Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ochrana očí před modrým světlem - nedioptrické brýle

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 487x )

Online vyučování, home office, videokonference... Čím dál více sfér našeho života se přesouvá do online světa a většina z nás včetně dětí před digitálními obrazovkami tráví ještě více času než dříve. Věděli jste, že modré světlo z displejů může ovlivnit váš zrak, soustředění ale i spánek? Jak jeho dopady zmírnit radí Jakub Odcházel, vedoucí optiky VašeČočky.

Dobrá rada
shutterstock.com

Co je modré světlo?

Modré světelné spektrum je obsaženo i ve slunečním světle a dává našemu tělu signál, že je den a že máme být bdělí. Neméně důležitý je ale pro náš organismus jeho postupný úbytek, který na konci dne tělu připomene, že je čas připravit se k odpočinku. Modré světlo totiž blokuje produkci melatoninu, hormonu, který způsobuje nutkání spát a který pozitivně ovlivňuje kvalitu spánku. Vystavujeme-li se modrému světlu ve večerních hodinách, může narušit náš spánkový rytmus. To vede krátkodobě k úbytku energie a spokojenosti, v delším horizontu i k vážnějším potížím jako jsou deprese, oslabení imunitního systému nebo zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob. Kromě toho může dlouhodobé působení modrého světla poškodit sítnici.

Jak nám modré světlo škodí?

  • Digitální únava očí: Modré světlo z obrazovek může vést k digitální oční únavě a suchým očím. Symptomy jsou pálení a podráždění očí a obtížné zaostření.
  • Problémy se spánkem: Studie zjistily, že vystavení modrému světlu může zkrátit celkovou dobu spánku, výrazně potlačit produkci melatoninu a snížit kvalitu spánku častějším probouzením se v noci.
  • Poškození sítnice: Dlouhodobé vystavení modrému světlu může vést k poškození sítnicových buněk a následným vizuálním problémům, jako je makulární degenerace související také s věkem.

Jak se chránit?

  • Zkraťte celkový čas strávený u obrazovek, dělejte krátké přestávky během dne a dopřejte si digitální detox alespoň 90 minut před spánkem.
  • Nainstalujte si aplikace, které ve vašem mobilu nebo počítači začnou po západu slunce postupně redukovat modrou složku světla. Některá zařízení mají tuto funkci přímo zabudovanou v softwaru, takže nemusíte nic instalovat, stačí jen zapnout.
  • Počítačové brýle. Počítačové brýle mají speciální filtr, který omezí vstup modrých paprsků do oka. Poskytují ochranu očí před škodlivým modrým světlem digitálních zařízení. Pomáhají redukovat únavu a pálení očí, snižují jas pro pohodlnější vidění a zlepšují kontrast pro přirozenější barvy. Počítačové čočky je možné zasadit do jakéhokoliv rámečku. I dioptrické brýle lze vylepšit povrchovou úpravou Blue Cut, která nejen že chrání před modrým světlem, ale obsahuje i antireflexní, hydrofobní a tvrdící vrstvu.

Počítačové brýle jsou elegantním způsobem, jak chránit zrak a zlepšit spánek. Hodí se navíc i jako dárek, protože není třeba mít předpis ani hodnoty dioptrií a jsou cenově dostupné.

Zdroj: VašeČočky.cz 

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce