roku 1960 tato nemoc již nevyskytla. To se samozřejmě týká i dalších chorob, na které se před zavedením očkování běžně umíralo. Očkování proti „běžným“ infekčním nemocem je v současnosti už považováno za standardní. Výzkum a vývoj se však nedá zastavit a to, co bylo dříve považováno za science fiction, se dnes pomalu a jistě stává realitou. Vakcíny představují jednu z nejvýznamnějších a nejprogresivnějších metod léčby a prevence závažných onemocnění.

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce