Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Otoky nohou - jejich druhy a jak s nimi bojovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19076x )

Otok neboli edém je stav, při kterém se ve tkáni nebo v orgánu vyskytuje více tekutiny, než za normálních fyziologických okolností. Obvykle bývá projevem určitého onemocnění. Pokud však přetrvává déle než několik měsíců, přestává být pouze příznakem a stává se chronickým problémem. Tento stav se často vyskytuje u dolních končetin.

shutterstock.com

K nejčastějším chronickým otokům dolních končetin patří flebedém, lymfedém a lipedém. Jejich trvalost s sebou nese nepříjemné subjektivní pocity, které mohou snižovat kvalitu života.

Flebedém

Prvním typem chronických otoků dolních končetin je flebedém, který bývá způsoben zhoršením odtoku žilní krve - tzv. žilní nedostatečností. Obvykle se nejdříve objevuje ve spodní části končetiny a postupně se šíří směrem k tříslu.  Negativně na něj působí zejména nadváha, dlouhé stání či sezení, delší cestování, vystavování se vysokým teplotám, upnuté oblečení nebo třeba vysoké podpatky. K jeho zmírnění naopak dochází při sprchování studenou vodou nebo zvednutí nohou. Můžete jim ulevit, pokud si je například v noci podložíte do výšky 10 až 15 centimetrů. Při jeho léčbě je účinná především kompresivní terapie, tj. nošení kompresivních punčoch, které zlepšují výkon svalově-žilní pumpy, podporují návrat krve k srdci, zvyšují rychlost proudění krve a zmenšuje tvorbu otoku.
Pro komplexní řešení problému jsou nutná také vhodně zvolená léčiva. V případě flebedému jsou nejúčinnější tzv. venofarmaka, která vám předepíše ošetřující lékař. Ty podporují žilní oběh, zmírňují žilní hypertenzi, zpevňují žilní stěnu, zlepšují průtok krve žilami a zasahují již na úplném počátku kaskády změn žilní stěn. Vedle konzervativní léčby je pochopitelně zvažován i přínos chirurgické intervence,“ vysvětluje chirurg, vedoucí lékař a zakladatel Centra preventivní medicíny a Prevence 2000 s.r.o. MUDr. René Vlasák.

Čtěte také: Při cestě letadlem choďte na toaletu po špičkách

Jak bojovat s flebedémem?

  • Vyvarujte se zhoršujícím faktorům – dlouhé sezení či stání, působení nadměrného tepla, nošení upnutého oblečení či vysoké obuvi
  • Udržujte optimální tělesnou hmotnost
  • Pravidelně cvičte, abyste posílili žilně-svalovou pumpu
  • Podkládejte nohy do zvýšené polohy
  • Sprchujte nohy studenou vodou
  • Noste kompresivní punčochy
  • Vyhledejte pomoc lékaře, která vám předepíše účinné venofarmakum a zabezpečí komplexní vyšetření

Lymfedém

MUDr. VlasákDruhou variantou chronických otoků je lymfedém, který je způsoben hromaděním lymfy v podkoží.  Lymfa neboli míza je většinou bezbarvá tekutina, která vzniká z tkáňového moku.  Vedle vody obsahuje řadu buněčných elementů především lymfocyty, dále zplodiny látkové výměny buněk, bílkoviny, tuky a další.  Odvádějí ji lymfatické cévy, které se nacházejí téměř ve všech orgánech. Začínají v mezibuněčných prostorech, procházejí lymfatickými uzlinami a postupně se slévají a vytvářejí velké lymfatické cévy, které ústí do krevního oběhu. Pokud tyto cévy nemají dostatečnou transportní kapacitu, vzniká lymfatický otok – tzv. lymfedém. Ten může být dědičný, v takovém případě hovoříme o tzv. primárním lymfedému, který se objeví nejčastěji v dospívání, častěji u dívek než chlapců. Sekundární lymfedém vzniká blokací lymfatického řečiště úrazem, operací, ozařováním, zánětem či růstem nádoru. V obou případech dochází ke kumulaci lymfy. Tento typ otoku by měl být léčen ve specializovaných pracovištích tzv.  lymfocentrech  pomocí Komplexní  dekongestivní  terapie. Ta zahrnuje ruční a přístrojové lymfodrenáže, kompresivní terapii, lymfotaping a farmakoterapii pomocí venofarmak.
„Jediné venofarmakum, které má prokázaný účinek nejen na žilní, ale také na lymfatický systém je Detralex,“ upozorňuje MUDr. Vlasák. V léčbě lymfedému jsou velmi důležitá i režimová opatření. Obdobně jako v případě flebedému se jedná o udržování tělesné hmotnosti, vyvarování se dlouhému stání či sezení, dostatek pohybu, vyhýbaní se vysokým teplotám a nošení vhodného oblečení či obuvi.  

Jak bojovat s lymfedémem?

  • Při podezření na lymfedém vyhledejte odbornou pomoc lékaře, který vám předepíše účinné venofarmakum
  • Postiženou končetinu nepřetěžujte
  • Vyvarujte se zhoršujícím faktorům – dlouhé sezení či stání, působení nadměrného tepla, nošení upnutého oblečení či vysoké obuvi
  • Pravidelně cvičte, abyste rozproudili lymfatický systém
  • Noste doporučené kompresivní pomůcky
  • Udržujete optimální tělesnou hmotnost

Čtěte také: Lymfedém

Lipedém

Posledním ze zmíněných chronických otoků je lipedém. Jedná se o chronické, často výrazně bolestivé, onemocnění podkožní tukové tkáně způsobené nedostatečností lymfatického systému. Porucha toku lymfy vzniká především mechanickým útlakem lymfatických cév tukovou tkání. Vyskytuje se převážně u žen. Je charakterizován symetrickým zmnožením tukové tkáně v oblasti od pasu ke kotníkům. V některých případech bývají postiženy i horní končetiny. Zhoršuje jej horko a statická zátěž v podobě dlouhého stání či sezení. Tuk tohoto druhu nelze redukovat běžným cvičením nebo dietou. Vhodným léčebným postupem je modifikovaná  forma  Komplexní dekongestivní terapie, kdy na prvním  místě  stojí úprava stravovacího režimu, dále pohyb, kompresivní léčba a ruční  či  přístrojová lymfodrenáž. Dále se provádí destrukce podkožní tukové tkáně a své uplatnění má i farmakoterapie.
Ve stádiu bolestivého prosáknutí je pro své působení na žilní i lymfatickou cévní soustavu lékem první volby Detralex,“ dodává MUDr. Vlasák.

Jak bojovat s lipedémem?

  • Vyhledejte pomoc lékaře kvůli správnému stanovení diagnózy
  • Udržujte optimální tělesnou hmotnost
  • Pravidelně se hýbejte, abyste aktivovali lymfatický systém
  • Dodržujte kompresivní léčbu
  • Docházejte na ruční i přístrojové lymfodrenáže

Čtěte také: Lymfodrenáž vám pomůže zhubnout, odstranit celulitidu a zvýšit imunitu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lymfatické uzliny

Uzliny jsou uzlíky takzvané lymfatické tkáně, které v organismu slouží jako čistící stanice. Zdaleka nejsou jen pod kůží, kde je někdy vidíme a hmatáme...

Lymfatická uzlina

Manželka má na krku lymfatickou uzlinu u kývače vlevo již asi 6 let, je pohyblivá, hladká, nebolestivá. Je vhodné ji dát chirurgicky odstranit? V případě že ano, provádí se tento zákrok ambulantně či pod narkozou? Jaká jsou potřebná vyšwtření k tomuto zákroku? Děkuji za odpověď

Víte, co je sentinelová uzlina?

Vyšetření a odstranění sentinelové uzliny představuje jednu z nejnovějších metod v oboru diagnostiky a léčby nádorů.

Lymfatický systém: Když je jeho funkce narušena

Jestliže se cítíte unavení a oteklí, na vině nemusejí být špatné stravovací návyky. Může se jednat o nedostatečně fungující lymfatický systém.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce