Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Odchlípení sítnice (Amotio retinae)

(as. MUDr. Lucie Valešová | přečteno: 207593x )

Sítnice je světločivná vrstva, která vystýlá vnitřní stěnu oční koule. Má deset vrstev, ale nám postačí rozdělení na vrstvu s buňkami, které vnímají světlo, a na vrstvu pigmentovou.

shutterstock.com

Existuje první pomoc?

Žádná laická první pomoc neexistuje. Při kterémkoli z popsaných příznaků je nutné neprodleně vyhledat očního lékaře.

banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Honza
13x

Zdravím, před osmi dny jsem prodělal operaci odchlípené sítnice. Chtěl bych vědět, co všechno mám nyní zakázané? Lékaři mi sdělili, že nesmím dělat žádnou fyzicky namáhavou činnost. Můžu tedy alespon pracovat na počítači, nebo si číst? Je mi 23. Dosud jsem skoro každodenně jezdil na kole, cvičil nebo plaval. Nyní se příšerně nudím, navíc mám zkouškové, takže bych se potřeboval učit.

Libor
10x

Koukám, že ti tady nikdo nechce odpovědět. Protože jsem prodělal stejnou operaci skoro ve stejném termínu (8.6.2007), tak se mohu podělit o své zkušenosti. Prakticky je to tak jak říkáš, musí se jen omezit fyzická námaha, všechno ostatní jako čtení, psaní, učení :-) se dá dělat. Spíš by mě ale zajímalo, zda ti po operaci sklivec vyplnili plynem nebo silikonovým olejem a za jak dlouhou dobu jdeš na jeho vypuštění. A co nějaké "zbytkové" dioptrie, neříkali ti nic? Mě po vypuštění oleje (po cca 4 měsících) na oku zbydou tak -2 až -3D. A jedna zásadní připomínka redakci (autorovi) toho tématu. K odchlípení sítnice může samozřejmě dojít vlivem velmi vysoké fyzické zátěže. Během mého pobytu v nemocnici jsem se setkal s několika pacienty, kteří vyloženě přesílili organismus a během následujících dvou až tří dnů u nich došlo k těmto zdravotním komplikacím. Takže rozhodně není pravda, co uvádíte ve svém článku, že "...kromě již zmíněných úrazů oka, nemohou pacienti vznik odchlípení sítnice nijak ovlivnit ani v pozitivním ani v negativním smyslu"

Radim
8x

Zdravim, také jsem prodělal operaci odchlípené sítnice, ale je tomu již více než rok. Tak mě docela zaráží, že Ti chtějí vypustit olej po 4 měsících .. Já ho tam mám už přes rok a bylo mi řečeno, že čím dýl tam bude, tím lepší vyhlídky má oko pro konečné vidění a že celkově je to lepší, když je tam olej dýl. Bohužel, neznám nikoho v okolí, s kterým bych si o tom mohl promluvit, jelikož nikdo odchlipenou sitnici neměl :) Ještě bych měl jednu otázku : jak prosímtě vidíš s tím olejem ? já třeba vůbec na to oko nedokážu vůbec číst a celkově to vidění není nic moc, a ještě mám nepatrný pocit omezení zorného pole, při pohledu vlevo. Jinak sem prý ale měl štěstí, že nebylo zasaženo to místo nejostřejšího vidění ( centrum ). Doufám, že po vypuštění se to vidění zlepší. Díky za odpověď, přeju ať vám to dobře dopadne a mějte se !


Celkový počet příspěvků v diskusi: 257. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce