Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Odborníci varují před nekvalitně provedenými plastikami

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2493x )

Případů, kdy se sen o kráse proměnil v noční můru, přibývá. Špatně provedená plastická operace může skončit u soudu nebo dokonce u psychiatra. Pacienti by se měli předem podrobně informovat o daném zákroku, klinice a praxi chirurga, který bude operaci provádět, radí odborníci.

shutterstock.com
Dříve byly plastické operace výsadou celebrit. Zvětšení prsou či rtů bylo považováno za módní výstřelky hvězd showbyznysu. V posledních letech se ale tento trend zásadně změnil a plastické operace podstupuje stále vyšší procento žen i mužů. Se zvyšující se poptávkou samozřejmě stoupla i nabídka a během krátké doby vznikla celá řada nových pracovišť estetické chirurgie, která však často nedosahují potřebné odborné úrovně.

Čeští chirurgové jsou pro svou vysokou kvalifikaci a profesionalitu respektováni po celém světě, ale objevuje se stále více nezkušených operatérů, kteří plastické zákroky nabízejí za účelem snadného výdělku. Estetické zákroky tak někdy místo odborných plastických chirurgů provádějí jiní specialisté, kteří nemají dostatečnou praxi. Na ty by si pacienti určitě měli dát pozor. Špatně provedený rutinní zákrok se může proměnit v několikaměsíční utrpení.

„S reoperacemi nepodařených zákroků se setkávám poměrně často i na našem pracovišti. U některých typů operací je to až kolem 12 % zákroků, které na naší klinice provádím. Problémy těchto nepodařených zákroků jsou obvykle estetického charakteru, ale někdy se jedná o vážnější zdravotní potíže, které by mohly ovlivnit i zdravotní stav pacienta. Smutné je, že někteří lékaři či lékařská pracoviště již dále odmítají tyto problémy uznat a řešit.“ uvádí MUDr. Dušan Záruba, primář oddělení plastické chirurgie v Ústavu estetické medicíny.

Čtěte také: Záruky na prsní implantáty? Neprávem opomíjené téma

Medicínská etika na prvním místě

plastická operacePokud člověk není spokojený se svým zevnějškem, plastická operace mu může pomoci po psychické stránce, zvýší si sebevědomí a vylepší tak kvalitu vlastního života. Někdy se ale může vášeň ve vlastní kráse a touha po dokonalém zevnějšku proměnit v poruchu vnímání vlastního těla tzv. dismorfobii nebo dokonce závislost na plastických operacích.

„Příčinou nepodařených plastických operací ale nebývá jen nesprávně provedený zákrok, ale často je pacientkám nabízen zákrok, který pro řešení jejich problému není vhodný. Je to buď z nedostatku zkušeností a možností daného pracoviště, nebo s vidinou ekonomického zisku. Dobrý a zkušený lékař by měl umět pacientku odmítnout, má-li přehnané představy či nároky, nebo jí nabídnout jiné řešení i za cenu doporučení na jiné pracoviště.“ dodává MUDr. Dušan Záruba.

Některé nepodařené zákroky se včasným reoperováním dají napravit. Ale jak se můžeme přesvědčit i u celebrit, jako je například Priscilla Presley, Mickey Rourke nebo Donatella Versace, někdy ani peníze nestačí a nepovedené plastiky mohou zanechat trvalé následky.

Čtěte také: Anestezie – není se čeho bát

Jaké problémy mohou nastat?

Pokud není operace provedena odborníkem, komplikace můžou nastat při všech typech zákroků, ať už jde o víčka, nos, prsa, facelift nebo liposukci.

Jedním z nejrizikovějších zákroků je plastika nosu. Jedná se o viditelnou část těla, kterou neschováte. Zkušený chirurg musí dokázat dopředu odhadnout, jak se místo po zákroku v průběhu hojení bude měnit a vyvíjet, a jak bude vypadat výsledný efekt. Neprofesionálně odvedený zákrok může změnit výraz celého obličeje. S tím se pak pacienti špatně psychicky vyrovnávají a můžou skončit i na antidepresivech. Druhou problematickou oblastí často bývá augmentace prsou. Pokud operaci neprovádí zkušený chirurg, může dojít ke špatně zvolené velikosti implantátů či závažným infekčním komplikacím.

Čtěte také: Před plastikou prsou pozor na těchto pět věcí

Na koho se obrátit o pomoc

Je-li pacient s výsledkem operace nespokojený a domnívá se, že ji lékař provedl nesprávně, může se obrátit na Českou lékařskou komoru a podat stížnost na neodborné či neetické jednání lékaře. Poškozený pacient má nárok na odškodnění za bolest i vynaložené náklady. Pokud je s rozhodnutím České lékařské komory nespokojen, může se obrátit i na soud.

Odborníci se shodují, že nejdůležitější je, zvolit si zkušeného chirurga, vše s ním předem důkladně zkonzultovat a dát na jeho rady. Neprofesionální estetické kliniky většinou nebývají ani cenově výhodnější. I kdyby ano, klienti utratí za nápravu nepodařených operací mnohem více, než kolik chtěli ušetřit. Důsledky špatného rozhodnutí si pacient může nést celý život.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce