Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Odchlípení, čili amoce sítnice

(MUDr. Pavel Jurák | přečteno: 39259x )

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

shutterstock.com

Jak se odchlípení sítnice léčí?

O ošetření trhlin laserovou fotokoagulací již bylo pojednáno výše. Pro pacienta je tento zákrok velmi výhodný vzhledem k minimální zátěži. Pokud není takový zásah dostatečný, nebo již došlo ke vzniku vlastního odchlípení, je nevyhnutelná operace. Většinou se provádí v celkovém znecitlivění, i když v některých případech ji lze provést i v pouhém místním umrtvení. Cílem je uzavření, zajizvení a přihojení trhliny nebo trhlin a znovupřiložení sítnice ke stěně oka. Používá se různých operačních postupů, mnohdy velmi náročných na erudici operatéra i materiální vybavení. Výsledek, co se kvality vidění týče, závisí na mnoha faktorech, a případ od případu bývá různý, významné procento má však prognózu relativně příznivou.

Prevence:

Názory na prevenci amocí, hlavně ve vztahu ke krátkozrakosti, prošly v minulých letech určitým vývojem. Je faktem, že krátkozrakost, zvláště vyšší, zvyšuje riziko vzniku odchlípení sítnice (40% pacientů s amocí je krátkozrakých, zatímco v populaci je krátkozrakých pouze zhruba 10%). Tato skutečnost vedla dříve často k omezování krátkozrakých pacientů v některých činnostech, při kterých se předpokládalo zvýšené riziko přímého nebo nepřímého traumatu oka, tedy zvláště při sportu. V posledních letech došlo k výraznému přehodnocení těchto názorů a krátkozrakcí /děti i dospělí / mohou provozovat většinu sportů bez omezení. I přitom je velmi vhodné zabránit přímému úrazu oka, takže například kontaktní úpolové sporty jako třeba box nejsou z tohoto hlediska tím nejlepším sportovním vyžitím pro silně krátkozrakého člověka. Dříve bylo také z obavy před poškozením sítnice doporučováno ženám nerodit bežným porodem, ale císařským řezem. Tento názor je dnes již zcela jednoznačně překonán a krátkozrakost žádného stupně nebrání vedení porodu přirozenou cestou.

Čtěte také: Závažná onemocnění zraku a jak jim předcházet

U pacientů, kde lékař konstatoval existenci rizikových faktorů amoce, jako například některé degenerace sítnice, prodělané odchlípení sítnice na jednom oku, zvýšený výskyt tohoto onemocnění v nejbližším příbuzenstvu atd., jsou nejlepší prevencí pravidelné kontroly a respektování konkrétních doporučení oftalmologa. A konečně pří objevení příznaků budících podezření na možnost trhliny nebo amoce sítnice, tak jak byly uvedeny výše, je v zájmu pacienta nutná bezodkladná návštěva očního lékaře.

banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce